Globálradar – Popcaan

2015.01.08. 16:18, rerecorder

popcaan.jpg

2014-ben a jamaicai Popcaané volt az egyik legjobb poplemez. Ami történetesen egy forradalmi dancehall-album. Pozitív vibrációk, eredetien.

popcaan_2_1.jpgIndulás: 2007.

Honnan: Saint Thomas, Jamaica.

Stílus: Dancehall.

Kiadók: Mixpak Records, So Unique Records.

Olyan, mintha Popcaana dancehall Marvin Gaye-ként kiadta volna a saját What’s Going Onját.

Történet: A Kingstowntól, Jamaica fővárosától kétórányi autóútra felnőtt (1988-as születésű) Andre Jay Sutherland olyat művelt a dancehall-lal, amit rajta kívül nagyon kevesen: egyszerre újította meg és juttatta át a műfajrajongók gyűrűjén ezt az ápdételt verziót. Andre már hétévesen énekesnek készült, gangszta helyett lover lett, tehetségét a nála 12 évvel idősebb – és nemzetközileg is elismert – Vybz Kartel fedezte fel, egy darabig ő is mentorálta (közös sikerdal: Clarks), de Popcaan hamar túlnőtt mesterén (aki amúgy 2011 óta gyilkosságért ül 35 évig), és saját dalaival (Get Gyal EasySystem, Unruly Rave) mind otthon, mind nemzetközileg elismertté vált a dancehall szcénában. Az elmúlt három évben lassan, de egyre biztosabban rátalált saját hangjára és az ehhez passzoló producerekre (brooklyni kiadójának, a Mixpaknek fejére, Dre Skullra, aztán a szintén amerikai Dubbel Dutch-ra, a jamaicai Anju Blaxx-ra és a svéd Adde Instrumentals-ra - mások mellett). 2014 közepén nyáron kijött debütlemezét két évig csiszolgatta, ami egy szuperlassú, szintis, nyárias, időtlen hatású, tökéletesen felépített album lett, a tipikus partitémákat is eredetien feldolgozó, személyes és társadalomkritikus szövegekkel, minden ízében pozitív üzenettel. Egy határozott állítás Jamaicáról és a műfajról. Ugyan Popcaan ott volt Snoop Dogg Snoop Lionosításakor, dolgozott már jónevű rapperrel (Pusha T), hangja hallható a Kanye West-féle Yeezuson is és a Where We Come From című debütalbuma szerepelt néhány 2014-es évösszegzésben, a nagy kérdés most az, hogy sikerül-e olyan szinten is áttörnie, mint az ezredfordulón Sean Paulnak. Hamarosan kiderül.

popcaan-cover-art-final1-650x650.jpegMegjelenések: 2010 óta rendszeresen, digitális formátumban kiadott dalok, szórványosan vinylen is megjelentetett kislemezek, két mixtape (Hot Skull, Fry Yiy, Boil Brainz - 2010, Chromatic presents Yiy Change - 2012) és a debütlemez 2014 nyarán (Where We Come From).

Mellékprojektek: Közreműködések (Snoop Lion, Pusha T, Melissa Steel).

Szexepil: Az egyszerűsége és a haja, naná.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Mindenféle díjak (EME, Youth View Awards) és jelölések (2014-ben már MOBO is), Busta Rhymes feldolgozta egy dalát 2012-ben, Drake és Pusha T az elsőszámú rajongói, a hangját Kanye West is samplingelte a Yeezus-on. The Fader-magazincímlap.

Radarjel-erősség: Utoljára Sean Paul volt képes ekkora mainstream áttörésre dancehallból, kérdés persze, hogy Popcaan ezzel a szolidabb zenével tud-e akkora sztár lenni, mint a harsány Paul volt.


a lemez nyitószáma, a magába szippantó Hold On


a lemez következő dala, a hipnotikus Everything Nice


a lemez leginkább slágeres dala, a Love Yuh Bad, amely klipjében is szakít a dancehall-klísékkel: 


és a teljes Where We Come From album: 

https://recorder.blog.hu/2015/01/08/globalradar_popcaan
Globálradar – Popcaan
süti beállítások módosítása