„Mára a Nouvelle Phénoméne zenekar eredeti felállásában nem létezik” – Dziba Zsolt

2013.12.16. 18:37, rerecorder

np.jpg

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. A tavalyi EP-ről, koncertekről ismerős remek szintipopzenekar, a Nouvelle Phénoméne eredeti duó, majd több énekesnős (Sánta Angéla, Sánta Fanni) felállásában már ősz óta nem létezik, viszont szombaton digitálisan megjelent a még így rögzített Glory Of Romance című elsőosztályú album. Miniinterjú a zenekarvezető, Dziba Zsolttal, valamint cikkünkben is végighallgatható a teljes nagylemez!

- Mikor készültek a bemutatkozó EP-n és a már ismert dalokon kívül az új szerzemények és mi volt a dalszerzési/rögzítési metódus?

np dzs.jpg- A dalok folyamatosan készültek. Születésük, mint az gondolom, más zenekarnál is így történik, mindig egy jó ötlettel kezdődik. A mai technikának köszönhetően – ami nálam a telefont jelenti –  bárhol vagyok, azonnal rögzítem az ötletemet. Ezt a, ha úgy tetszik „dalfoszlányt” itthon feljátszom, ezt követően az adott szerzemény részleteinek kidolgozása történik. A lemezre került számokkal is így zajlott, felvettem őket dallammal együtt és átküldtem a lányoknak szövegírásra. Utána felvettük nálam az egészet, és Buza Petinél megtörtént a keverés. Nagyvonalakban ez volt a metódus.

- Mennyi ideig tartott összerakni a lemezt?

np ep.jpg- A lemez összerakása is folyamatosan történt, a végleges formáját közel egy év alatt nyerte el. Visszagondolva, mindez nem okozott sok fejtörést, akár a számok egyenkénti keverését, akár a masteringet tekintve. De ez persze nagyban köszönhető Peti hozzáértésének. Az arculat és a borítótervek – akárcsak a zenekar bemutatkozó kislemezénél (jobbra), ennél a nagylemeznél (lent) is – Szerémi Tamás munkái.

- Van-e valamelyik dalnak különleges története?

- Mindegyik dalnak külön története van, ami zeneileg hozzám, szövegileg pedig Zsuzsihoz (Szabó Zsuzsi, akivel az első Nouvelle Phénoméne-dal, a Carasse készült - a szerk.) és Angélához kötődik. Ez a lemez a romantikáról szól, a nyolcvanas évekről, a korszak iránti szeretetemről, így például a Visage-ról is.

A NOUVELLE PHÉNOMÉNE IS SZEREPELT ABBAN A HÁRMAS INTERJÚBAN, AMIBEN A SZINTIPOPOT JÁRTUK KÖRBE.

- Hogyan kerestél kiadót az anyagnak és miért döntöttél végül ennél a cégnél?

nouvelle 2 lány.jpg- Az az érdekes, hogy a kiadók kerestek meg bennünket. Ez igaz több válogatáslemezen való megjelenésre, gondolok itt a spanyol Scrap Magra kiadóra, Flamming Dalum italo mixére, amin szereplünk és más megjelenésekre is. Az, hogy az orosz Other Voices Records mellett döntöttünk, gyakorlatilag annak köszönhető, hogy bennük összpontosult mindaz, ami a mi elképzelésünknek megfelelt.

- Ez mit jelent pontosan, hogyan jelenik meg a lemez?

- A kiadó Bandcamp-oldalán már meghallgatható és digitálisan megvásárolható, aztán ezekben a hetekben cd-n fog kijönni, azt követően pedig, valamikor januárban, legalábbis erre kaptunk ígéretet – limitált példányszámban vinyl formátumban is forgalomba kerül.

- Mi történt időközben a Nouvelle Phénoméne-nel?

nouvelle glory lp.jpg- Mára a Nouvelle Phénoméne zenekar eredeti felállásában nem létezik. Annak, hogy ez így alakult, több összetevője is volt. De így, utólag belegondolva rájöttem, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim az együttessel és másokkal szemben is. Viszont aki ismer engem, az tudja, hogy ilyen maximalista vagyok.

- Mik most a terveid? Mi lesz a zenekarral?

- Jelenleg energiát és barátokat gyűjtök magam köré, akikkel tovább folytathatom akár a Nouvelle Phénoméne-t, vagy akár más zenei tevékenységet. Ami már kezd körvonalazódni, de erről egyelőre többet nem mondanék. Inkább itt köszönném meg mindenkinek, akik a lemez létrejöttében segítettek: a Recordernek az interjúkért, a Küss Mich-nek, Balla Zoltánnak, Kővári Lászlónak és mindenki másnak. Nem utolsó sorban az Other Voices Records-nak. Hogy ez az album annyi huzavona után végre elkészült, nekem ez az egyik legszebb karácsonyi ajándék az életemben. Még egyszer köszönöm mindenkinek.


interjú: Dömötör Endre


a Glory Of Romance című nyolcszámos, most megjelent Nouvelle Phénoméne-album itt hallgatható végig (a kiadó Bandcamp-oldaláról pedig digitálisan is megvásárolható és hamarosan érkeznek belőle a cd-példányok, jövőre pedig a vinylek):


az év eleji, Molly Nilssonnal közös GMK-beli fellépésen készült koncertvideó, Glory Of Romance


a Cruel Game premierje ugyanonnan:


itt pedig az első NP-koncertről négy szám:

https://recorder.blog.hu/2013/12/16/_mara_a_nouvelle_phenomene_zenekar_eredeti_felallasaban_nem_letezik_dziba_zsolt
„Mára a Nouvelle Phénoméne zenekar eredeti felállásában nem létezik” – Dziba Zsolt
süti beállítások módosítása