Albumpremier! The Hostages Went Home: Naturalies

2014.04.14. 14:37, Frontrecorder

hostageswenthome_1.jpg

A The Hostages Went Home második albumát egy enyhén groteszk, citromba harapós klippel harangozta be (amelynek nálunk volt a premierje), és ma megjelenik a Naturalies címre keresztelt, szimbólumokra épülő, filozofikus kérdéseket feszegető lemez, amely itt hallható először.

A budapesti poszt-progresszív rock zenekar bemutatkozó albuma, a Birdkin 2012 októberében jelent meg. "Az első lemezhez képest jóval egységesebb, tudatosabb az új album" - véli Mayer Ádám basszusgitáros. A Naturalies ezen felül konceptlemez, minden dala egy-egy színről kapta a címét, a szövegek pedig a színskála és a természet szimbólumrendszerén keresztül érintenek olyan érzéseket, állapotokkal, mint a szerelem, a hazugság, vagy a társadalom által ránk kényszerített létformák. "A lemez fő témája a társadalmi konvenciók és hazugságok a természet ellen. "Az ember keresi a gyökereit, próbálja megtalálni a helyét egy hazug és felszínes világban” - mondja Susana G. de Quirós, a zenekar spanyol énekes-gitáros dalszerzője. 

A lemezt Dániában vették fel, ahol a zenekar dobosa, Kádár Eszter hangmérnökként tanult, így egy hétre beköltözhettek az egyetem stúdiójába. A stúdiózást Miskolczi Márton gitáros-billentyűs így idézi fel: "A gitártémáim és a dobok 80%-a a stúdióban készült a már meglévő alapokhoz. Nem nagyon csináltam még ilyet, hogy nem voltak előre kitalálva a gitártémák, viszont ennek ellenére tök jó volt, teljesen más jellegű munkafolyamat, mint amit eddig csináltam. Kicsit talán intuitívabb így dolgozni, sokkal közelebb áll mondjuk az élő zenéléshez, mint hogy úgy megy az ember stúdióba, hogy minden egyes hang ki van találva. Engem őszintén szólva inspirál a stúdiós környezet és hogy ott vagyok, tök jó témák tudnak ilyen környezetben születni”

A The Hostages Went Home új albumának dalaihoz az énekesnő fűzött gondolatébresztő-kérdésfelvető kommentárokat:

Opal:

"Az Opal mindenféle színt tartalmazhat, ezért választottuk ezt a színt a lemez felvezető intro címéül."

Violently Pink

"Egy felszínes világban élünk, ahol mindenki jó benyomást akar kelteni, ezért a (rózsaszín) külsőnkkel álcázzuk magunkat. Ez a felszínes szépség végül elmúlik, mint a virág szépsége - de az övé legalább hasznos, mert közben is táplálja a földet."

Afraid of Red

"A pirostól félünk - a halvány szürkét választottunk helyette”. A félelem is jelent egyfajta lemondást úgy, mint ahogy az előző számban a hazugsággal lemondtunk az igazi, belső értékekről. Viszont mi a piros? A szerelem? A forradalom? Ez egy összetettebb dal, a szöveget szabadabban lehet értelmezni."

Biting Yellow

"Ez egy szimbólum, akár a szerelemről, akár minden a társadalom által megadott konvenciókról, amelyek szerint élünk, még akkor is, ha nem ez lenne a természetes vagy ahogy mi eredetileg szeretnénk élni, érezni."

Green Grows

"A gyökerek. Az ember, mint egy fa, nem lehet független a földtől. Hogy lehet akkor keresni azt az utat, a függetlenséget?"

Green Dies

"Ciklikus megújulás. Az ars longa, vita brevis téma. Vagy akár natura longa, vita brevis, Mi a jelentésünk a világon? A természet megújítja magát, miközben mi meghalunk, de végülis mi is egy részt alkotunk benne, ebből a szempontból nem tűnünk el."

Blue Sky

"Akkor hol van a helyünk? Mi legyen a célunk? Egy hazug, felszínes világban ne legyünk inkább függetlenek, tudatosak, a saját utunkat követve?"

Blue Ocean

"Hogy lehet elérni ezt a függetlenséget? Ez a szám arról beszél, hogy milyen félelmeink vannak és a nehézségekről azon az úton.

Heavy Purple

"Az ember végül 'disszidál", mert nem találja a helyét. Az út viszont nem lesz könnyű vagy vidám, hiszen az embernek el kell hagynia a gyökereit, viszont paradox módon meg tudja találni saját magát, ha felteszi magának azt a kérdést, hogy mit akar igazán. Ha elmenekülünk a konvencióktól és hazugságoktól, csak az eredeti igazság marad bennünk."

És akkor következzen a Naturalies album online premierje, az album végighallgatható alább. A lemez ingyen letölthető, de hamarosan megjelenik cédén is, méghozzá digipack kiszerelésben. A The Hostages Went Home élőben május 6-án a Dürer Kertben mutatja be az új anyagot, az ausztrál Sleepmakeswaves és a budapesti Deley társaságában.

https://recorder.blog.hu/2014/04/14/albumpremier_the_hostages_went_home_naturalies
Albumpremier! The Hostages Went Home: Naturalies
süti beállítások módosítása