Tizenhét év után márciusban új lemezt ad ki a Swervedriver

2015.01.08. 14:00, Frontrecorder

swervedriver.jpg

A kilencvenes évek elejének brit shoegaze-hullámához sorolt Swervedriver tizenhét év kihagyás után, március 3-án jelentet meg egy albumnyi új dalt I Wasn't Born To Lose You címmel. A visszatérő lemez első single-je a Setting Sun, amely máris meghallgatható.

A gitáros-énekes-dalszerző Adam Franklin köré épülő Swervedriver 1989-ben startolt el (a Shake Appeal nevű, öt évvel korábban alakult zenekar romjain) Oxfordban. Az első demójuk a szintén oxfordi Ride frontembere, Mark Gardener kezébe került, ő továbbadta azt a Creation kiadó fejének, Alan McGee-nek, aki rögtön le is szerződtette a Swervedrivert. Itt három albuma jött ki a közben a zenekarnak (Raise - 1991, Mezcal Head - 1993, Ejector Seat Reservation - 1995), majd a Creation megvált tőlük a harmadik lemezzel kapcsolatos viták, illetve az amerikai kiadó, az A&M licenszdíjának lecsökkentése miatt (McGee lemezcége ekkor már komoly pénzügyi gondokkal küzdött). A közben számos tagcserén átesett Swervedriver következő albumát (99th Dream) a Geffen alá tartozó DCG Records hozta volna ki 1998-ban, ám szűk egy hónappal a kitűzött megjelenés előtt felbontotta velük a szerződést, mondván, hogy az anyag nem azonnal adja magát. A zenekar végül egy kis New York-i labelnél jelentette meg a lemezt, és egy saját kiadót is létrehoztak. Közben kiépítettek egy saját stúdiót, amely mellesleg kvázi drogtanyaként is funkcionált, és ami ott folyt, egy idő után már a zenekar tagjainak is sok volt. A negyedik album amerikai turnéja után kiégett zenekar végül úgy döntött, bezárja a stúdiót, illetve a működésüket is beszüntetik határozatlan időre. A pauza egészen 2008-ig tartott (ezalatt Franklin a Toshack Highway nevű zenekarában zenélt, majd 2006-ban az Interpol dobosával elindította a Magnetic Morning formációt, illetve 2007-től ad ki szólólemezeket), ekkor egy turnéra újjáalakult a zenekar, majd a következő években szórványosan koncerteztek, aztán 2013 decemberében kiadták az első új dalukat (Deep Wound), 2014 elején pedig nekifogtak az új album elkészítésének. Ez a tízszámos anyag lát napvilágot (Amerikában) március 3-án I Wasn't Born You címmel.

TIZENHÉT ÉV, AZ SEMMI! VOLTAK AKIK ENNÉL JÓCSKÁN NAGYOBB SZÜNETET HAGYTAK KÉT ALBUMUK KÖZÖTT.

A Swervedrivert a kilencvenes évek kezdetének brit shoegaze-zenekaraival (My Bloody Valentine, Ride, Chapterhouse, Slowdive stb.) szokás egy kalap alá venni, és bár az ő zenéjükben is van bőven lebegés, zajfüggöny és rétegek egymásra halmozása, az inkább - végig maradva a dalforma keretein belül - az amerikai alternatív rockhangzás felé húzott, bőven merítve a hatvanas évek nyers garázsrockjából és a nyolcvanas évek indie-/zajrockából - nem véletlen, hogy mindig inkább az USA-ban voltak népszerűbbek (a '95-ös albumukon megpróbáltak "britesedni", felemás eredménnyel). Az új albumot megelőlegező, kislemezen január 13-án megjelenő középtempósan grúvos Setting Sun is egy 80s indierock hatású dal, finom gitárrétegzéssel, íme:


és a hamarosan érkező visszatérő albumon is szereplő, lendületesen rokkoló Deep Wounds:

Címkék: swervedriver
https://recorder.blog.hu/2015/01/08/tizenhet_ev_utan_marciusban_uj_lemezt_ad_ki_a_swervedriver
Tizenhét év után márciusban új lemezt ad ki a Swervedriver
süti beállítások módosítása