Még ad pár koncertet, aztán feloszlik a The Knife

2014.08.22. 10:25, subrecorder

The_Knife.2.jpg

A Darkside után egy másik meghatározó elektronikus zenei duó, a svéd testvérpár alkotta The Knife jelentette be a héten, hogy nem folytatják tovább a közös zenélést. A Dreijer-testvérek, Karin és Olof külön utakon valószínűleg továbbra is megajándékoznak majd minket borzongató popzenéjükkel, de a jövőre nézve biztos, hogy a tavalyi Shaking The Habitual volt az utolsó Knife-album.

Karin Dreijer Andersson és Olof Dreijer 2001-ben jelentette meg első, cím nélküli lemezét, majd 2003-ban jött ki a folytatás, a Deep Cuts. Ezeket még a duó svéd otthonában, legtöbbször ingyenes programokkal és szinte nulla költségvetéssel rakták össze. Miután Heartbeats című dalukat feldolgozta José Gonzalez és ezt a Sony megvette egy reklámjába, a jogdíjakból először jutottak akkora pénzösszeghez, hogy profi körülmények közt vehessenek fel egy lemeznyi anyagot. Ez lett a Silent Shout, amely sokak szerint (a Recorderben is van ilyen személy) az előző évtized legjobb albuma. Itt ért be végleg a páros ideologikus, filozofikus, hideg elektro-popja, amelyet Karin a szólóprojektjével (Fever Ray) is folytatott. A történet a tavalyi, majdnem 100 perces hosszúságú Shaking The Habitual-albummal zárul, amely a Knife-hoz méltóan újszerű és kísérletező anyag. A Silent Shout megjelenése idején kezdtek el turnézni, a hihetetlenül látványos, színpadi maszkarás előadásra emlékeztető showjukat, aki látta, sosem feledi. 


A KNIFE ÉNEKESNŐJÉVEL MI KÉSZÍTETTÜK AZ EGYETLEN MAGYAR NYELVŰ INTERJÚJÁT.

A feloszlást különösebb módon nem magyarázták a tagok, Karin Dreijer így nyilatkozott a Dazednek: "Befejezzük a novemberi turnénkat és ennyi volt. Ez lesz az utolsó turnénk. Semmi nem kötelez minket a folytatásra, mi ezt mindig is a szórakozásért csináltuk. Hogy utána mi lesz? Majd a novemberi koncertek után kezdek el rajta gondolkozni." Egy második Fever Ray album lehetséges létrejöttéről talán lehet találgatni , illetve a duó másik tagja, Olof egészen biztosan folytatja majd a munkát a tunéziai énekesnővel, Houwaida Hedfivel. Hogy hallunk még a párosról, az szinte teljesen biztos, ők maguk is "megerősítették" ezt, mégpedig egy, a hivatalos oldalukra írt üzenettel, mely így szól:

A handfull elf pee
That’s my soul
Spray it allover
Fill the bowl
Legs astride
An axe to grind
Generous actions with the speed of light
Without you my life would be boring

See you on the dance floor…


Aki pedig még szeretné elcsípni a zenekart élőben, annak hat alkalma lesz erre, bár ezek után egyikre se lesz egyszerű jegyet szerezni (október 31. - Stockholm, november 1. - Göteborg, november 3. - Berlin, november 5. - Manchester, november 6. - London, november 8. - Reykjavik).


A The Knife gendertémákkal foglalkozó legutóbbi klipje:


a Full Of Fire kisfilmje:


a Silent Shout videója:

Címkék: the knife fever ray
https://recorder.blog.hu/2014/08/22/meg_ad_par_koncertet_aztan_feloszlik_a_the_knife
Még ad pár koncertet, aztán feloszlik a The Knife
süti beállítások módosítása