Kislemezpremier! THe pUnch: Beside

2014.07.25. 14:00, Frontrecorder

thepunch.jpg

A budapesti székhelyű THe pUnch 2009-ben alakult, a kezdeti hangzásvilágukat az angolszász indie / posztpunk gitárzenék hatása jellemezte, mostanra viszont jellemzően inkább a hatvanas-hetvenes évek pszichedelikus és classic rockjából merít. A srácok jelenleg gőzerővel dolgoznak első nagylemezükön, melyet egy "kétoldalas" kislemezzel harangoznak be - a Beke István, az Ivan & The Parazol billentyűsének irányításával készült dalok itt nálunk hallhatók először.

A győri gyökerű, Budapesten működő THe pUnch (amely a nevét egy kávéházi puncsrendelés után kapta) két éve nyerte el jelenlegi formáját, miután Mogyorósi Tibor énekes-ritmusgitároshoz, Veller László szólógitároshoz és Dormán Miklós basszusgitároshoz csatlakozott Vitéz Gergő dobos. A klasszikus felállású zenekar 2012 decemberében jelentette meg első EP-jét (Fragments), melyet idén áprilisban követett a Talentométer elődöntőjén az A38 hajón élőben rögzített Personal Party háromszámos anyaga. Közben szépen növekedett a koncertázsiójuk - felléptek a Crystal Fighters és a Toy előtt is -, a hangzásuk pedig új irányt vett. Saját megfogalmazásuk szerint a zenéjük "érzések és gondolatok konkrét helyeken megfigyelhető elszállása, matematikailag kiszámolt keretek közé szorítva", a jelenlegi megszólalásukat pedig "ösztönösen effektezett gitárhangzások és hipnotikus lüktetésekkel" jellemezik, "bizonyos helyeken kemény, érces gitárriffekkel megspékelve". Mint mondják, a számaik történeteket, érzéseket mesélnek el szilárd, határozott struktúrákban.

Novemberben tervezik kiadni debütáló albumukat Will Way címmel, a készülő lemezt Mogyorósi Tibor így látja: "Reményeink szerint az aktuális fiatalos korszakunk kvintesszenciájaként sikerül majd megalkotni ezt az albumot, sok effekt használatával, kísérletezéssel, de egyelőre gitárokkal, dobbal és több vokállal, mint ami az eddigi stúdióanyagainkat jellemzi. Bizonyos szinteken éretlen, ellenben határozott állásfoglalásokkal és megnyilvánulásokkal." Az albumot megelőlegező két dal gitár- és éneksávjait Solymáron, Beke Istvánnál (Bex) vették fel, a dobokat az Echo Hangstúdióban Budapesten. A zenekar az album további dalain is szeretne Bexszel együtt dolgozni. A Beside címen most közzétett single virtuális a- és b-oldalas dalához Veller László (Laca) és Mogyorósi Tibor (Jim) fűzött kommentárokat:

Depravity

Laca: "Egy élő felvétel már készült a számról az A38-on a Personal Party EP-re, ezt átgondolva rögzítettük most stúdióban. A szám a lüktetése és a szokatlan üteme miatt az egyik legegyedibb szerzeményünk."

Jim: "Nehéz maga a történet is, amiből a dal táplálkozik, van benne szerelem, csalódottság, anyagi tartozás, ellenszolgáltatás, halál, dráma, búcsúzás, tépelődés, gyötrelem, tragédia, és könyörgés a feloldozásért. Ezekből áll össze a tördelt ütemű, zaklatott kompozíció."

Trinity:

Laca: "Kicsit elvontabb szerzemény, mely hosszúságával, megszólalásával és témáival inkább már progresszív irányokba tart. A szám szövegét és érzelemvilágát egy elég összetett állapot adja."

Jim: "Előfordul, hogy mély érzelmeket táplálsz valaki iránt és ezek az érzelmek meg is maradnak. Nem történik meg a kiábrándulás a kapcsolatotok megszűnésével. Még két év távlatában is olyan erősen jutnak eszedbe az impulzusok, amik kedvesek voltak számodra, hogy úgy érzed, még mindig vágyódsz a közösen eltöltött időkre. Csak egy szavába kerülne, egyetlen jelzés tőle, és ott vagy - erre reflektál a szöveg is."

THe pUnch július 26-án, azaz holnap este a Gozsdu Manó Klubban élőben is bemutatja majd a két új dalt (Facebook-eseményoldal), amelyek rögtön meghallgathatók alább:

Címkék: premier the punch
https://recorder.blog.hu/2014/07/25/kislemezpremier_the_punch_beside
Kislemezpremier! THe pUnch: Beside
süti beállítások módosítása