Piacon a legdrágább lemez magyar előadótól?

2015.03.09. 11:20, rerecorder

syrius.jpg

A magyar használt vinyl-lemezek piacán már viszonylag régóta beállt egy hierarchia-rendszer (ami persze picit hullámzik a kereslet-kínálat finommozgásához igazodva), nagyjából tudható, hogy melyek a legértékesebb kiadványok. Ezek közül feltétlenül az egyik topkategóriás lemez a magyar progresszív jazzrock csúcsának számító első Syrius-album eredeti ausztrál kiadása, ami nagyjából a fehér hollónál is ritkább jelenség, így felbukkanása igazi hírérték. Hát, most felbukkant, az online lemezkereskedelem központjának számító Discogs-on kínálják megvételre Ausztráliából - rekordközeli összegért.

A Recorder tippje szerint a három legritkább, így jó eséllyel legértékesebb magyar lemez (pontosabban magyar zenekarhoz köthető, részben külföldi kiadású album) az első brit nyomású Omega-anyag (az Omega Red Star néven From Hungary címmel a Deccánál 1968-ban jelent meg a lemez - az Omega ezt '68-as angliai kiruccanása idején, nagyon rövid idő alatt rögzítette és ezután kaptak itthon engedélyt - szintén rekordidő alatti rögzítéssel - Trombitás Frédi és a Rettenetes Emberek című magyar bemutatkozásukra), ami gyakorlatilag szintén soha nem bukkan fel itthon (online aukciókon gyakran 150 ezer forint körüli összegért kel el), aztán a betiltott borítós Szörényi Levente-féle Utazás (az 1973-as lemez eredetileg másik borítóval jelent meg és fél napig lehetett kapni, miután Aczél György kultúrpolitikus kábítószeres utalást vélt benne felfedezni - a be nem zúzott példányokat 35-60 ezer forintért lehet nagy ritkán elcsípni) és harmadikként a Syrius eredetileg Ausztráliában megjelent első albuma. Utóbbi március 8-án bukkant fel a Discogson egy ausztrál árusnál 400 ausztrál dollárért, azaz nagyjából 88 ezer forintért (plusz postaköltség, ami Magyarországra úgy 5000 Ft). Hogy mennyi lehet a lemez értéke, azt persze senki sem tudja, leginkább, mert nincs a magyar vinylpiacon a lemezből, így aztán szinte bármilyen ár elképzelhető érte, és ahhoz képest, hogy tavaly ősszel a Vaterán egy szintén nagyon ritka Kispál és a Borz-vinyl (a Naphoz Holddal című 1991-es első, gyaníthatóan 500 példányban megjelent lemez) 52 ezer forintért kelt el, a Syriusért a 88 ezer még lényegében ésszerűnek is nevezhető.

DE AZT MIÉRT TARTJÁK TITOKBAN, HOGY MELYIK MAGYAR LEMEZBŐL ADTÁK EL A LEGTÖBBET?

syrius_2.jpg


A lemez története 1970-ig nyúlik vissza, ekkor alakult ki a Syrius legendás felállása. A zenekar gyorsan sikeres lett és még az év végén ausztrál koncertkörútra indult egy Charles Fisher nevű magyar származású ausztrál promóter közbenjárásával, ott rögzítette ez a felállás az egyetlen - angol nyelvű - stúdiólemezét, amit az egyik dal alapján Devil's Masquerade néven emlegetnek, de valójában cím nélkül, egy kétrétegű, különleges tokba csomagolva jelentetett meg a helyi Spin lemezcég, 1971-ben. A zenekar hazatért a turnéról és az ausztrál felvétel itthon is megjelenhetett licenszkiadásban 1972-ben a Hungaroton Pepita alkiadójánál Az ördög álarcosbálja címmel (valahol 3 és 5000 példány között). Ez a magyar nyomás is ritka tehát, itthon 5000 Ft-tól csíphető el szerencsével, de külföldi lemezboltokban 50-80 euróért (15-25 ezer forint) is kínálják (létezik a lemezből egy Hungaroton-egyenborítós magyar utánnyomás is 1982-ből). Az ausztrál kiadás azonban csak nagyon kevés példányban utazta át a világot, hogy felbukkanjon a magyar vinylpiacon, így értéke még a tapasztalat hazai kereskedők szerint is meghatározhatatlan. Hát, most valaki meghatározta, kérdés persze, hogy lesz-e rá vevő közel 100 ezer forintért (a Recorder tippje szerint igen, mégpedig gyorsan). Amúgy a lemezárak meghatározásában segítő Popsike-on látható, hogy tavaly még ennél is drágábban, 563 ausztrál dollárért adtak el belőle egy példányt, igaz 2013-ban az eBay-en egy szerencsés már 140 dollárét, azaz úgy 40 ezer forintért megvehette.


BUDAPESTEN ITT LEHET VINYLEKET VENNI - LEMEZBOLT-ÚTMUTATÓ.

Ritka és értékes (vagy értékét felvert), magyar előadótól származó lemez persze akad még jó néhány, a ritka korai jazzlemezek (pl. Szirmai Márta 1964-es albuma), a ritka, kispéldányszámú kései kiadványok 1992-ből, 1993-ból, a magyar vinylgyártás utolsó napjaiból, ritka és keresett metállemezek, és persze a külföldi kiadású magyar albumok jó része ide sorolható (sőt a még ritkább tesztnyomások úgyszintén). Ugyanakkor számos hazai kereskedésben ritkán vagy soha nem látható, külföldi nyomású magyar lemezt (OGI, Bizottság: Amor Guru) lehet találni a Discogson egyáltalán nem sok pénzért. A kérdés mindig az, hogy mire van kereslet.

NA ÉS MELYIK ZENÉSZ CIPŐJE KELT EL NEMRÉG 6 MILLIÓ FORINTÉRT?

és akkor persze már hallgassuk is meg a remek albumot: 

Címkék: vinyl lemez album syrius
https://recorder.blog.hu/2015/03/09/piacon_a_legdragabb_lemez_magyar_eloadotol
Piacon a legdrágább lemez magyar előadótól?
süti beállítások módosítása