Sziget-előzmények itthon – kis magyar fesztiválhatározó

2014.08.11. 19:00, rerecorder

miskolc.jpg

Fesztiválszezon fókusztémánkban összefoglaltuk az első klasszikus fesztiválokat, azt, hogy mik a közös pontok a földek, a farmerek és a zenészek között, bemutattuk erre a legjobb magyar példát az O.Z.O.R.A. fesztivál és gazdája portréjával (majd magát az idei eseményt is), aztán ajánlottuk a 2014-es Sziget legjobbnak ígérkező koncertjeit. Most, hogy ma el is kezdődött az idei Sziget, jöjjön egy összefoglaló a nagy – sokszor legendás – magyar fesztiválokról röviden. A Sziget előtti (h)őskor.

Szegedi Ifjúsági Napok (1967-től megszakítással)

Ez természetes a mai SZIN őse és a rendszerváltás előtt az egyik legszabadabb közeg, ahol popzene szólhatott. Inkább városi fesztivál, de annak már a kezdetektől elég profi.

Miskolci popfesztivál, 1973

MISKOLC 2.jpgAz első nagy, klasszikus magyar fesztivált a DVTK focipályáján rendezték. Kisebb botrányok előzték meg, nagyobb botrányok követték, nem is lett ilyen jellegű „woodstockoskodás” itthon jó darabig. Viszont ott volt a teljes korabeli mainstream élmezőny.

EFOTT (1975-től)

Ez pedig a felsőoktatásban részt vevők vándortábora, a hetvenes-nyolcvanas években a mai magyar fesztiválokra leginkább emlékeztető eseménysorozat, bár eleinte elég kevesen vettek részt rajta.

részlet a miskolci fesztiválról

Fekete Bárányok fesztivál, 1980

A hetvenes évek végére kialakult masszív ellentábor/underground, vagy ahogy az esemény is hívta magát, a fekete bárányok (Beatrice, P. Mobil, Hobo Blues Band – a Bizottság egyenesen itt debütált) kijárt magának egy fesztivált a Hajógyári-szigeten. Igen, pont ott. Legendás (úgy 25 ezren voltak) - így nézett ki a Beatrice és a közönség akkor és ott.

fekete b.jpg


Szuperkoncert, 1981

Egy nap rock címmel dokumentumfilm is készült az egy évvel későbbi, szintén Hajógyári-szigeten zajlott eseményről. Ám ezúttal már volt sok fővonalbeli zenekar is, és ennek következményeképp rövid játékidők és sok elégedetlenkedés. Azért ezen is ott lettünk volna.


Dorogi, Kecskemét-Tőserdői Rockfesztivál, 1981

Egynapos, egyszeri esemény volt ez is, ez év márciusában volt a híres-hírhedt „tatai rockkonferencia”, talán nem meglepő, hogy júniusban lett itt egy nagyokat (Edda, Hobo Blues Band, Skorpió, Karthago) kicsikkel (Gigantik, Haverok, Lobogó, Fórum stb.) összeeresztő fesztivál is. Érdekesség, hogy ugyanezen napon, június 27-én Kecskeméten is volt egy fesztivál, hasonló szellemiséggel (P. Mobil, Mini, East, Nylon, GM49, KFT).

Szelidi-tói Fesztivál, 1981

1981-ben nagyon beindult a fesztiválbiznisz, a tópart komoly rockkoncertet látott: az Edda, a P. Box, a P. Mobil, a HBB és hasonló előadókon túl az Óceánt is.

Pusztavacsi Békefesztivál, 1982-1984

pusztavacs.jpgAz ország geometriai középpontján 1982-ben rendeztek először – nem túl pontos források szerint akár több százezer embert vonzó – kétnapos fesztivált, amelyet a Képes Újság kezdeményezésére, a lap, helyi, járási szervek, később a Hazafias Népfront, az Országos Béketanács szervezett. Nem kifejezetten zenei fesztivál volt, inkább béke mellett „tüntető” népünnepély, a programban zenével is, de az 1984-es évi események alapján mégis zenei botrány vetett véget a sorozatnak. A Lord és a P. Mobil koncertje között kicsúszott a kontroll a hatóság kezéből: üveghajigálás, „illegális” röplapozás miatt komoly erőkkel léptek közbe – még lovas rendőrök is. Fotómontázs korabeli békedallal.

Újhullámos Fesztivál, Balatonfüred, 1982

Újhullámos és punk, tesszük hozzá gyorsan, hiszen a Rolls Frakció mellett a Modells, a Sikátor és az Agydaganat is fellépett. Talán kissé túlzás igazi fesztiválnak nevezni, de azért korszakos esemény volt.

Fenevad fesztivál, 1983

fenevad.jpgEz tulajdonképpen kuriózum, egy filmforgatással egybekötött fesztivál Pilisborosjenőn, ahol külföldi zenekarok léptek fel! A metálos Nazareth és a popos Toto Coelo voltak a nagy számok – és az első magyarországi külföldiek egy fesztiválon. Beszámolók szerint nagy volt a káosz. (Ha tudja valaki, hogy a francia koprodukciós filmből lett-e valami, ne tartsa magában.)

Balatonszemesi Rocktábor, 1984

Ugyan a KISZ KB támogatta ezt a szintén jeles punkeseményt, de ez a múlt ködéből már nem érdekes, lényeg, hogy innen is maradt fenn legalább valami dokumentum a Herpesztől, a Marina Revue-től, az Auróra Cirkálótól. VHK is volt.

Total ’85

Az első nagy magyar punkfesztivál, amit az egri Juhász Mihály szervezett Paksra. Még a Pál Utcai Fiúk is fellépett – akik ott voltak, mind büszkék rá. A Total-sor 1987-ben folytatódott Süttőn, 1988-ban pedig Budapesten, az új alterközpontban, a Fekete Lyukban.


Nap-Nap Fesztivál, 1991-1992

napnap.jpgA Napnapként is futott, Tódor által elindított fesztivál igazi no-budget volt, nemcsak mindenki ingyen játszott, de belépőt sem szedtek a Pálvölgyi-barlangban megtartott összművészeti eseményen, amelyekről koncertfelvétel is megjelent, válogatáskazetta formájában (vagy mint a Kontroll Csoport esetében, vinylen is!). Tragédiák (szikláról leesett nézők) és az ingyenesség, szponzorokra támaszkodás zsákutcája miatt elhalt kezdeményzés.

Budapesti Búcsú, 1991

Szintén az Óbudai-szigeten zajlott, a Viszlát, Iván! alcímű fesztivál, ami az „ideiglenesen 46 évig” Magyarországon állomásozó szovjet katonák „búcsúztatása” volt. Három napig tartott (június 28-30.), fellépett az alternatív és rock színe-java, lényegében tényleges Sziget-előzménynek tekinthető, hiszen a becsődölt eseményen már afféle mindenesként ott dolgozott a fiatal Gerendai Károly.

A SZIGET TÖRTÉNETÉNEK HÚSZ MEGHATÁROZÓ PILLANATÁT ITT FOGLALTUK ÖSSZE.

(Bizonyára maradtak ki jeles, 1993 előtti fesztiválok, kérjük olvasóinkat írják meg, ha jártak olyanon, ami itt nem szerepel!)


Dömötör Endre


A Nap-Nap fesztiválon készült riportfilm koncertrészletekkel a Kontroll Csoportról: 

https://recorder.blog.hu/2014/08/11/sziget-elozmenyek_itthon_kis_magyar_fesztivalhatarozo
Sziget-előzmények itthon – kis magyar fesztiválhatározó
süti beállítások módosítása