Végre kiderül, milyen zenét hallgatnak az okos és a buta emberek

2014.10.23. 12:19, subrecorder

screen-shot-2014-10-22-at-1-31-43-pm.png

Vajon a zenei ízlésünk alapján okos, vagy buta embernek számítunk? Illetve fordítva: elég kifinomultak-e zenei preferenciáink az intellektusunkhoz mérten? Mindannyian gondolkoztunk már ezeken a kérdéseken (nem), és most végre megkaphatjuk rájuk a választ! Áltudományos rovatunk jelentkezik.

Virgil Griffith programozót már régóta zavarta, hogy nem volt képes a körülötte lévő embereket egyértelműen beskatulyázni az "okos" és a "buta" halmazokba. Olyan megoldást keresett, amellyel ráadásul még azt is ki tudta deríteni, hogy a bizonyos intellektusú személyek milyen zenét hallgatnak. Azt szerette volna, hogy ha bárki válaszol neki arra a kérdésre, hogy mégis mi a kedvenc zenekara, ő csak előkapja a kis táblázatát, és megmondja az illetőről, hogy érdemes társalkodópartner-e, vagy sem. Kutatásának módszertana a következő volt: megnézte, hogy bizonyos USA-beli egyetemeken mennyi az ott hallgatók átlagos SAT-pontszáma (a SAT egy országosan egységesített teszt, amit minden felvételizőnek el kell végeznie), majd szépen megvizsgálta, hogy a tárgyalt egyetem hallgatói milyen zenekarokat like-olnak a Facebookon. Az eredményeket táblázatba szedte, és puff: tudomány!

Ugorjunk is arra a válaszra, amit mindenki a legjobban vár: Virgil Griffith kutatása szerint a legokosabb emberek Beethovent hallgatnak, a legbutábbak pedig Lil' Wayne-t. A magas intelligenciájúak körében népszerű a Radiohead, Sufjan Stevens, Bob Dylan, a U2 és a Counting Crows. Ha nem akarod, hogy agyalágyultnak tekintsenek, akkor pedig ezentúl Beyoncét, a The Usedot, T.I.-t és úgy ánblokk a dzsesszt kell leginkább hanyagolnod. Természetesen a legtöbb előadó a szürke kategóriába esik, de itt is születtek érdekes eredmények, sőt, ezek méltóak egyedül valódi vizsgálatra. Kanye West, a Blink-182 és a technozene közönsége például majdnem megegyező számú agysejttel rendelkezik, ahogy a Pink Floyd-és John Mayer-kedvelők is. A leghosszabb sávot a System Of A Down, az Outkast és Nas birtokolják, tehát az ő zenéjük a leginkább értelmi képességektől független a táblázat szerint. Kedves Olvasóink, kezdődhet a keresgélés, végre mindenki megtudhatja, bukásra van-e ítélve az életben, mert szereti mondjuk JAY Z-t.


A teljes táblázat, melynek vizsgálatát erős iróniával ajánlott megkezdeni:

MusicthatmakesyoudumbHuge.png

https://recorder.blog.hu/2014/10/23/vegre_kiderul_milyen_zenet_hallgatnak_az_okos_es_a_buta_emberek
Végre kiderül, milyen zenét hallgatnak az okos és a buta emberek
süti beállítások módosítása