Új dallal jelentkezett korunk legjobb rappere

2014.09.24. 11:02, subrecorder

kendrick lamar_1.jpg

Bár igazán sosem tűnt el, hívhatjuk Kendrick Lamar mostani új dalának megjelenését visszatérésnek, hiszen saját számmal 2012-es zseniális albuma, a good kid, m.A.A.d. city óta nem jelentkezett. Már régóta pletykálják, hogy nemsokára jön a harmadik lemez, amelyről most itt az első single, a nemes egyszerűséggel i címre keresztelt szerzemény.

Ha létezik modern klasszikus a hiphopban, akkor Kendrick Lamar nagykiadós debütálása, a good kid, m.A.A.d. city az. Rengeteg helyen választották 2012-ben az év albumának (nálunk is megkapta a ritkának számító 10/10-es értékelést), Dr.Dre és Snoop Dogg együtt koronázta meg a fiatal comptoni srácot a West Coast új királyának. (De tényleg, ez megtörtént, színpadon.) Lamar karrierje hihetetlen módon ívelt felfelé, a legutóbbi Grammy-gálán már 7 jelölést gyűjtött be, igaz egy szobrot sem sikerült hazavinnie. Tavaly és idén sok fesztivál headliner státusza mellett ő volt a bemelegítő Kanye West epikus Yeezus-turnéján és Eminemmel is koncertezett. Szívesen is működik közre más előadók dalaiban, ezért nehéz azt mondani, hogy Kendrick Lamar eltűnt az utóbbi két évben - a good kid kiadása óta 23 dalban szerepelt összesen. Ezek közül a legnagyobb port a Control című Big Sean-szám kavarta, melyben Lamar mintha nagy önbizalommal tényleg elfogadná, hogy ő a hiphop-megváltó és név szerint jelöl meg olyan rappereket, mint A$AP Rocky, vagy Drake, azt állítva, hogy mindegyikük karrierjét meg akarja gyilkolni, illetve lazán odavetve, hogy ő New York királya (vagyis az "ellentétes" keleti parté). Két-három hétig tényleg minden erről a pár sorról szólt a zenében, válasz választ követett a rappertársadalomból, miközben a szakírók azon vitatkoztak, hogy mit is jelent ez pontosan a jövőre nézve; tényleg beszélhetünk a modern hiphopban "Control előtti" és "Control utáni" időszakról?

Egy másik sokat vitatott kijelentés az előadóval kapcsolatban nem is tőle, hanem Macklemore-tól jött. Miután utóbbi megnyerte a legjobb rapalbumnak járó Grammy-t, SMS-t írt a szintén jelölt Kendricknek, hogy szerinte neki kellett volna nyernie, mivel a good kid sokkal jobb album. Ezzel még nem is lenne semmi baj, szép gesztus, a probléma ott kezdődött, hogy Macklemore ezt az üzenetet kiposztolta az Instagramjára és írt mellé egy hosszú önajnározó szöveget, amelynek a lényege tulajdonképpen az volt, hogy megmutassa, mennyire jó fej. Lamar lazán kezelte a dolgot, ő csak egy udvarias választ írt, sokan viszont nagyon kiakadtak, többek közt Drake is, aki "nagy kamu"-nak nevezte az egészet. Közben Kendrick tovább ontotta magából a közreműködéseket, ráugrott az Imagine Dragons nagy slágerére, dolgozott SZA-val és alig pár hete Flying Lotus-szal is (ma egyébként állítólag 500.000 dollárért mérnek egy Kendrick Lamar-verzét). Elkezdődtek a találgatások a rapper új, saját albumáról is, melyről egyszer azt nyilatkozta, hogy nagyon jól áll az előkészületekkel, majd' 40 dalt írt, ezekkel dolgoznak jelenleg. Más ehhez kapcsolódó információkhoz egy Flying Lotus-interjút kellett feltúrni, aki nem is olyan régen azt nyilatkozta, hogy Kendrick tartja vissza a saját, rapper alteregójának, Captain Murphy-nek az új lemezét, mert hogy az azokon használni kívánt alapokkal dolgozik. Valószínű tehát, hogy az új K-Dot albumon FlyLo beateket is hallhatunk majd.

És ezzel rátérhetünk a tárgyunkra, ami az első ízelítő Kendrick Lamar új albumáról. Az i című dal hazai idő szerint tegnap dél körül került fel a SoundCloudra, és mostanra már a 2 millió lejátszást is meghaladta, ez jól érzékelteti a várakozás mértékét. Aki az előző album óta nem hallott semmit a rappertől, a szöveges intro után jól meglepődhetett: vidám akusztikus gitárral kezdődik ugyanis a dal, és az előző lemezen megismert sötét gettófabuláknak nyoma sincs, illetve csak a sorok közt megbújva. A hamisíthatatlan önbizalom növelő dal refrénje pedig mindössze ennyi: I love myself. Kendrick (szokás szerinti világverő flowj-ával) beszél a valláshoz való kapcsolatáról, de főleg az önismeretről, önelfogadásról. Az egész szám nagyon jól bemutatja, hol is tart most az előadó, a comptoni gettóban való felnövés és depresszió (erről szólt nagyrészt a good kid) után most egy boldogabb életet él, hiszen befutott, sikeres. Hibáztathatnánk őt ezért? Az egész felvétel gondtalansága pedig még a nyarat is jól megidézi ide nekünk. Sajnos a dalt beárnyékolja, hogy a Rolling Stone-nak adott interjúja szerint egyáltalán nem biztos, hogy még idén kijön Lamar új albuma. Nem lesz állítólag egyetlen vendégelőadó sem, mikor erről kérdezték, a rapper ennyit mondott: "Annyi mondanivalóm van! Tudom, ez kicsit önzőség tőlem." Csak mondaná már végre!


Kendrick Lamar következő albumáig simán elütjük az időt az új dalával:


a Control, a maga híres/hírhedt Kendrick-verzéjével:

Címkék: kendrick lamar
https://recorder.blog.hu/2014/09/24/uj_dallal_jelentkezett_korunk_legjobb_rappere
Új dallal jelentkezett korunk legjobb rappere
süti beállítások módosítása