Klippremier! Margaret Island: Maniac Marathon

2014.09.01. 11:52, rerecorder

margaret island.jpg

A 2013 őszén alakult budapesti Margaret Island a magyar zenei életben ritkán megjelenő akusztikus, folkos popzenét játszik, második rádiós dalukhoz a Balatonnál forgattak laza nyárias videót, amivel el is búcsúztatjuk az évszakot.

margaret 2.jpgA Margaret Island Lábas Viki (ex-Ghymes) énekesből, Törőcsik Kristóf (Bless) gitárosból és Füstös Bálint (The Biebers, Pilvaker, Baricz Gergő zenekara) gitárosból áll, dalaikban akusztikus, folkpopos hatások (Mumford and Sons, Passenger) keverednek népzenei elemekkel, köszönhetően Viki népdalénekesi hátterének. 2014 februárjában jelent meg első klipes daluk, a Soaked In Life, ehhez Bródy Jánost sikerült megnyerniük egy magyar szöveg megírására (Nem voltál jó), most pedig itt a második klipes dal, a rádiókban már futó Maniac Marathon, amihez a Balatonnál forgattak videót, de ne szaladjunk annyira előre, előtte meséljenek kicsit a tagok a megalakulásról és a tervekről.

„Kristóffal tizenéves korunk óta ismerjük egymást, együtt kezdtünk el komolyabban zenélni, dalokat írni, jól kiegészítjük egymást. Mindkettőnket megtalált ez a kicsit folkos, akusztikusabb zene, így könnyen elkészültek az első saját dalaink is ebben a zenei világban” – mondja Bálint, amihez Viki is hozzáadja a maga történetét: „Engem Bálint keresett meg tavaly, hogy alakul egy új saját formáció ahová szeretné, ha elmennék énekelni. Örömmel vállaltam, idén ősszel lesz egy éve, hogy együtt zenélünk. A fiúk egy vidéki "tehetségkutatón" figyeltek fel rám – ha lehet ilyet mondani – ahol az akkori zenekarommal léptünk fel. Kicsit hasonló stílust játszottunk, mint most a Margarettel annyi különbséggel, hogy ott az én népdalos múltamra volt ráépítve az egész zenekar zeneisége, itt pedig inkább csak elemeket emelek át.

Kristóf a zenei irány megtalálásáról beszélt:„talán részben a felismerés miatt, hogy a magyar zenei színtéren nem igazán kerültek eddig előtérbe folkosabb, akusztikusabb zenét képviselő előadók – annak ellenére sem, hogy nyugaton ennek ismét elég nagy hagyománya van – lásd Ben Howard, Damien Rice, Passenger stb.” Ehhez Viki azt teszi hozzá, hogy „a zenei irány tekintetében számomra nagyon meghatározó, hogy négy éve Szvorák Kati (Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekesnő – a szerk.) tanítványa vagyok illetve, hogy párhuzamosan ugyanennyi ideje képzem a hangom a Magyar Hajnal Énekstúdióban, Magyar Hajnalnál, ahol rengeteget fejlődök a mai napig, mind a popéneklés és énektechnika terén, mind mint személyiség a színpadon. Bálint számára pedig fontos, hogy a The Biebers és egyéb projektje mellett, ahol hangos, elektronikus zenét játszik jöjjön egy kis megnyugvás a saját dalaival.

margaret 3.jpg„A Maniac Marathon című számunkat Kristóf írta pár perc leforgása alatt” – meséli Viki. „Egy apuka autóbalesetet szenved és az utolsó másodpercek gondolatairól szól a szám, mikor lepereg előtted az életed, amikor megbánsz dolgokat, jelen esetbe az apa azt kívánja fiának, hogy a fia ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, mint ő. Amikor ezt a dalt játsszuk koncerten, bennem mindig az a kép jelenik meg amikor egy busz egy sötét alagútban egy pillanatra megvakít a lámpájával és vezetés közben egy másodpercre nem látsz semmit és akár balesetet is szenvedhetnél.” Kristóf ezt azzal egészíti ki, hogy „a szöveg talán számomra is intő jel, hogy olyan életet igyekezzek élni, ami őszinte és emberi kapcsolatokban gazdag.”

A laza nyárias klipet „Fonyódon, Vikiéknél forgattuk, ahol kétszer egy hetet töltöttünk el a nyáron. Utcazenéltünk, dalokat írtunk, strandoltunk, egyfajta alkotótábor volt. A videót Simó Marcell készítette, aki egyben vokálozik is a felvételen.” – mondja Bálint, amihez Viki ezt teszi hozzá: Sokat tervezgettük, végül meguntuk a körülményeskedést, kicsit túlgondoltuk az eseményszálakat, így lementünk a Balaton partra hozzánk és egy délután alatt leforgattuk a klipet. Nekem nagyon tetszik, hogy ilyen pasztorálos, félig komoly hangulatú videó lett. Számomra fontos az egyszerű, de nagyszerű elv."

A Margaret Island tagjai azt mondják magukról, hogy a lassú építkezés hívei, örülnek annak, hogy az MR2-ben már több daluk is szól és hosszútávon szeretnének hármasban és nagyobb zenekari felállásban is koncertezni. Az ősz folyamán további dalokkal és klipekkel fognak még jelentkezni. „Mindhárman ambiciózusak vagyunk, nyitottak és szeretjük azt érezni, hogy bármire képesek vagyunk, úgyhogy ha tervekről van szó, akkor határ a csillagos ég! – mondja Viki.

és akkor Turin Brakes/Kings Of Convenience-féle akusztikus popot is megidéző, csellóval kiegészített Maniac Marathon videója: 


Margaret Island Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2014/09/01/klippremier_margaret_island_maniac_marathon
Klippremier! Margaret Island: Maniac Marathon
süti beállítások módosítása