Klippremier! Hangmás: Ujjlenyomatok (Európa Kiadó-feldolgozás)

2014.12.10. 11:45, rerecorder

hangmas_1.jpg

Az Európa Kiadó Jó lesz...'84 című, idén harmincéves lemeze előtt tisztelegnek aktuális magyar zenekarok - a Jó lesz...'14 című dalról-dalra feldolgozásalbum jövő szerdán, december 17-én jelenik meg és a Pegazusok Nem Léteznek-féle Így vonulunk be után itt a második beharangozó szám róla. A Hangmás az Ujjlenyomatok című dalt értelmezte újra - és készített hangulatklipet is mellé. 

A Menyhárt Jenő által igazgatott Európa Kiadó vitán felül a magyar zenei élet egyik (és itt az egyik mondjuk úgy ötöt jelent) legjobb és legfontosabb zenekara. A nyolcvanas években két hivatalosan megjelent stúdiólemezt vettek fel (Popzene - 1987, Szavazz Rám - 1989), de még azok előtt, a zenekar első nagy korszakában készült két lemezanyag (plusz az 1981-es A pusztulás piszkozatai demó), ami akkoriban csak másolt kazettákon terjedhetett, de amiket 1997-ben a Bahia kiadott hivatalosan is: a Love '82 és a Jó lesz...'84. Utóbbi lemez - aminek szintén vitán felül helye van a legjobb magyar albumok között, és ami idén pont harmincéves - kerül most egy-az-egyben feldolgozásra, azaz dalról-dalra, az eredetivel megegyező sorrendben játsszák fiatal, aktuális magyar előadók ezeket a szerzeményeket. 


AZ MEGVAN, HOGY AZ EURÓPA KIADÓ EGYETEMI TANANYAG LETT? DECEMBER 31-IG LEHET BEKÜLDENI A ZENEKARHOZ TARTOZÓ ARCHÍV ANYAGOKAT.

A feldolgozáslemez nem előzmények nélküli, két éve, 2012-ben Szabó Benedek (Zombie GirlfriendGalaxisok és recorderes kollégánk - a szerk.) fejéből pattant ki egy Kispál és a Borz tribute-album ötlete, az akkor meg is valósuló Holnaphoz Holddal. Most Sallai Lászlóval (The Somersault Boy) közösen találták ki a folytatást, ezt az mostani Jó lesz...'14 projektet. Benedek így mesél az ötletről: „Lacival a tavalyi Szigetes Blur-koncert előtt beültünk a csónakházba, ahol annyira lelkesek lettünk, hogy sörözés közben kitaláltuk ezt a lemezt. Az apropó adott és (majdnem) soha vissza nem térő, harminc év az harminc év, az eredeti album hibátlan, az Európa Kiadónál érdekesebb és általánosabban elismert zenekart pedig nem nagyon találni itthon. Eredetileg nem is akartam folytatni a Holnaphoz Holddallal indított sorozatot, úgy voltam vele, hogy csinálja más, ha nagyon akarja, de elkapott minket a hév.”

logonelkul.jpgA feldolgozáslemez jövő szerdán, december 17-én, 11:00-kor jelenik meg itt a Recorderen, alább a dallistája és borítója (utóbbi Moroncsik Ádám munkája):

1a. Alley CatssUnidentified Singing Object
1b. Gustave TigerLehet, hogy megölnek minket
2. Mayberian SanskülottsVárna
3. Ricsárdgír: Megalázó durva szerelem
4. Fluor: A kazamata zamata
5. Oktogon: Massala
6. Hangmás: Ujjlenyomatok
7. The Somersault Boy: Elrontottuk ezt az évezredet
8. Tumo: Igazi hős
9. Pegazusok Nem Léteznek: Így vonulunk be
10. Hippikiller: Ez a város
11. Jazzékiel: Jó lesz


hangmas_2.jpgA Recorder prezentálásában megjelenő tribute-album második beharangozó dala tehát a Hangmás-féle Ujjlenyomatok, amiről Minda Endre, a zenekar frontembere mesél: „Kamaszkorunkban a zenekar fele átesett a 80’-as évek magyar undergroundján, az én kedvencem  ezek közül az Európa Kiadó volt, főleg a szövegei miatt, amelyek hatással voltak később a Hangmásra is. Ezért volt nagy megtiszteltetés feldolgozni az Ujjlenyomatokat, ami amúgy egy elég nehéz dal, mert legalább négy különböző téma van benne. Pár hétig biztos szenvedtünk vele, fogalmunk sem volt milyen irányba vigyük. Egy az egyben eljátszani – mondjuk modernebb szintihangzással – unalmas lett volna. Aztán az egyik próba szünetében Kata elkezdte játszani a témákat, én meg ráénekeltem, és végül így lettünk meg vele. A hangulatvideót Krisztivel (Endre húga, a Ragadozó című harmadik Hangmás-lemez borítóján ő szerepel, és a Luna című számban vokálozik is – a szerk.) csináltuk a Ligetben, ahova mindketten sokat járunk, és ez a késő őszi hangulat nagyon passzolt a dalhoz.


és akkor a Jó lesz...'14 feldolgozáslemez második beharangozó dala, az Ujjlenyomatok a Hangmás előadásában: 


a Hangmás legközelebb december 20-án játszik a Gozsdu Manó klubban, ahol a The Qualitons és a Hol van ilyenkor a rendőrség!? l
esz a két másik fellépő, Facebook-eseményoldal

https://recorder.blog.hu/2014/12/10/klippremier_hangmas_ujjlenyomatok_europa_kiado-feldolgozas
Klippremier! Hangmás: Ujjlenyomatok (Európa Kiadó-feldolgozás)
süti beállítások módosítása