Divat&magyar: AWARE Apparel

2014.05.29. 18:42, Frontrecorder

awareindex.jpg

Az újrahasznosítás sikkes! A Printa dizájnbolt-műhely-galéria 2009 óta veszi ki a részét az ökodivat hazai elterjesztéséből saját, használt anyagokból kreált kollekcióival. Az idei tavaszi-nyári szezontól az egyedi, nyomott mintás ruhák, illetve táskák az AWARE márkanevet viselik, ezzel is utalva arra, hogy környezettudatos módon készülnek. Az öko-elkötelezett divatvonalat megálmodója, Majoros Zita tervező mutatja be.

Magunkról: Az AWARE hazánk egyetlen kifejezetten újrahasznosított anyagokból készült öko divatvonala. Bár minden egyes darab egyedi, a modellek mégis sztenderdizálhatóak, a szabásminták szabályosak, ám gyakran fel sem tűnik, miből készült az adott darab. A ruhák és kiegészítők különlegességét az upcycling divatban ritkán alkalmazott nyomott minták kölcsönzik.

aware01.jpg
Mióta: Kollekciónknak már 2009 óta célja, hogy felhívja a figyelmet az alternatív anyaghasználatra és a “slow fashion”-re. Most az AWARE névvel még erőteljesebben szeretnénk hangsúlyt fektetni az ökotudatosságra.

Kik: Majoros Zita tervező, Lébényi Anna gyártásmenedzser, Osvald Lilla márkamenedzser. Emellett néhány ügyes és lelkes szabásznő, varrónő és bőrös, akik bevállalták, hogy ezzel a nem mindennapi feladattal megbirkózzanak.

Kiknek: Mindenkinek, akinek fontos a környezettudatosság, a ruhák gyártási folyamata és alapanyaga, és annak az ökológiai lábnyomnak a csökkentése, amit ez az ipar hagy a környezetünkön.

aware05.jpg
Mottó: "Be aware of what you wear"

Inspirációk: Ami a legjobban inspirál, a különleges anyagok felkutatása, a használt anyagok újragondolása. Az AWARE ökokollekció tervezését mindig az anyagválasztás befolyásolja. Egy fordított folyamatról van szó: az újrahasznosított anyagokból készült daraboknál az anyag felkutatása, beszerzése a kollekció megalkotásának az első szakasza, csak ezután következik a tervezési folyamat, hogy mit is lehet kihozni a meglévő alapanyagokból.

Anyagok: Használt férfi ingek, pólók, farmerek, pulóverek, vintage kendervásznak, régi hímzett terítők, katonai sátrak... De volt már, hogy használt orvosi köpenyekből készítettünk szoknyákat, ruhákat. Használt bőrkabátokból pedig táskákat készítünk.

aware04.jpg
Színvilág: Szürke, szürkéskék, fekete, fehér, homok

Egyedi jegyek: A finomra hangolt színátmenetek, vagy absztrakt kopott nyomatok, melyek a kollekció védjegyei egyedi hatást keltenek. Jellemző még az alapanyagként használt ingeken, farmereken talált gombok, zsebek, valamint varrások megtartása és integrálása az új ruhákba, ezzel erősítve azok "used look” karakterét.

Stílus / koncepció: Minden darabunkra jellemző az egyszerűség és a hordhatóság. Mindennapi ruhák ezek, melyek az alapanyagnak és az egyedi nyomatoknak köszönhetően mégis kiemelkednek a tömegből.

aware06.jpg
Következő kollekció: A téli kollekció újdonságai a 100%-ban újrahasznosított pamutfonalból készülő kötött modellek lesznek, amelyekre szitanyomott minta kerül.

Vízió: Szeretnénk növelni az ökotudatosságot itthon, ezért most készítünk egy rövidfilmet, ami bemutatja, hogyan készülnek a ruháink, mivel szerintünk egy érdekes és sokrétű folyamatról van szó. Folyamatosan újabb környezetkímélő anyagok, technológiák után kutatunk. Már érkeztek megkeresések külföldi ökodivat üzletektől, ahol szeretnék forgalmazni a ruháinkat, erre is nagyobb hangsúlyt tervezünk fektetni.

Kedvenc / a márkához passzoló zene:

Legnagyobb eredmény: Azon kívül, hogy kollekcióink nagy sikerrel debütálnak külföldi design- és divatvásárokon (Blickfang, Modepalast), nekünk is köszönhetően az ökotudatosság egyre nagyobb teret nyer az itthoni divatban.

Legismertebb viselő: Olyanról még nem tudunk.

Árak: 10 000-től 22 000 forintig, a táskáink pedig 14 000-től 32 000 forintig

Üzlet: Printa (1075 Budapest, Rumbach Sebestyén u. 10.) és Printa Wien (1070 Wien, Lindengasse 22.)

aware03.jpg
Fotó: Kaulics Viola 

https://recorder.blog.hu/2014/05/29/divat_magyar_aware_apparel
Divat&magyar: AWARE Apparel
süti beállítások módosítása