Alig tűnt többnek húsz percnél – a White Lung Berlinben

2014.12.05. 19:00, rerecorder

white-lung_1.jpg

Mániákus dobolás, metszően éles gitárok, három perc alatti, egyszerre kérlelhetetlenül brutális és ösztönösen dallamos punkrock-himnuszok: a White Lung idei albuma felér egy rotációs kapával végzett szívmasszázzsal. A kanadai kvartett a két évvel ezelőtti turnéval ellentétben most nem ejtette útba Budapestet, így egészen Berlinig mentünk, hogy megnézzük, milyen is az, amikor a zene a falhoz ken és egy mosolygó arcot rajzol a belsőségeinkből.

wl_2.jpgA 2010-es It’s The Evilen és főleg a 2012-es Sorry-n már ott volt az összes elem, ami kiemelte a White Lungot a kortársaik közül: Kenneth Williams idegnyúzó gitártekerései, amelyek úgy hangzottak, „mintha egy black metal zenekar próbálna surf rockot játszani”, az Anne-Marie Vassiliou dobos által diktált, egyre csak gyorsuló tempó és Mish Way gerincvelőből kirobbanó haragja, tébolyult orditásai és elképesztő erős jelenléte, mind színpadon, mind lemezen. Mintha Courtney Love a Hole indulásakor rájött volna, hogy a pasija megcsalja, majd, miután kidobta, egy vakondtúrásnyi gyorsító és pár klasszikus punk lemez társaságában bezárkózott volna egy lerobbant stúdióba, hogy felvegyen két lemezt.

whitelung_4596624_2.jpg„Minden értelemben megerősített minket az elmúlt két év” – mondta Mish, amikor a koncertjük előtt az új lemezről beszélgettünk és a Deep Fantasyt hallgatva muszáj egyetértenem vele. Ugyanaz a tehervonat-erejű, húzós punkrock, ami eddig jellemezte őket, megmaradt a bújtatott dallamosság is és egy orvosi szike precizitásával megy át a hallójáratokon minden szám – ez pipa. Újdonság viszont a lehengerlő és kérlelhetetlen erő, ami az egész lemezből árad, és ami mégsem adja teljesen vissza, milyen is a négytagú erőmű színpadon. Sem azt, hogy milyen nehéz Mish Wayen kívül bármi másra is figyelni az alig százfős Westgermany koncerttermében – még akkor is, ha épp csak a Saint Vitus felvarróját igazgatja, vagy a beugró basszusgitárosukkal, a Wax Idols-os Hether Fortune-nal beszélget. (Az alapító basszusgitárosukat, Grady Mackintosh-t tavaly személyes okokra hivatkozva kirúgták.)

Konferálások, átkötő szövegek nincsenek, de nem is hiányoznak: a Sycophant / Down It Goes / Drown With The Monster nyitóhármas után már túl vagyunk az első kitört fogon és felszakadt szemöldökön, a mosh fokozatosan darálja be az embereket, Kenneth gitárja élőben még inkább felér egy szippantásnyi ideggázzal. Akárcsak az OFF fesztiválos Perfect Pussy fellépésnél, itt is az énekből hallani a legkevesebbet, de ez nem akadályozza meg Mishát abban, hogy rekedtre üvöltse magát.

white_lung_band_l_bishopandrook_2.jpg

Elnyomják szinte a teljes új albumot, grátiszként a Sorryról a Bad Way-t és a Thick Lipet, az ilyen-olyan splitekről pedig többek közt a Blow It South és a Two Of You fűti tovább a hangulatot. Ha valaki elesne, azt a többiek rögtön elkapják és visszalökik a leginkább egy nagy embermasszának tűnő moshba. Ereszkedik le a vörös köd, Misha, akárcsak közel egy hónapja a hajón Keith Morris, inkább a színpadról vezényli le a terápiás kezeléssel is felérő körülbelül negyvenöt percet, a falakról is csöpög már az izzadság. A végén még megmutatják, hogy magukhoz képest is tudnak még gyorsabbak lenni: alig másfél perc alatt eldarálják a Take The Mirrort, majd vége, nincs ráadás, se goodbye Berlin, sem más. Felkapcsolják a villanyokat, elindul egy Ty Segall-szám, mi pedig csak nézünk egymásra: az egész alig tűnt többnek húsz percnél. Kifelé még lehet aláírást kérni, közös fotót csinálni a tagokkal, akikben, mint kiderül, azóta is él a budapesti koncert emléke. Kósza ígéretet is tesznek, hogy jövőre visszatérnek. Úgy legyen.

Kollár Bálint
(a fekete-fehér fotók nem a berlini koncerten készültek)


AZ EMLÍTETT TY SEGALLT IS ÉPP BERLINBEN LÁTTUNK - PONT NEMRÉG.


a White Lung idei lemeze, teljes egészében - (X) 35 millió dal a Deezeren. Válaszd hozzá a Telenor 2GB+Deezer szolgáltatáscsomagot!


a Drown With The Monster videója: 


Face Down klipje: 


a legfrissebb video, az In Your Home


és egy kis ízelítő arról, hogy a zenekar milyen élőben: 

Címkék: berlin white lung
https://recorder.blog.hu/2014/12/05/alig_tunt_tobbnek_husz_percnel_a_white_lung_berlinben
Alig tűnt többnek húsz percnél – a White Lung Berlinben
süti beállítások módosítása