Dave Grohl az idei Record Store Day hivatalos nagykövete

2015.02.12. 10:47, subrecorder

ambassador-grohl-630x420.jpg

Iggy Pop, Jack White és Chuck D után a Foo Fighters frontembere, Dave Grohl vállalta el, hogy a Record Store Day támogatója, népszerűsítője, vagyis hivatalos nagykövete lesz. Az áprilisi nemzetközi esemény kampányidőszaka most indult be, Grohl első nyilatkozatában hosszasan ír első vinyllel kapcsolatos élményéről, arról a lemezről, ami megváltoztatta az életét és hogy miért fontosak a független lemezboltok.

Ezúttal április 18-ra esik az évi rendes Record Store Day, amelynek alkalmából minden bizonnyal idén is rengeteg érdekességet lehet beszerezni. Tavaly különleges kiadványt hozott ki az eseményre többek közt az LCD Soundsystem, David Bowie, az Outkast, az R.E.M. és a Tame Impala is, a 2015-ös felhozatalról sokat még nem tudni egyelőre (de például Bowie Changes című dala kijön különleges picture disc kislemezen), eldőlt viszont, hogy ki lesz a RSD nagykövete. vagyis a kezdeményezés népszerűsítője, arca. Idén ez a szerep/feladat Dave Grohlnak jutott, aki jó évet fogott ki, a vinyl eladások ugyanis tavaly sokéves rekordot döntöttek és a formátum szárnyalása valószínűleg idén sem fog megszakadni.

Grohl első nyilatkozatát főleg a nosztalgia határozza meg; beszél arról, hogy a 80-as évek elején hogyan költötte minden, fűnyírással keresett dollárját olyan lemezekre, amelyek később az életének meghatározó albumai lettek. "A lemezbolt lett a templomom, a könyvtáram és az iskolám egyben."- írja. Egy kiadványt különösen kiemel, mégpedig az 1975-ös Blockbuster 20 Original Hits by the Original Stars című válogatást, amelyen többek közt Alice Cooper, a War, a Kool And The Gang és az Average White Band slágerei kaptak helyet. "Ez a lemez megváltoztatta az életemet, emiatt döntöttem úgy, hogy zenész leszek." Ír arról is, hogy mostanában újra elkapta őt a vásárlás varázslata, mivel lányai elég nagyok lettek ahhoz, hogy elkísérjék őt. "Semmi sem tesz büszkébbé, mint amikor látom, hogy felteszik az első Roky Erickson LP-jüket, vagy hogy milyen odafigyeléssel törődnek a Beatles-lemezeikkel. Általuk én is újraélhetem a korai élményeimet." Végül ezzel zár: "Úgy hiszem, hogy a lemezboltok inspiráló ereje a mai napig erős és hogy megismertetni a fontosságukat a következő zenei generációval az egyik legnagyobb kihívásunk. Áldozz rájuk egy délutánt (és némi fűnyírással szerzett pénzt), támogasd a lemezboltokat."


Dave Grohl az első megvásárolt lemezéről beszél:


a Foo Fighters legutóbbi albumának első kislemezéhez készült klip:

https://recorder.blog.hu/2015/02/12/dave_grohl_az_idei_record_store_day_nagykovete
Dave Grohl az idei Record Store Day hivatalos nagykövete
süti beállítások módosítása