Okosan használd a földet! – Farm és zene

2014.08.04. 14:52, rerecorder

glastonbury460x276.jpg

A legalapvetőbb kapcsolódási pont a mezőgazdasági munka és a zene közt nyilvánvalóan az Amerikába hurcolt afrikai rabszolgák közösségeiben megszülető blues, amely elviselhetőbbé tette a robotolást, és kikapcsolódást is jelentett az emberek számára, és amely hamar önálló műfajjá nőtte ki magát. Vannak viszont másfajta összefüggések is a farmok és a zene között, hogy messzebbre ne menjünk, számos fesztivált tartanak földbirtokokon.

ht_woodstock_7_kb_130816_blog.jpgFesztivál a földemen

Mivel az év 365 napjából többnyire alig egy hetet foglalnak le a fesztiválok, adja magát a kérdés, mi történik ugyanott a fennmaradó időben? Sokszor csak a városok részét képező (zöld)területekről van szó. A városi parkok esetében ez nem kérdés, de a legnagyobb fesztiválok színterei eredetileg egészen más célt szolgáltak, farmok, gyakran hatalmas legelőkkel rendelkező tejgazdaságok voltak, hiszen a kezdeti több tízezres, majd százezres tömegek máshol aligha fértek volna el.

Woodstock

Max Yasgur tejgazdaságának legelője volt az első és egyetlen helyszíne minden zenei fesztivál elődjének, a Woodstocknak. A szarvasmarha-gazdaság sikeres vállalkozóvá tette Yasgurt, aki a szomszéd birtokosokkal harcolva bérbe adta az ikonikus rendezvény helyszínéül szolgáló farmot. Elsősorban nem a profittal törődött, így jelképes összegért használhatták a szervezők a területet, és ingyen juthattak vízhez a fesztiválozók százezrei is.

AZ O.Z.O.R.A. FESZTIVÁLNAK IS EGY FÖLDBIRTOKOS A GAZDÁJA - TUDTAD?

Glastonbury

o-MICHAEL-EAVIS-facebook.jpgMichael Eavis farmtulajdonos angliai Worthy Farm nevű földjén rendezik meg a Glastonbury fesztivált 1970 óta. Egy-egy ötnapos buli után az átlagosan kb. 120 ezer ember évről évre komoly hulladékhegyeket hagy maga után. A fesztivál oldalán található rajzolt plakáton tehenek heverésznek a Piramis Színpad előtt, emlékeztetve a látogatókat, hogy az év többi részében egyébként táplálékforrásként hasznosuló föld és a mindent beborító szemét nem összeegyeztethetőek. Ezért nem is meglepő, hogy az egy hétig tartó takarítást az utolsó gitárszóló után azonnal megkezdik, és a szervezők arra is ügyelnek, hogy kinyerjék az újrahasznosítható hulladékot. Az utóbbi folyamatot is – mint a legtöbb ottani munkát – önkéntesek végzik. Az önkéntes fesztiválszemélyzet három hetes munkabérén megtakarított összeget egyébként minden évben jótékony célokra (Greenpeace, Oxfam, Wateraid stb.) ajánlják fel. Leginkább mégis az emlékeztet arra, hogy a területet az év nagyobb részében nem emberek, hanem állatok lakják, hogy 1996 óta nagyjából öt évenként tartanak egy év szünetet, hogy pihentessék, kíméljék a földet.

Farm Aid

farm_aid_artists_at_press_conference__1_of_1_.jpgA Farm Aid 1985-ben először még csak egy jótékonysági koncert volt, ami eladósodott ameriki családi gazdaságoknak akart segítséget nyújtani. Willie Nelson, John Mellencamp és Neil Young voltak az esemény ötletgazdái. A rendezvénynek nincsen állandó helyszíne, egyik államból a másikba vándorol, viszont a három alapító rendszeresen fellép. Rajtuk kívül a farmertemtikához illőnek gondolt klasszikus rock, country és blues előadói a vendégek. Az egész esemény mögött egyébként egy szervezet áll, ami az alapötletet életben tartva családi vállalkozásoknak segít, és felhívja a figyelmet azok fontosságára.

FESZTIVÁLSZEZON CÍMŰ FÓKUSZTÉMÁNK TOVÁBBI CIKKEI ERRE.

Popgazdák

#Roger Daltrey, a Who énekese olyan nagy rajongója a horgászásnak, hogy annak idején saját pisztrántelepet tervezett meg és épített ki. Kalandjait még egy dokumentumfilm, az Underwater World of Trout, Vol. 1 is megörökítette.

#Charlie Watts, a Rolling Stones dobosa feleségével kezdett lótenyésztésbe Halsdon Arabians nevű angliai farmján, és a bizniszből mára többmillió fontos vállalkozás lett.

Big-Feastival_1000_1000_90.jpg#Alex James, a Blur basszusgitárosa az angliai Cotswoldsben vett egy farmot, ahol főként sajtokat készít. Jamie Oliverrel idén augusztusban még egy Big Feastival nevű eseményt is rendeznek rengeteg étellel és popzenével.

#Walter Becker, a Steely Dan basszusgitárosa a zenekar 81-től 93-ig tartó szünete alatt családjával Mauira költözött és avokádótermesztésbe fogott.

#Steve Vai saját kaliforniai kertjében tart méheket, és az ott kinyert, Fire Garden névvel ellátott mézet sokszor jótékonysági árveréseknek ajánlja fel.

#Maynard James Keenan (Tool, A Perfect Circle) nem a klasszikus értelemben vett farmer, mindenesetre az arizonai sivatagban borászkodik. Üzlettársával vezetett vállalkozásukról dokumentumfilm is készült Blood Into Wine: The Arizona Stronghold címmel.

#A Public Enemy ex-tagja Terminator X (Norman Rogers) zenei karrierjét kis időre feladva struccfarmot nyitott egy Észak-Karolinai farmon, később viszont mégis visszatért a zenéhez.

#És végül Neil Youngnak is van egy Broken Arrow Ranch nevű farmja Kaliforniában, ami nemcsak egy gazdaság, hanem a zenész otthona is egyben.

Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2014/08/04/okosan_hasznald_a_foldet_farm_es_zene
Okosan használd a földet! – Farm és zene
süti beállítások módosítása