Itt az elkerülhetetlen vég a Röyksopp számára

2014.09.30. 10:47, subrecorder

Royksopp2.jpg

A norvég duó tegnap jelentette be, hogy a november 11-én megjelenő The Inevitable End című lesz az utolsó albumuk. Nem kell megijedni, nem oszlanak fel, de az albumformátumot innentől elhagyják, más formában jelentetnek meg zenét utána. A Röyksopp ötödik - és egyben utolsó - nagylemezéről két dalt már meg is hallgathatunk.

Szép karrier áll a Röyksopp mögött, talán kijelenthető, hogy az utóbbi évtized egyik legsikeresebb norvég zenei projektjét hozta össze Svein Berge és Torbjørn Brundtland. Saját, egyszer hideg, másszor melengető elektronikájukon kívül írtak igazi popslágert (Annie - Heartbeat), idén pedig együtt dolgoztak a svéd popkirálynővel, Robynnal, melynek egy remek EP lett az eredménye. Rengetegszer szerepeltek év végi listákon, főleg a Melody A.M. című debütáló albumukkal, melyet a legnagyobb norvég magazin 2009-ben az évtized norvég lemezének választott. Megírták minden idők egyik legnagyobb olyan slágerét, amit mindenki ismer, de sokan évekig keresik, mire megtalálják, hogy ki az előadó és mi a címe (Eple). Most novemberben pedig utolsó albumukat jelentetik meg. A stílusos című The Inevitable Endről így nyilatkozott a duó: "Ezzel a lemezzel sötétebb témák után nyúlunk, a hangsúly a szövegeken lesz. Egy nagyon őszinte, személyes és egy korszakot lezáró anyagot készítünk. Ez lesz a leginkább a klasszikus értelemben vett albumnak nevezhető anyagunk, mert utoljára akartunk még egy ilyet. Az eddigi lemezeinken elmondtuk azt, amit el akartunk mondani és megvalósítottuk azt, amit meg akartunk az albumformátummal. Nem hagyjuk abba a zenélést, de ebben a formában itt találkozhattok utoljára a Röyksoppal."


HA VALAKI ELŐRE ELKÉPZELTE, HOGY MILYEN IS LESZ MAJD A ROBYN + RÖYKSOPP EGYÜTTMŰKÖDÉS, VALAMI ILYESMIT HALLHATOTT A FEJÉBEN.

Elég kesernyésnek hangzik a szöveg, pedig nem kellene nagyon lógatnunk az orrunkat, hiszen nem történik semmi különös, a zeneipar már egy ideje abba az irányba megy, hogy a kislemezek és a lejátszási listák sokkal fontosabbak, mint egy teljes album. Ahogy maga a páros is említette fentebb, ez egy sötétebb anyag lesz, és ez az első megosztott dalban, a Skulls-ban tökéletesen hallatszik is. Olyan a dal, mintha egy disztópikus sci-fi film diszkójelenetében lennénk, és sokkal erősebb a technó hatása, mint a korábbi Röyksopp-anyagokban. A The Inevitable Endre felkerül majd a Robynnal közös Monument átdolgozott verziója is, melyet szintén sikerült éjszínűre festeni, de így talán még jobban is működik, mint az eredeti. Az énekesnő még egy dalban szerepel a lemez számlistája alapján, az utolsó szám címe pedig megint csak stílszerűen Thank You lesz.


A The Inevitable End első kislemezes dala, a Skulls:


a Monument átdolgozott verziója igazi északi dark-EDM:

Címkék: röyksopp
https://recorder.blog.hu/2014/09/30/itt_az_elkerulhetetlen_veg_a_royksopp_szamara
Itt az elkerülhetetlen vég a Röyksopp számára
süti beállítások módosítása