Heti Top 10: dalok a Star Trek Spockjáról

2015.03.01. 21:16, Frontrecorder

mrspock.jpg

A héten pénteken, 83 éves korában elhunyt Leonard Nimoy amerikai színész, akit a világ csak a Star Trek Spockjaként, az Enterprise csillaghajó félig ember, félig vulkáni első tisztjeként ismert. Az általa megformált karakter a Star Trek leginkább ikonikus karaktere, nem csoda, hogy számos dal is született róla. Ezekből válogattunk össze tízet , hogy elbúcsúzzunk a hosszú és eredményes életet élt Nimoy-tól, akit Scotty február 27-én felsugárzott a halhatatlanok közé. 

Barry Rolfe: Beam Me Aboard Mr. Spock (1973)

Egy kis "space oddity" a brit glamrock fénykorának egy ismeretlen, mindössze két kislemezt kiadott előadójától. 

The New Tony Williams Lifetime: Mr Spock (1975)

Fúziós dzsesszrock Spockolás a dobos Tony Williams együttesétől.

George Duke: Spock Gets Funky (1976)

A Daft Punk által is hangmintázott amerikai billentyűs-zeneszerző 1976-os albumáról, a címe mindent elmond.

Scientist & Prince Jammy: The Death Of Mr Spock (1982)

Csillagok háborúja, az Alien, Buck Rogers és Flash Gordon mellett a Star Trek is megihlette a dub két úttörő professzorát sci-fi tematikájú közös 1982-es albumukon, Ugyanabban az évben jött ki a Star Trek II: Khan haragja című mozifilm, amelyben Spock meghal, innen a rövid instrumentális tétel címe. Spockot Nimoy kérésére írták ki a Star Trekből, hogy aztán rajongói nyomásra a következő filmben feltámadjon.

Ludwig von 88: Spock Around The Clock (1988)

A nyolcvanas-kilencvenes évek kultikus francia punkrockzenekara szatirikus/ironikus szövegeivel szívesen vett célba politikusok mellett popkulturális figurákat, így Spockról is írtak egy őrült dalt, amelyben a Valium és az LSD is szóba kerül. Hm...

???: Welcome Mr. Spock (1992)

Miért pont a kilencvenes évek eleji brit breakbeat hardcore maradt volna ki Star Trekezésből? Ez a novelty trekk Spock előtt tiszteleg, felvonultatva az irányzat összes kliséjét, megfejelve egy borzalmas rapbetéttel.

S.P.O.C.K: Mr. Spock's Brain (1993)

Ez a nyolcvanas évek végén alakult svéd szintipop zenekar gyakorlatilag a teljes munkásságát a Star Treknek szenteli (illetve mellette időnként más kultikus sci-fiknek is), ez a daluk a tévésorozatból azt az 1968-as epizódot dolgozza fel, amikor egy női külsővel felruházott idegen betolakodó műtéti úton eltávolítja Spock agyát, és a többieknek mindössze egy órája van, hogy megtalálják, mielőtt az első tiszt teste leállna.

Nerf Herder: Mr. Spock (2002)

Az amerikai poppunk másodvonalának geekeskedő és vicceskedő zenekara a nevét a Csillagok háborúja mitológiájából vette (a nerf pásztor kb, a mucsai paraszt megfelelője) és Spocknak is szenteltek egy dalt, amihez természetesen Star Trek-paródia klip készült.

Paul Gilbert: Mr. Spock (2005)

A To Be With You című vérciki rockballadáért felelős Mr. Big egykori alapító-gitárosának tíz évvel ezelőtti szólóalbumáról, ez annyira nem is szörrnyű.

Vodge Diper & UNIX (UK): Down Like Spock (2013)

A végére pedig egy olyan EDM-veretés, hogy Spock hegyes fülei is kettéállnának.

+1 Leonard Nimoy: The Ballad Of Bilbo Baggins (1967)

Leonard Nimoy afféle modern reneszánsz ember volt, a színészet mellett rendezett filmeket (például a második és a harmadik Star Trek-mozit), írt verseket, művészi szinten fotózott és a hatvanas évek végén a popénekeléssel is kacérkodott. Kúlságát mutatja, hogy még egy olyan kínos dalt is, ami egy egyenesen egy hobbitról szól lazán el tud adni.

https://recorder.blog.hu/2015/03/01/heti_top_10_dalok_a_star_trek_spockjarol
Heti Top 10: dalok a Star Trek Spockjáról
süti beállítások módosítása