Átlépte az egymilliós eladási álomhatárt a vinyl Nagy-Britanniában

2014.11.28. 14:16, subrecorder

vinyl-record-sales-high.png

Amiről egész évben szólt a fáma, végül bekövetkezett: 1996 óta először adtak el több mint egymillió új vinyl-lemezt Nagy-Britanniában. Igaz, az elemzők nem hittek benne, és nem is örül felhőtlenül mindenki a dolognak.

Még mindig csepp a tengerben a vinyl-biznisz, de egy igazán figyelemreméltó csepp. Az utóbbi néhány évben jött pár olyan rockzenekar (Arctic Monkeys, The Killers), amelyek újra menővé tették a formátumot, és az 5 évvel ezelőtti, mindössze 3 millió fontos vinyl-üzlet mára 20 millióssá növekedett. Furcsák a vásárlási szokások is; írtunk már korábban arról, hogy 15%-át a lemezeknek ki sem bontják, mindössze dísztárgyként van szerepük a lakásban. 

A vinyl-eladások megugrásának idén négy meghatározó felhajtó tényezője volt Nagy-Britanniában:az Urban Outfitters, a Record Store Day, Jack White és a Pink Floyd. Lássuk őket sorban. Az Urban Outfitters egy nagy, főleg ruházkodással foglalkozó bolthálózat, melyből az utóbbi években sokan űznek viccet, mondván, pont azzal, hogy ellenkultúrának lőtték be magukat, mainstreammé tettek olyan ruhadarabokat, amik korábban tényleg egyediek voltak. Nos, az Urban Outfitters menőségből elkezdett vinyllemezeket is árulni, nemrég pedig egyenesen azt hirdették, hogy náluk fogy a legtöbb a világon (ami természetesen nem igaz).

A Record Store Day kétélű kard, hiszen hiába a hanglemez ünnepe minden április negyedik vasárnapja, ha sokan csak a pénzt látják benne és irreálisan magasra teszik az ilyenkor szokásos különleges megjelenések, ritkaságok árát, plusz rengetegen csak ezen a napon vásárolnak lemezt, aztán az év 364 napján semmit, amiből remek ferdített statisztikákat lehet gyártani, ha elhallgatjuk ezt az információt.

Jack White tényleg sokat tett a formátumért, mi már el sem tudunk képzelni olyan extrát, amit nem tett rá legutóbbi albumára, a Lazaretto-ra. amely az utóbbi 20 év legjobban fogyó vinyl-megjelenése lett.

A Pink Floyd pedig pont ezen a héten állított fel egy rekordot, méghozzá The Endless River című új lemezével, mely 1997 óta a leggyorsabban fogyó vinyl-album lett Nagy-Britanniában... a maga 6000 példányával.


SZERETNÉL MINDEN HÓNAPBAN EGY ÚJ LEMEZT LÁTNI A POSTÁSODNÁL? A VINYL ME, PLEASE PONT EBBEN SEGÍT.

És hogy mit is vettek a britek? Az idei legjobban fogyó vinyl-albumok listáját Angliában az Arctic Monkeys tavalyi AM-je vezeti, de a top 10-ben van például az Oasis (What's The Story) Morning Glory?-ja és David Bowie válogatásalbuma is. Nem feltétlenül az új zenéket részesítik tehát előnyben a vásárlók, így a lufi könnyedén ki is pukkanhat. A Rough Trade lemezkiadó bolthálózatának vezetője pedig így nyilatkozott: "A nagy kiadók lemezei marha drágák! A 25 fontot (10 000 Ft) simán elérhetik. 100 fontból vásárolhatsz tíz CD-t, vagy négy vinylt. Túl drágák. Ez pedig szerintem egyáltalán nem jó." Karácsonyig az eddig eladott egymillió minden bizonnyal felugrik majd 1,2-re, jövőre pedig valószínűleg csak nőni fog ez a szegmens - nem elásni, hanem előásni kell tehát a vinylt.

Címkék: vinyl
https://recorder.blog.hu/2014/11/28/atlepte_az_egymillios_eladasi_alomhatart_a_vinyl_nagy-britanniaban
Átlépte az egymilliós eladási álomhatárt a vinyl Nagy-Britanniában
süti beállítások módosítása