Albumpremier! Kaukázus: K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi)

2014.05.13. 10:00, Frontrecorder

Kaukázus2014.jpg

A tavaly óta újra aktív Kaukázus az eddig csepegtetett új dalok (Fotocella, Ciprus (Szódával elmegy), Papírsárkány, Bazmeg) után ma megjelenteti a visszatérésekor beígért új albumát. A K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi) című 10+1 számos anyag itt hallható először. Lemezbemutató koncert pedig május 17-én szombaton az Akváriumban.

A zenekar 18-20 dalt, illetve mutációt-verziót rögzített mostanáig, melyeket két körben szervíroznak. 10+1 dalt digitálisan letölthető formában tesznek közzé most, a teljes anyagot pedig ősszel adják ki, a régi dalokból összeállított Best Of DVD-vel kiegészítve. Hogy az új anyag mennyiben mutat egy megújult, megváltozott Kaukázust, arról Kardos-Horváth János énekes-gitáros-szövegíró így vélekedik: "Amikor huszonévesek voltunk, akkor biztos másmilyen számokat írtunk. Mérgesebbek voltunk, bátrabbak talán… nem mintha mostanra ez kikopott volna, de a hangsúlyok áttevődtek az ítélkezésről, meg a hibás kereséséről a megoldások kutatására..." A zenekar frontembere a K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi) dalaihoz külön-külön is fűzött mondanivaló-megvilágító magyarázatokat, melyek alább olvashatók.

Bazmeg

"Kritikákra és külső nyomásra hegyesedő hétköznapjaink belső rend után kiáltó dala, mely nyomokban öngyógyítást és Hiperkarmát tartalmaz. És kérem, hogy 'd' nélkül, amolyan fonetikus folklórosan."

Bostoni galamb

"Első hallásra nőellenes dalnak tűnhet, de biztosíthatjuk a hallgatót, hogy ez egy szépirodalmi kiterjesztése-áthelyezése az ősi, nálunk női alakot is öltő turulmadár sztorinak. A madár végül az USA-ból gondol vissza a sosem felejthető múltjára."

Ciprus

"Ezek a mi fecskéink is voltak. Itt nyaraltak a visegrádi löszfalban, de már nem jönnek ide többet, mert útban az áttelelőhelyükhöz a ciprusiak hálóba fogták őket meggrillezni. Így függ össze a magyar természet pusztulása a mediterrán térség gasztronómiai csúcsrajáratásával!"

Fotocella

"Mindenkinek hosszú és egészséges életet kívánunk, még annak is, aki minden egyes cselekedetével a szűk és tág környezetét rohasztja, műanyagozza, klímázza és híradózza! A halál se számít, csak én!"

Riadó!

"Elképesztően romantikus és egyben illuzórikus dal és szöveg arról, hogy mi történik, ha a sorsot önmaga ellen kihívó ember végül alulmarad. Más szóval nem lehet tőle elvenni már semmit, megint más szóval megtörik, megint más szóval végre beköltözik, abba akinek született."

Hostess

"Popkulturális értelemben egy trendfordító dal, melyben a szerzők súlyosan ellene mennek a történelmi magyar alkoholkultúrának, egyszersmind bekapcsolják a hallgatót a nemzetközi drog- és partihálózatba. Sírva vigadunk. De már szét is vagyunk ütve!"

Nők és fák

"Vannak sarokkövek, sarokpontok, sarokszemélyek sarokkaják és sarokbeidegződések, amelyekből a dal képzeletbeli szereplője nem, vagy csak visszafordíthatatlan külső hatásra enged! És mivel a visszafordíthatatlan külső hatásnak egyelőre nincs az Armageddonnál reálisabb híre, marad minden így, ahol az Ego feloldozza saját magát is." (A lemez +1-ik dala a Nők és fák eltérő, bigband hangszerelésű változata Fák és nők címmel.)

Papírsárkány

"Ezt a dalt János eredetileg Rúzsa Magdinak írta az ő felkérésére. De aztán annyira megszerették a többiekkel együtt, hogy János végül visszakérte Magyarország legjobb énekesnőjétől a szerzeményt és Kaukázus-dal lett belőle. Így nem lett János milliomos a jogdłjakbol, megint..."

Elvállalat

"A nagy rocklegendák hagyatéka az, hogy minden lemezre kell egy nagy szakítós ballada, amit a világkörüli turnén együtt énekel a stadion, természetesen gyertya- vagy öngyújtó fényárban."

Katonadal

"Mindazok emlékére, akik a hatalmasok döntései miatt értelmetlenül meghaltak vagy meghalnak vagy meg fognak halni. A kisember, a kis zenekar ennyit tud tenni: emlékezik max. Vagy kaját oszt Afrikában, mint Bono."

És akkor íme a Kaukázus új lemeze, amely nem mellesleg ingyen letölthető a zenekar honlapjáról.

https://recorder.blog.hu/2014/05/13/albumpremier_kaukazus_k_u_s_kerni_ugyanazt_semmi
Albumpremier! Kaukázus: K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi)
süti beállítások módosítása