Heti Top 11: brazil focis dalok

2014.06.15. 22:22, Frontrecorder

pelemaradonna.jpg

A braziloknak két nagy szenvedélye van, a foci és a zene, így aztán igazán nem lehet csodálkozni azon, hogy ez a két terület milyen szoros kapcsolatban van egymással. Mi most a zene felől közelítünk a focira, a héten kezdődött brazil labdarúgó-világbajnokság apropóján állítottunk össze egy válogatottat olyan dalokból, melyeket a futebol ihletett.

A LEGJOBB FOCIZÓS KLIPEKET ITT LISTÁZTUK.

Pixinguinha: Um a zero (1919)

A choro, e hagyományos brazil zenei műfaj egyik megújítója és legnagyobb alakja, a fuvolás-zeneszerző-hangszerelő Alfredo da Rocha Vianna Filho a dzsesszkorszak hajnalán, 1919-ben írta ezt a vidám szerzeményt annak örömére, hogy Brazília megnyerte a Copa Américát, miután a döntőben legyőzte Uruguay válogatottját.

A Taça do Mundo é Nossa (1958)

"Miénk a világkupa" - harsogja büszkén ez az esztrádos dal, amely pedig Brazília első, 1958-as vb győzelmét ünnepli.

Marcos Valle: Paz e futebol (1971)

A riói születésű multiinstrumentalista-énekes-zeneszerző pályafutásának egyik legjobb pillanata az 1971-es Garra című albuma, melyet teleregények kísérőzenéinek komponálása közben rögzített válogatott zenészekkel. Az ambiciózus lemez a brazil zenék, az amerikai dzsessz és soul, a pszichedélia, valamint a nagyzenekari hangszerelések ötvözete; a Paz e futbol című dalban például remekül megfér egymással bossa nova és soulzene, akárcsak a béke a focival.

Gilberto Gil: Meio de campo (1974)

A tropicalia mozgalom egyik legismertebb képviselője (és 2003-2008 között Brazília kultuszminisztere) fiatalon focizott, méghozzá kapus volt, igaz, saját bevallása szerint elég csapnivaló. Mindenesetre kapus pályafutása ihlette ezt a dalát, amelyet amúgy egy középpályásnak, Alfonsihno nevű egykori barátjának és játékostársának címzett, de a valaha volt legnagyobb brazil focistát is felemlegeti: "nem vagyok egy Pelé, vagy ilyesmi" - énekli. 

Jackson Do Pandeiro: O rei Pelé (1974)

És ha már Pelé szóba került, jöjjön egy olyan dal, amely a királyt élteti, méghozzá a Brazília északkeleti részén honos mulatós zene, a forró műfajban. Az előadója, az énekes-ütőhangszeres Jackson Do Pandeiro az ötvenes években aratta legnagyobb sikereit, aztán a hetvenes években lett újra népszerű, részben pont Gilbero Gil révén, aki akkoriban feldolgozta pár dalát. (Pelé egyébként maga is rutinos dalszerzőnek számít, száznál több szerzeménye van, köztük például ez a duett.)

Jorge Ben: Zagueiro (1975)

Mas que nada szerzője nem egy dalt írt a fociról, vagy éppen focistákról (például ezt vagy ezt), de ez az 1975-ös szerzeménye mindenképpen kiemelkedik azzal, hogy egy alulértékelt poszt, középhátvédek dicséretét zengi, csodás dallamba csomagolva.

João Penca e Seus Miquinhos Amestrados: Johnny Pirou (1989)

A Johnny B. Goode átköltése, amelyben egy gazdag brazil üzletember hirtelen ötlettől vezérelve elmegy megnézni egy Flamengo-Fluminense meccset a riói Maracanã Stadionban.

Chico Buarque: O futebol (1995)

Az MPB (tradicionális brazil popzene) nagy entellektüeljének, az énekes-gitáros-dalszerzőnek ódája a focihoz. Buarque a zenei mellett irodalmi pályán is játszik, Budapest című regényéből 2009-ben magyar-brazil-portugál film készült.

Skank: É uma partida de futebol (1996)

Az 1991 óta működő Belo Horizonte-i zenekar skával,.reggae-vel és alternatív/indie rockkal ötvözi a hagyományos brazil stílusokat. Harmadik lemezükön (melyből hazájukban közel kétmilliót adtak el) található ez a karneváli szám, ami a futballt dicsőíti. A dal a '98-as vb hivatalos soundtrackjén is szerepelt.

MC Guime part. Emicida: País do futebol  (2014)

Az idei vb-re készült ez a dallamos baile funk szám, amelyben a brazil válogatott támadója, Neymar is közreműködik. "Nézd, milyen messzire jutottunk" - szól a Futballnemzet című dal refrénje, ami nem annyira a sportteljesítményre vonatkozik, inkább az az üzenete, hogy a foci segít(het) kiemelkedni a nyomorból.

Daniel Arruda feat. MC DiamonDog: Os Milhoes Que Somos (2014)

Végül pedig egy protest song a brazil foci vb-t ellenző tüntetők oldaláról, a szegénységben élő és társadalmi igazságtalanságot elszenvedő milliók nevében, akikre a dal címe is utal.

https://recorder.blog.hu/2014/06/15/heti_top_10_brazil_focis_dalok
Heti Top 11: brazil focis dalok
süti beállítások módosítása