Klippremier! Sexepil: Rat King

2015.01.08. 12:00, rerecorder

sexepil.jpg

A nyolcvanas évek eleje óta létező Sexepil az elmúlt majd két évtizedben búvópatakszerűen működött, de tavaly ősszel, tizenkilenc év szünet után új albuma jelent meg Your Scream Is Music címmel, amelynek nyitódalához most egy videó is készült. A lemezbemutató koncert január 16-án lesz az A38-on. 

A Sexepilnek két fontos korszaka volt eddig, a kezdetektől a nyolcvanas évek végéig Hegyi Zoltán énekessel, magyar nyelvű dalokkal az aktuális zenei hangzásokból (The Cure, The Mission, U2) merítettek és hoztak friss megszólalást a budapesti undergroundba, aztán 1989-től a holland Mick Ness énekessel, és ezúttal már angol nyelvű számokkal készítettek egy koncertkazettát és három stúdiólemezt, amelyekkel már nemzetközi sikereket is elértek (közös turné Björk Sugarcubes nevű zenekarával és az MTV is gyakran játszotta klipjeiket - az eddigi utolsónak, a Jerusalemnek konkrétan ott, az Alternative Nation című műsorban volt a premierje 1995-ben). A Sexepil 1997 után már csak szórványosan jelentkezett, 2006-ban például felléptek a VOLTon és a Szigeten, 2012-ben az eredeti felállással, Hegyivel, magyar dalokkal adtak három sikeres nosztalgiakoncertet, és 2014-re fejezték be egy régi, mégis új felállásban a novemberben megjelent Your Scream Is Music című friss albumot. Mick Ness helyett 2008-tól a zenekar dobosa, Vangel Tibor lett az új énekes (az aktuális felállás: Deák Endre - gitár, Kocsis Tamás - gitár, László Viktor - basszusgitár, Vangel Tibor - dob, ének, gitár, basszusgitár, programozás és koncerteken Golovics Ferenc vendégdobos), viszont a hat éven át gyúrt dalok nagyjából ott folytatják, ahol az 1995-ös Sugar For The Soul című album abbahagyta, a zenekar szavaival: "doomsday popzene, pre-apokaliptikus örömtánc". A dalok közt szerepel egy feldolgozás a The Comsat Angels nevű brit posztpunk zenekartól is.

A lemez nyitódalához, a Rat Kinghez készült el most egy hatásos, jól kinéző videó, amelynek megvalósítására a zenekar Novák Erik filmrendező/képzőművészt kérte fel. Novákhoz régi ismeretség fűzi a Sexepil több tagját is, a képzőművész-rendező pedig olyan filmek elkészítésében vett részt íróként, producerként és rendezőként, mint a Nyócker, a Zuhanórepülés és a Fekete leves.

„A klip koncepciója, hogy teljesen analóg, klasszikus filmes módszerekkel, számítógépes trükkök nélkül hozzunk létre egy képzőművészeti alkotásként is működő vizuális világot, amiben a hangfrekvenciák által generált patternekre és térformákra vetítve alkottunk meg egyedülálló látványelemeket. A zenészek testével és hangszereivel formált, organikusan változó dinamikus domborművek rajzolják a részletektől megfosztott, csak a lényegre redukált képeket, a szürreális víziókat.”


a lemezbemutató koncert (amelyen az ANEZ-es Szalai Anesz és a Quimby-s Kárpáti Dódi lesznek a vendégek) tehát január 16-án lesz az A38-on, Facebook-eseményoldal


és akkor a patternekkel és térformákkal játszó Rat King videója: 


ez itt a Sexepil visszatérő lemeze, a Your Scream Is Music teljes egészében: 


az 1995-ös Jerusalem videója: 


az 1992-es Eroding Europe klipje: 

 

https://recorder.blog.hu/2015/01/08/klippremier_sexepil_rat_king
Klippremier! Sexepil: Rat King
süti beállítások módosítása