Melyik producer örülhet? - 10 év Beatport statisztikái

2014.08.25. 10:52, subrecorder

Deadmau5.jpg

A Beatport a világ legnagyobb, elektronikus zenével foglalkozó webáruháza, gyűjtőoldala idén lett 10 éves, így most megosztottak velünk néhány eladási statisztikát. Ugyan az egész zeneiparra nehéz belőlük következtetni, de azért eléggé meghatározó volt az oldal ebben az időszakban ahhoz, hogy átfogó információkat is láthassunk bennük. Melyik volt a legkeresettebb stílus? Ki bukta a legnagyobbat? Melyik számot töltötték le legtöbben? Meg fogsz lepődni!

A legérdekesebb grafika az elektronikus zenei stílusok keresettségének változása 2004-2014 között. Íme (azt azért már elöljáróban leszögeznénk, hogy a Beatporton megvásárolható trekkek felcímkézése határozza meg ezeket a statisztikákat és ez a szakértők szerint is hagy kívánnivalót maga után, azaz a stílus behatározása nem tűpontos):

BEATPORT1.jpg


Látható, hogy 10 év alatt csak a house volt képes viszonylag egységes szinten tartani magát, de már ennek alstílusai is érdekes görbét írnak le. Jelenleg a deep house a legkeresettebb zene a Beatporton, de nem volt ez mindig így. Vezető pozícióját szépen építette fel magának az évek során, így idén már második éve van a csúcson. A következő helyen 2014-ben a tech house áll, ebben nagy szerepe lehet Deadmau5-nak, aki, mint egy későbbi képen láthatjuk, a legtöbb eladással büszkélkedhet a producerek közül és ebbe a stílusba nyert besorolást. Érdekes még az electro és a techno szinte egyszerre bekövetkező robbanása, amely 2007-2008-ban tetőzött. Igaza volt tehát Eminemnek mikor 2002-ben azt mondta a Without Me-ben, hogy 'Nobody listens to techno". Bár ő ezt akkor főleg Moby-nak célozta, ami már kissé kevésbé helytálló. A legszomorúbb a breaks szép lassú elérdektelenedése, illetve a dubstep pályája is érdekes. A 2008-as megjelenés utáni száguldása nem meglepő, az már sokkal inkább, hogy a stílus népszerűségének csúcsán, 2011-ben is csak a 7. helyig volt képes eljutni. 2014-ben pedig úgy tűnik, senki nem hallgat már dubstepet a Beatporton. 

Alább a legtöbbször letöltött trackeket és a legtöbb eladott egységgel rendelkező producereket mutatjuk meg, ebből főleg az előbbiben akadnak szemöldökráncolásra késztető adatok. Például az elmúlt 10 év legkeresettebb dala egy Deadmau5 remix volt, vagy hogy hiába volt a drum and bass 2005-ben mélyponton, a Pendulum Tarantula című száma mégis majdnem egy hónapig az eladási lista élén állt. A Beatport legnagyobb nyertese Deadmau5-on kívül jelenleg Martin Garrix, aki Animals című számával uralja az idei évet, ez már most a 3. legtöbbször értékesített track az elmúlt 10 évből. 

BEATPORT2.jpg

BEATPORT4.jpg


A legtöbbször eladott dal:


ez a dal 38 napig volt az eladási lista élén:

https://recorder.blog.hu/2014/08/25/melyik_producer_orulhet_10_ev_beatport_statisztikai
Melyik producer örülhet? - 10 év Beatport statisztikái
süti beállítások módosítása