Heti Top 10: a klasszikus Prodigy legjobb pillanatai

2014.03.02. 21:35, Frontrecorder

prodigy1991.jpg

Másra nem merünk gondolni, mint hogy a Sziget vette a poént, és azért kötötték le az idei headlinerek közé a számolatlan magyarországi fellépése miatt állandó gúny tárgyát képező Prodigy-t. A vicc az, hogy most még apropó is van, hiszen a nyáron lesz húsz éve, hogy megjelent a a Music For The Jilted Generation, a zenekar legjobb lemeze. Mert bizony amit Liam Howlett és társai azóta felmutatnak, az rockcirkusznak elmegy (azért az durva, hogy a 2014-es Nova Rockon az Iron Maiden és a Black Sabbath mellett ők a harmadik fő attrakció!), zeneileg viszont hangos, de üres patronpufogtatás (na jó, persze a Firestarter és a Smack My Bitch Up hatalmas számok, de amúgy...). A Prodidzsáj '91-'95 között volt igazán jó, össze is gyűjtöttük a tíz legerősebb, slágereken (Charly, Out Of Space, Voodoo People, No Good stb.) kívüli pillanatát ebből a korai rave-korszakból.  

The Prodigy: We Gonna Rock

A bemutatkozó EP-ről, az 1991-es What Evil Lurks-ről ugyan (egy új verzióban) az Everybody In The Place lett a sláger, de az A-oldal kettes száma az igazi gyöngyszem a beszpídezett hiphop húzásával. 

Art Of Noise: Instruments Of Darkness (The Prodigy Mix)

Az első megjelent Prodigy-remix a The FON Mixes című válogatásról, 1991-ből. (A szám eredetije az öt évvel korábbi, második Art Of Noise-lemezen jelent meg.) Howlett később a Firestarter hangsúlyos hangmintáját ("hey, hey"), is a szinti-experimentalistáktól vette.

The Prodigy: Your Love

A "legnyálasabb" trekk az Experience lemezről, perfekt - és fülbemászó dallamú - zongorás rave-himnusz. 

The Prodigy: Weather Experience (Top Buzz Remix)

Ugyan azt nem mondanánk, hogy Howlett volt a "rave Mozartja" (már csak azért sem, mert hülyén fellengzősen hangzik), az biztos, hogy - klasszikus zongorista képzettséggel felvértezve - volt komolyzenei érzéke. Ennek a legszebb példája a Weather Experience mini breakbeat-szimfónia, amiből a Top Buzz brigád csinált egy elborultabb változatot. (A Weather Experience párja a második lemezen a Skylined.)

Dream Frequency: Take Me (The Prodigy Mix)

Howlett ebben a '92-es remixében kimaxolta a rave-eufóriát.

The Magi And Emanation: Everybody Say Love (The Prodigy Remix)

Neo-hippi ambientpopból szeretet rush-os proto-jungle rave-bombát gyártott Howlett ebben a '93-as remixében. A szám eredetijéből néhány vokálmintát beépített a One Love című pumpálós Prodigy-trekkbe.

The Prodigy: Break & Enter

A Music For The Jilted Generation első száma még az előző Prodigy-albumon is elfért volna (ahogy akadt még pár másik rave-es szám a lemezen), breakbeat techno mestermű szó szerint szilánkosra tört ütemekkel és baljós hangulattal. A női vokál ebből a Baby D-számól való, amit Howlett remixelt is.

The Prodigy: Claustrophobic Sting

Ez pedig a MFTJG zárószáma, a narkós szvit (Narcotic Suite) utolsó darabja, parázós breakbeat-roham acid-rémálommal megfejelve.

The Prodigy: Voodoo People (Dust Brothers Remix)

A legjobb remix, ami Prodigy-számból készült. Az akkor még Dust Brothers néven futó Chemical Brothers gyakorlatilag egy teljesen új, delejezően dögös bigbeat számot kreált a "Voodoo People" szöveg sample köré. Rock da house! (A Voodoo People-höz hasonló, törzsi ritmikás őrület a We Eat Rhythm, ami végül helyhiány lemaradt a második albumról.)

Method Man: Release Yo' Delf (Prodigy Mix)

Howlett visszanyúlt a hiphopper gyökereihez ebben a '95-ös, kemény bólogatásra késztető, ganjafüstös remixében. OMG, ez aztán a funky shit!

https://recorder.blog.hu/2014/03/02/heti_top_10_a_klasszikus_prodigy_legjobb_pillanatai
Heti Top 10: a klasszikus Prodigy legjobb pillanatai
süti beállítások módosítása