Jens Lekman idén minden héten kiad egy új dalt

2015.01.03. 08:44, subrecorder

jensblackwhite.jpg

A svéd dalnok, Jens Lekman elég jó újévi fogadalmat tett, 2015-ben, miközben dolgozik az új albumán, minden héten leül egy hangszerével, és dalba foglalja azt, ami éppen foglalkoztatja. Ha a projekt sikeres lesz, akkor tehát minimum 52 számot hallhatunk majd tőle, melyek egyfajta zenei naplóvá állnak össze. Az első "bejegyzés" már itt is van.

Jens Lekman legutóbb 2012-ben jelentkezett stúdióalbummal, az I Know What Love Isn't pedig végleg meghozta számára a globális ismertséget. Az ezen hallható, főleg akusztikus dalok egyébként eléggé különböztek az előadó korábbi két lemezén lévő szerzeményektől, korábban inkább az ízig-vérig svéd elektronikus-folkos trubadúrpop volt jellemző művészetére, leöntve egy nagy adag Belle & Sebastiannal. Ami megmaradt, az a tavaly a Sun Kil Moon-albumon is hallott történetmesélő líra, kevés metaforával, valódi élethelyzetek megéneklésére koncentrálva. Mindehhez tegyünk hozzá egy cuki svéd akcentust és máris lehetetlen nem szeretni Lekmant.

Épp ideje lenne, hogy Lekman új albummal jelentkezzen és tegnap végre jött is a bejelentés, csak éppen nem pont úgy, ahogy számítottunk rá. Az előadó levélben informált mindenkit a kezdődő projektjéről, melynek során a lemeze munkálatai közben pihentető tevékenységként hetente egyszer muzikális naplót ír, vagyis rövid dalt ír arról, hogy éppen mi jár a fejében. Érdekes vállalás, melyet érdekfeszítő lesz követni 2015 során, amíg várunk a friss albumra. Az első megosztott gondolatfonal a Postcard #1 címet kapta és (akárcsak egy írott naplónál) a pontos dátum megnevezése után halk zongora mellett a dalok időtlenségére hívja fel a figyelmet. "Ha ezt a számot hallgatod, akkor 2015 van / Még akkor is ha 2016-ban hallgatod / Ez a szám egy időgép". Alig másfél perc ugyan a felvétel, de hát hetente kapni fogunk egy ilyet és ezek nem is rendes dalok, szóval nem érdemes dünnyögni. Hogy Lekman negyedik rendes stúdiólemeze mikor érkezik, azt pontosan még nem tudni, de nem fogunk addig unatkozni, az biztos.


Jens Lekman zenei naplójának első bejegyzése:


az előző album címadó dala:


eggyel korábbról a Your Arms Around Me:

Címkék: jens lekman
https://recorder.blog.hu/2015/01/03/jens_lekman_iden_minden_heten_kiad_egy_uj_dalt
Jens Lekman idén minden héten kiad egy új dalt
süti beállítások módosítása