„A legfontosabb dolgok mind benne vannak” – Lázár Domokos (Pegazusok Nem Léteznek, Esti Kornél)

2014.05.02. 13:12, rerecorder

pegazusok dodi.jpg

Lázár Domokos énekes-gitáros-dalszerző életében igen sűrű időszak a mostani, hiszen túl azon, hogy első zenekarának, az Esti Kornélnak is a napokban jelent meg friss - harmadik - albuma, a 2012-ben alapított Pegazusok Nem Léteznek is elkészült bemutatkozó albumával, amely szintén nemrégiben jött ki - itt volt a cím nélküli korong premierje - és a hétvégén, a Corvintetőn kerül sor a lemezbemutató koncertre. Előtte azonban végigkérdeztük, hogy a barátnőjével, Ács Eszterrel közösen frontemberi szerepet betöltő zenésznek mik a meghatározó zenei emlékei, kedvenc lemezei, dalai. Lemeztáska-interjú!

beatles-revolveraug4.jpgElső zenei emlék

The Beatles - Revolver lemez, Taxman, Eleanor Rigby és a többi zseniális dal. Egyébként onnantól kezdve, hogy az első Beatles-dalokkal 5-6 évesen megismerkedtem, a szüleim szépen sorban az összes lemezüket megvették nekem, tényleg nagy rajongó voltam. Karácsonyra/szülinapra/névnapra mindig kaptam 1-1 Beatles-lemezt. És persze mind a mai napig imádom, az Abbey Road az örök kedvenc.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Én eléggé kényelmes helyzetben voltam, mert a szüleim már kiskoromban is nagy zenerajongók voltak és a fontos lemezeket mind megvették. Nem kellett tehát R.E.M.-et, Nirvanát, Európa Kiadót, vagy Kispált vennem, mert ezek mind megvoltak alapból is otthon. Szerintem az első lemez, amit saját pénzből vettem egy ajándék volt az első barátnőmnek. De hogy ez mi is volt pontosan, arra már nem emlékszem. Gondolom Coldplay, vagy valami ehhez hasonló, bevágódós – csajozós zene. Mondjuk én – sok ismerősömmel ellentétben – egyáltalán nem utálom a Coldplayt és nekem a Muse teátrális rockzenéje is simán belefér. Vannak erős dalok mindkét zenekarnál és szerintem ez a lényeg.

PEGAZUSOK NEM LÉTEZNEK A MAGYARRADARBAN - VAGY MAGYARRADARON!?

Zene, ami zenélésre inspirált

metallica-ride-the-lightning_1.jpgTíz évig tanultam klasszikus gitárt, azzal úgy el is voltam az általánosban, aztán gimi elején kapott el a "rock-hullám", a haverjaimmal igazán kemény gyerekek voltunk, Metallicát, Guns N’ Rosest és ehhez hasonló zenéket hallgattunk. Aztán megismerkedtem többek között a Radioheaddel, ami óriási élmény volt. Rájöttem, hogy ez sokkal inkább az én világom és pont akkoriban jött be az első Arctic Monkeys, Franz Ferdinand, Editors, és a többi hasonló lemez, amiket nagyon sokat hallgattam. Akkoriban alakult az Esti Kornél, harmadikos gimisek voltunk épp.

Meghatározó koncertélmény

Tame Impala, Sziget, 2013. Nem csak a zenekar, hanem az egész közeg, amit ott, abban a fesztiválos nagysátorban a zenéjük teremteni tudott. Sírtak az emberek, egészen elképesztő volt, sokszor eszembe jut.

Hatások az Esti Kornél indulásakor

A már fent említett zenekarok: Radiohead, Arctic Monkeys, talán ez volt a két legjelentősebb. Meg persze a Nirvana, de hát az kinek nem volt meghatározó...

Hatások a Pegazusok Nem Léteznek indulásakor

Metronomy-The-English-Riviera.jpgAmikor Eszterrel megcsináltuk a zenekart, három lemezt hallgattunk éjjel-nappal a kis albérletünkben: a The Killstől a Midnight Boomot, a Metronomytól a English Rivierat és persze a velünk kapcsolatban – szerintem kicsit túlzottan – sokat emlegetett The xx első lemezét.

Kedvenc magyar lemez

Balaton - A fény közepe a sötétség kapujában, Európa Kiadó: Jó lesz...’84. Én valójában ezeken nőttem fel, az édesapám ezeket mutatta meg nekem a Hupikék Törpikék-lemezek helyett.  Ahogy Alvy Singer fogalmaz az Annie Hallban, amikor a hullámvasút alá épített szülői házról mesél: „Azt hiszem, ennek is van némi része abban, hogy kissé ideges felnőtt lettem.(nevet)

Kedvenc magyar dal

Víg Mihály - Kész az egész. A legjobban azt a verziót szeretem, amikor egy szál gitárral játssza. Csodás dal, sok minden benne van, amit én erről a nem olyan kellemes világról gondolok.

Kedvenc dalszerző-előadó lemez

Ez viszont Cseh Tamás (és persze Másik János/Novák János/Bereményi Géza): Levél nővéremnek.

late-of-the-pier-fantasy-black-channel-2008.jpgKedvenc elektronikus tánczenei lemez

Late Of The Pier - Fantasy Black Channel. Ezt a lemezt nagyon szerettem, 2008-as cucc. Szerintem sokkal több figyelmet érdemelt volna ez a zenekar, mint amekkorát végül is kaptak. Azóta azt hiszem fel is oszlottak már.

Minden idők legjobb lemeze

Radiohead: OK Computer. Tudom, hogy uncsi válasz, meg minden, de tényleg így van ez.

Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Számomra a legértékesebb az a négy nagylemez, amit eddig a zenekaraimmal készítettem. Nincs ennél fontosabb és nem azért, mert ezek annyira hihetetlen jó lemezek, hanem mert a nekem/nekünk legfontosabb dolgok mind benne vannak ezekben a dalokban. Olyanok, mint egy-egy fotóalbum a múltból, ha előveszem, emlékszem mindenre, ami a születésükkor történt.

Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodtól, mégis nagyon szereted

Daft Punk: Random Access Memories.

Bűnös zenei örömöd

Ganxsta Zoli-kazetta (!) hallgatás az Esti Kornél-buszban.

Zene, amitől boldog leszel

Szagos Hörigekkók, bár ettől inkább csak nagyon vidám. Rohadt menő zene, ajánlom mindenkinek.

Kedvenc heartbreak lemez

Nirvana_mtv_unplugged_in_new_york.pngNirvana - MTV Unplugged in New York, megunhatatlan.

Zene, ami elgondolkodtat

Amikor Lajkó Félixet hallom/látom játszani, elgondolkodom azon, hogy vajon tudok-e bármit is arról, hogy hogyan kell zenét csinálni. Aztán arra jövök rá, hogy ezen teljesen marhaság gondolkodni, nyomni kell és kész.

Kedvenc zene utazáshoz

Kings Of Convenience - Riot On An Empty Street.

Kedvenc zene éjszaka, sötétben hallgatni

Foals - Holy Fire.

Kedvenc zene szex után

A csöndet jobban szeretem.

Kedvenc szombat esti bulizene

Arctic Monkeys - R U Mine.

Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

www.tvn.hu_c276d98cfeae492b4f3130a3b8756f44.jpgAz Idétlen időkig című film, Bill Murrayvel a főszerepben. A „mormota-dal” minden vasárnap reggelt vidámmá varázsol.

Kedvenc friss, idei lemezek

Tavalyról az AM, idén pedig eddig talán a Warpaint új lemeze. Mondjuk ez inkább a hangulata miatt, a dalok nem annyira ragadtak meg.

Kedvenc dal az ötvenes évekből

Chuck Berry - Johnny B Goode, különösen Marty McFly előadásában.

Kedvenc zene olvasáshoz

Nem tudok figyelni a könyvre, ha közben zene is megy.

Kedvenc tavaszi zene

Two Door Cinema ClubBeacon.



lejegyezte: Dömötör Endre


a Pegazusok Nem Léteznek május 3-án, szombaton a Corvintetőn mutatja be friss nagylemezét, vendégeik: Szabó Benedek és Galaxisok, valamint a Dorothy's Leg, Facebook-eseményoldal


a Pegazusok Nem Léteznek a Mérgezőt, a lemez egyik legjobb dalát játssza élőben, a Petőfi Akusztikban: 


az Esti Kornél ötletes "szövegvideója" a Téren című friss dalhoz: 

https://recorder.blog.hu/2014/05/02/_a_legfontosabb_dolgok_mind_benne_vannak_lazar_domokos_pegazusok_nem_leteznek_esti_kornel_-lemeztask
„A legfontosabb dolgok mind benne vannak” – Lázár Domokos (Pegazusok Nem Léteznek, Esti Kornél)
süti beállítások módosítása