Klasszikus dobgép háromméteres verzióban - és még működik is!

2014.08.17. 14:14, Frontrecorder

roland909ray.jpg

Idén harminc éve, hogy a japán Roland cég piacra dobta a TR-909 jelzésű dobgépét. A klasszikus ritmusgeneráló masina előtti tisztelgésül egy skót audiovizuális alkotócsapat elkészítette a hangszer mását - az eredetinél hatszor nagyobb méretben. És ami még ennél is jobb, hogy a böhöm dobgép-utánzat meg is szólal.

AZT TUDTAD, HOGY HORDANI IS LEHET A KLASSZIKUS DOBGÉPEKET?

A TR-808-as továbbfejlesztett változataként 1984-ben bevezetett TR-909 részben analóg, részben digitális hangminta-alapú, MIDI-vel felszerelt programozható dobgép, amelynek mesterséges hangjai ugyan meg sem közelítették a valódi dobokét, de pont a szintetikus megszólalás miatt lett a nyolcvanas évek második felétől az acid, majd a house és a techno egyik alapvető instrumentuma (hasonlóan a TR-303-ashoz), később pedig - miután a gyártását leállították - kultkütyü. A legendás dobgépei iránti kereslettel természetesen a Roland is tisztában van és idén elkezdte kihozni ezek mai korra szabott, továbbfejlesztett, de az utánozhatatlanul egyedi hangzásokat megtartó változatait; az Aira termékcsaládban többek között helyet kapott egy 808-as/909-es hibrid is TR-8 néven.

Egy ilyen TR-8-as adja a hangját annak az élethű 909-es utánzatnak, melyet az edinburgh-i Ray művészbrigád alkotott meg. Az interaktív szobor az eredetinél jóval nagyobb, stílszerűen kilenc láb - azaz 274 centi - hosszú, a külső háza a projektet vezető Brendan McCarthy tervei alapján készült fémből, alumíniumból és fából, míg az interfészt és az "agyát" Sam Healy (a North Atlantic Oscillation, illetve a Sand nevű psych-rock zenekarok tagja) rakta össze, részben Roland-alkatrészek felhasználásával (a munkafolyamatról sok-sok kép itt). A konstrukció össze van drótozva egy TR-8-assal, azon keresztül szólal meg, sőt, a hatalmas gombok nyomkodása (vagy inkább erőteljes püfölése) a hangok mellett vizuált is generál egy külön kivetítőn.

A replika TR-909 nyilvános bemutatkozása most hétvégén a walesi Green Man fesztiválon volt, legközelebb pedig a Bestival látogatói próbálhatják ki szeptember 4-7. között. Nekünk be kell érnünk ezzel a videóval, amely a még befejezés előtt álló műdobgép (vagy dobgépmű?) első hangpróbájáról készült:


És ha már megidéztük, íme néhány trekk, melyben a TR-909 a főszereplő. Elsőként egy electro szám 1985-ből:


az 808 State Pacific State című alapvetésének 909-es verziója 1990-ből:


a Daft Punktól a Revolution 909 1997-ből


a kölni Kompakt kiadót erősítő Justus Köhncke ‎tisztelgése a 909-es előtt 2002-ből:


végül, a TR-909 25. évfordulójára, 2009-ben adta ki ezt az old school deep house számot Scott Grooves:

Címkék: roland
https://recorder.blog.hu/2014/08/17/klasszikus_dobgep_harommeteres_verzioban_es_meg_mukodik_is
Klasszikus dobgép háromméteres verzióban - és még működik is!
süti beállítások módosítása