Megvennéd a világ első szintijét?

2014.09.28. 17:51, subrecorder

Helmholtz250914.jpg

Persze, hogy megvennéd, fontos zenetörténeti relikviákat mindenki birtokolni akar (ugye?), legyen az egy kézzel írt Bob Dylan dalszöveg, vagy John Lennon foga. Nos, valaki most megkaparinthatja azt a a több mint százéves eszközt, amit a világ első elektronikus szintetizátorának tartanak.

A szerkezet olyannyira megelőzte a korát, hogy az az ember, aki megtervezte (Hermann Von Helmholtz) nem is tudta megépíteni a XIX. században, erre végül 1905-ben került sor, Max Kohl jóvoltából. A fából és sárgarézből készült hangszert végül Helmholz Hang Szintetizátornak nevezte el, működési elve pedig annyiban merül ki, hogy hangvillákból áll, amelyeket elektromágnesek irányítanak, így különböző hangokat létrehozva. Az elképesztően kinéző masinát október 22-én bocsájtja árverésre a Bonham's, ők ezt írják a gépezetről:

A 100 x 73 cm nagyságú mahagóni talapzaton 11 kis platform kap helyet, mindegyik számmal megjelölve, közülük tízen hangvilla és egy hozzá tartozó sárgaréz Helmholz-rezonátor áll. A legmagasabb 47 cm, magasságuk a hozzájuk tartozó frekvenciától függ. A 11. platform egy horizontális, fő hangvillából áll. Drótszálakkal van összekötve az egész szerkezet, amelyek egy tízdarabos elefántcsont billentyűzetbe érnek ki. Ez az eszköz volt az első elektronikus szintetizátor. Kivételesen ritka, az Egyesült Államokban mindössze még egyről tudunk, de az jóval kisebb. Ilyen szépen elkészített és nagy darabot még sosem láttunk. A készülék tíz hangszínű harmóniát képes kombinálni, így létrehozva különböző hangokat. A működéséhez szükséges szakaszos áramot a fő hangvilla biztosítja. A chelmnitzi Max Kohl a XX. század talán leghíresebb tudományos hangszerkészítője volt, munkájának halhatatlanságát a különösen magas minőségű alapanyagokból, rendkívül gondosan elkészített eszközök mutatják

AKARSZ LÁTNI MÉG TÖBB BIZARR KINÉZETŰ SZINTETIZÁTORT? TESSÉK!

De hogy mennyit is kell fizetned ezért a remekműért, ami lakásod dísze, és messze legmenőbb tárgya lehetne? Az irányár átszámítva 6-7 millió forint, de valószínűleg ennél jóval drágábban kel majd el. 

Címkék: szintetizátor
https://recorder.blog.hu/2014/09/28/megvenned_a_vilag_elso_szintijet
Megvennéd a világ első szintijét?
süti beállítások módosítása