Kettős portrék elektronikus zenészek nappali és éjszakai arcáról

2014.12.17. 15:45, subrecorder

alex-trochut-binaryprints-jamesmurphy.jpg

A 33 éves spanyol művész, Alex Trochut egy új technológia alkalmazásával kedvenc elektronikus zenészei portréját készítette el, melyek mást mutatnak ha világos van, és mást, ha eloltjuk a lámpákat. James Murphy, CaribouJohn Talabot és mások, ahogyan még nem láttuk őket.

Alex Trochut az általa kitalált és tökéletesített újfajta technikát "kettős festésnek" nevezte el. Az UV-érzékeny festéknek köszönhetően két réteget tud felvinni a vásznára, ezek közül az egyik az, ami rendes, megvilágított körülmények közt látható, a másik pedig csak akkor, ha elsötétítjük a termet. Amellett, hogy ez marha jól nézhet ki élőben, remekül szimbolizálja a dj-k, elektronikus zenei előadók kettős életét, hiszen általában olyanoknak gondoljuk őket, akik nappal maximum zsemléért mennek le a sarki közértbe és csak ha leszáll az éj, akkor mutatják meg valódi önmagukat. A legtöbb képen pont ez látszik, míg a "világos" képeken a lefotózottak átlagosnak, netán fáradtnak tűnnek és mindig csukva van a szemük, addig a "sötét" portrén mindegyikük hangulata más, de egyformán szinte kirobbannak a vászonról.

Arra a kérdésre, hogy miért a producereket választotta tárgyként munkájához, Trochut így válaszolt egy interjúban: "Olyan témát akartam, amin keresztül közvetíthettem a szenvedélyemet. A zene egyfajta társ nekem. Muszáj zenével dolgoznom, az elektronikus zenének pedig fontos része a mantra, ami segít nekem dolgozni. Munka közben nem tudok a szavak jelentésére figyelni, olyasmi kell, ami folyamatosan lüktet, és számomra ez az elektronikus zene. A portréimmal a legfontosabb, hogy benyomásokat keltsek az emberekben. Minden egyes művemmel ezt akarom elérni." Nos, ezt ezzel a sorozattal sikerült is neki, nagyszerű az ötlet, nagyszerűek a portrék, tényleg nem csak az egyes producerek személyiségét sikerült elkapnia, hanem még zenéjük sajátosságait is. Trochut honlapján egyébként minden mű meg is vásárolható.


Alex Trochut kettős portréi. John Talabot:

alextrochut-binaryprints-johntalabot.jpg


Caribou:

alex-trochut-binary-prints-caribou.jpg


Damian Lazarus:

lazarus_0.jpg


Lucy:

binary5.jpg


Acid Pauli:

acidpauli_0.jpg

https://recorder.blog.hu/2014/12/17/kettos_portrek_elektronikus_zeneszek_nappali_es_ejszakai_arcarol
Kettős portrék elektronikus zenészek nappali és éjszakai arcáról
süti beállítások módosítása