Mutass be kreatívan a rendszernek úgy, hogy még pénzt is keresel vele!

2014.03.21. 11:53, subrecorder

vulfpeck sleepify.jpg

A Vulfpeck nevű funkzenekar el akart menni turnézni. És azt akarták, hogy az összes koncert legyen ingyenes. Lehetetlen? Nem, csak egy jó ötlet kell hozzá, pár rajongó, és az ő Spotify fiókjuk. 

A Los Angeles-i zenekar múlt héten feltett egy új lemezt a Spotify-ra. A 10 számos Sleepify album különlegessége, hogy az összes dal fél perc...csend. Vagyis semmi nem szól. A Spotify minden egyes dal-lejátszás után 0,5 centet fizet (az USA-ban) az előadónak. Az énekes Jack Stratton elmondása szerint tehát, ha éjjel repeat-re állítva bekapcsolva hagyod a "lemezt" és amíg alszol, 80-szor "hallgatod meg", máris kerestél a zenekarnak 4 dollárt, amit a turnéra fognak elkölteni. Ez nem tűnik olyan soknak, de jelenleg már körülbelül másfél millió összhallgatásnál járnak a dalok. Sok kicsi tehát sokra megy. Ráadásul az alapján fogják szervezni a koncerteket, hogy hol hallgatták meg a legtöbben, a legtöbbször a lemezt, és azokban a városokban játszanak majd.


SOKAN VITÁZNAK, HOGY A SPOTIFY MEGÖLI, VAGY FENNTARTJA A ZENEBIZNISZT. MI IS ÍRTUNK RÓLA.

És hogy maga a Spotify hogyan reagált az akcióra? A cég egy képviselője így nyilatkozott: "Ez egy ügyes húzás, de mi a jobban szeretjük a Vulfpeck régebbi lemezeit. A Sleepify egy elég nagy John Cage-lopásnak tűnik." John Cage avantgárd komponista az 50-es években készítette el kísérleti zeneművét, a 4'33-at, ami szintén csak csend, három felvonásban. Szerintünk akkor is remek ötlet.

Itt meghallgathatod a Sleepify-t ha segítenéd a zenekart:


ezen a videón mutatja be Jack Stratton az üzleti modellt:




ez pedig a Vulfpeck legutóbbi (valódi) lemeze 2013-ból:

Címkék: spotify vulfpeck
https://recorder.blog.hu/2014/03/21/mutass_be_kreativan_a_rendszernek_ugy_hogy_meg_penzt_is_keresel_vele
Mutass be kreatívan a rendszernek úgy, hogy még pénzt is keresel vele!
süti beállítások módosítása