Böngészd ingyen a Rolling Stone magazin archívumát!

2015.01.31. 14:58, subrecorder

rolling_stone.jpg

Az elmúlt 50 év zenei és popkulturális újságírásának egy igen fontos szelete vált a mai napon elérhetővé mindenki számára: a Rolling Stone magazin 1967-es indulása óta megjelent több mint 1200 lapszámának tartalmából csemegézhetünk az újság weboldalán.

A Rolling Stone magazint 1967-ben a mai napig főszerkesztői pozícióban dolgozó Jann Wenner indította, az 1975-ben elhunyt zenekritikus Ralph J. Gleasonnal. Bár az újság történetében voltak hullámvölgyek, gyakorlatilag a kezdetektől fogva az amerikai zenei-kulturális-politikai zsurnalizmus meghatározó szereplője, aminek rengeteg érdekes interjút, cikket és felfedezett tehetséget köszönhetünk. Itt jelentek meg többek közt Hunter S. Thompson, Cameron Crowe és Joe Eszterhas első írásai és sok olyan zenészt sikerült elkapniuk hosszú kérdéssorokra, akiket mások lehetetlennek tartottak mikrofon elé csalogatni (Bob Dylan).

Most egészen a kezdetektől elérhetővé vált a magazin archívuma, igaz, nem minden egyes lapszám teljes tartalma; minden megjelent újságból 2-3 cikket olvashatunk el, a válogatás azonban jól sikerült, a cover sztori szinte mindenhol elérhető, márpedig a Rolling Stone-nál a címlap legalább annyira fontos, mint mondjuk a Time esetében. Itt van a legendássá vált John Lennon-Yoko Ono meztelenül ölelkezős borítóval megjelent interjúja, az 1969-es, gyerekét fürdető hippi Woodstockból, vagy éppen Kanye West botrányt robbantó krisztusi fotója 2006-ból. Elolvashatjuk a Kurt Cobainre emlékező 1994-es nagycikket és azt az írást 1985-ből, amiben arra biztatnak, hogy vegyünk CD-t, mert az a zene jövője. Ennél jobb hétvégi olvasnivalót nem is ajánlhatnánk, ráadásul az egész felület szép, igényes és könnyen kezelhető, pillanatok alatt meg lehet találni, bármit is keresnénk. Legjobb azonban csak véletlenszerűen kattintgatni az évtizedek közt és elveszni a könnyűzene történelmében. A teljes archívum elérhető ezen a címen és elvileg applikációként is letölthető a Google Újságosnál, de nekünk ezt nem sikerült megtalálnunk. Jó kutakodást!

Címkék: rolling stone
https://recorder.blog.hu/2015/01/31/bongeszd_ingyen_a_rolling_stone_magazin_archivumat
Böngészd ingyen a Rolling Stone magazin archívumát!
süti beállítások módosítása