Heti Top 10: a Daft Punk-tagok mellékprojektjei

2014.09.07. 22:24, Frontrecorder

daftpunkunmasked.jpg

A héten jött a híre, hogy a Daft Punk egyik fele, Guy-Manuel de Homem-Christo szólóalbumon dolgozik (amelyen értesülések szerint egy seregnyi énekes közreműködő lesz, köztük Charlotte Gainsbourg). A francia duó tagjainak kezdettől megvoltak a saját projektjeik, ezekből állítottunk össze egy tízszámos válogatást.

Bangalter Side


Thomas Bangalter
: Colossus (1998)

A Daft Punk magasabbik fele a kilencvenes évek közepén alapította meg a Roulé nevű kiadót, amely 1995-től 2003-ig működött (a labelt ténylegesen igazgató Gildas Loaëc ezt követően létrehozta a máig nagyon menő és trenddiktáló Kitsuné Records-ot). Bangalter a saját neve alatt jobbnál jobb pumpálós funky house és techno trekkeket jelentetett meg a Roulén, nehéz közülük egyet kiválasztani, de legyen a talán legfrenetikusabb, a kolosszális filter house-bomba Colossus:

Stardust: Music Sounds Better With You (1998)

Van, aki ezt a számot nem ismeri? Bangalter, a dj-producer Alan Braxe és az énekes-producer Benjamin Diamond egyszeri együttműködésének eredménye még ma is olyan (csillag)fényesen hangzik, mint 16 éve, amikor megjelent.



Together: Together (2000)

Bangalter másik alkalmi társulása, régi barátjával DJ Falconnal, aki közreműködik a Random Access Memories-on is. A párosnak két közös száma van, a Togetherben gyakorlatilag egy rövid loop megy végig, de ez a loop olyan, hogy teljesen megdelejezi az embert. Ez a jobb a kettőből, a két évvel későbbi (szintén egy loopra épülő, de kiállásokkal megszakított), csak vinylen kiadott So Much Love To Give a lakossági zene határán billeg, sokan úgy tartják, hogy ez volt a mai electro-house egyik előfutára.

113: Fout la merde (2002)

Gondoltátok volna, hogy a langaléta robot a hiphopot is érzi? Na jó, ennek mindössze ez az egy lemezen kiadott bizonyítéka van - a P-funkosan sulykolós számból nem nehéz kihallani a Daft Punkot, és természetesen nem hiányozhat belőle a robotvokál.

Thomas Bangalter: Rectum (2002)

Egy éles hangulati váltással az oldal végére jöjjön a legparáztatóbb tétel Gaspar Noé Visszafordíthatatlan című filmjének Bangalter által jegyzett kísérőzenéjéből, amely részint a film számára komponált aláfestésekből, részint részint a Daft Punk felének roulés zenéiből tevődik össze. A Rectum a filmben egy meleg klub, ahol a Vincent Cassel által alakított férfi főszereplő szó szerint péppé veri felesége (Monica Belucci) állítólagos megerőszakolóját.

Guy-Man Side

Le Knight Club
: Holiday On Ice (1997)

A mokányabbik Daft Punk, Guy-Manuel de Homem-Christo önálló munkássága kevésbé szerteágazó, viszont ő számít termékenyebbnek. 1997-ben - Eric Chedeville nevű barátjával - ő is elindított egy kiadót Crydamoure néven. A 2003-ig futó label a klasszikus French touch egyik fontos bástyájának számított, a kiadó két alapítója pedig ez idő alatt Le Knight Club néven ontotta a minőségi filteres disco-house-t. A Holiday On Ice az első 12"-esükön szerepel és kísértetiesen hasonlít az Around The Worldre - ki érti ezt...?



HOGY MI AZ A FRENCH TOUCH? ITT VAN RÓLA MINDEN FONTOS TUDNIVALÓ.

PhoenixToo Young (Le Knight Club Remix) (2000)

A Phoenix gitárosa volt Bangalter és Homem-Christo mellett a harmadik tagja a kilencvenes évek elején a rövid életű Darlin' indierock zenekarnak, a Daft Punk előzményének, a két csapat között azóta is szoros a kapcsolat. Ugyan a Daft Punk eddig remixelte a Phoenixet, Homem-Christo viszont igen, méghozzá az első slágerüket.

Crydajam: Playground (2002)

A Crydamoure istállójához tartozó producerek (köztük Homem-Christo Play Paul néven ismert testvére) jammeléséből született egy EP, rajta ezzel a hetvenes évekbeli eurodiszkó hangzás - és leginkább Cerrone - előtt tisztelgő Le Knight Club-Archimede számmal.

Sébastien Tellier: Divine (2008)

A Jézusra hajazó francia énekes-dalszerző harmadik albumának teljes egészében Homem-Christo volt a producere, de ezt az olasz táncdalokat és korai elektronikus popzenét megidéző végeredmény alapján nem mondanánk meg.

Kavinsky feat. Lovefoxxx: Nightcall (2010)

A Nightcall a Drive című film betétdalaként lett a retrowave/synthwave irányzat piros baseball dzsekis atyaistenének legnagyobb slágere, de azt kevesen tudják, hogy a dalnak Homem-Christo volt a producere.

JÖN A 25. RECORDER MAGAZIN! JÖN AZ AUSTRA! REC025 LAUNCH PARTY SZEPTEMBER 11-ÉN. 

https://recorder.blog.hu/2014/09/07/heti_top_10_a_daft_punk-tagok_mellekprojektjei
Heti Top 10: a Daft Punk-tagok mellékprojektjei
süti beállítások módosítása