Muszájból playbackelt a Red Hot Chili Peppers a Super Bowlon

2014.02.05. 18:59, Frontrecorder

rhcpsuperbowl.jpg

Az idei Super Bowl félidejében Bruno Mars adott negyedórás minikoncertet, amibe beugrott vendégként a Red Hot Chili Peppers is, hogy közösen előadják az egyik legnagyobb slágerüket, a Give It Away-t. Nem kellett túl éles szeműnek lenni hozzá, hogy a nézők kiszúrják, sem Flea basszusgitárja, sem Josh Klinghoffer gitárja nincs bedugva, vagyis csak mímelik, hogy élőben játszanak. Mint kiderült, a playbackelésre a Super Bowl kötelezte a zenekart. A dolgot a legviccesebben Axl Rose kommentálta.

BOB DYLAN IS FELTŰNÉST KELTETT A SUPER BOWLON - A REKLÁMSZEREPLÉSEIVEL.

Az RHCP teljesen nyilvánvaló playbackelése nagy felhördülést váltott ki a rajongók és a zenészek körében egyaránt (a Twitteren többek közte Vernon Reid, a Living Colour basszusgitárosa hüledezett), és gyorsan megérkezett a hivatalos indoklás is. A zenekar honlapján Flea tett közzé egy hosszú üzenetet, hogy tisztázza a dolgokat. Ebben leírja, hogy számukra a koncertezés szent dolog - "a belünket is kijátsszuk élőben" -, így alapesetben ellene vannak az ilyen kamuzásnak, a 31 évük alatt erre mindössze néhány alkalommal került sor, és mindig nagyon kínosan érezték magukat. A Super Bowl esetében viszont nem tehettek másként, az NFL (a National Football League, a rendező nemzeti amerikaifutball-szövetség) ugyanis szigorúan kiköti, hogy annak érdekében, hogy a műsor flottul menjen, playbackelni kell. Vagyis, egészen pontosan, az ének lehet élő, a többi hangszer - jelen esetben a dob, a gitár és a basszusgitár - azonban felvételről kell szóljon. Persze a Csilik megtehették volna, hogy ilyen feltételekkel nem vállalják a dolgot, de végül, hosszas morfondírozás után úgy döntöttek, engednek az elveikből, mert ez túl jó mókának ígérkezett, ráadásul imádják az amerikai focit. Flea elárulta, igaz ugyan, hogy Anthony Kiedis énekét leszámítva nem volt élő a produkciójuk, viszont a hangszeres részeket tényleg feljátszották előre, abban a verzióban, ahogy manapság a saját koncertjeiken előadják a Give It Away-t. És ha már nem játszhattak élőben, ezt nem is akarták álcázni, az adott körülmények között ez tűnt a legőszintébbnek, különben is fontosabbnak tartották, hogy a zenekar energiája átjöjjön. "Olyan volt, mintha csilliárd ember előtt forgattunk volna videoklipet" - írja Flea. Ez a csilliárd egyébként 115,3 millió néző volt, ami rekord a Super Bowl félidei show-k történetében, úgyhogy nyilván megérte az RHCP-nek ez aprócska csorba a hitelükön.

Az incidens kapcsán amúgy több zenész is megszólalt, köztük Axl Rose, aki azzal a teóriával állt elő, hogy Flea egy forradalmian új technológiát tesztelt, aminek a lényege, hogy a fenekébe mikrocsipet ültettek, az továbbította a basszusgitárjából jövő hangokat az erősítőjének, sőt, egyenesen a tévének.és az internetnek. Haha.

https://recorder.blog.hu/2014/02/05/muszajbol_playbackelt_a_red_hot_chili_peppers_a_super_bowlon
Muszájból playbackelt a Red Hot Chili Peppers a Super Bowlon
süti beállítások módosítása