Dalpremier! Kelemen Kabátban: Petőfi Sándor

2013.12.11. 18:34, Frontrecorder

kelemenkabatban_1.jpg

A Fesztivál után ismét mi mutatunk be először egy új dalt a Kelemen Kabátban zenekartól. M-Papa, Szerecsenkirály és JumoDaddy triója ezúttal egy "mézesmázos, ömlengős. könnyed reppballadával" rukkolt elő, aminek a Petőfi Sándor címet adták. A szám címe persze ironikus, és nem a költő-forradalmárról szól - hanem?

KelemenKabatban_001.jpgA dal szövege inkább humorba csomagolt csípős válasz azoknak, akik leszólták az együttest, mindezt régies nyelvezetű, szépelgős, álköltői szöveggel előadva. "Már tényleg annyi marhaságot kaptunk teljesen tehetségtelen emberektől, akiknek fogalma sincs arról, mit is csinálunk valójában, hogy muszáj volt egy pár sort szentelni nekik a Petőfi Sándor című dalban... A régies dumák meg onnan jönnek, hogy a Kelemen szellemi műhelyben és baráti körben most nagy divat ezeket a halál oldszkúl kifejezéseket nyomni, mint 'baromi jó', 'szuper', 'remek', 'hapsikám', 'öregem', 'micsoda pipi' satöbbi, így óhatatlanul becsordogált, és hát hová, ha nem a reppbe, ahol ugyebár nagy hangsúly van a szöveg stílusán. Emellett a Petőfi Sándor kicsit lemezösszegző is" - fűz magyarázatot a dalhoz Horváth Boldizsár (Szerecsenkirály). Ha pedig már szóba került az összegzés, a Kelemen Kabátban énekes-rappere így foglalja össze a zenekar lényegét, a további félreértések elkerülése végett: "Azt látjuk, hogy az emberek nem tudnak minket kategóriába sorolni és ez sok esetben baromira zavarja őket. Ez sokszor számunkra hátrány, mert a zenefogyasztók egy része nem nagyon szeret gondolkozni, egyszerűbb olyan zenét hallgatnia, ami hagyományosabb koncepció köré épül. Ugyanakkor viszont, mivel a saját utunkat, stílusunkat tapossuk ki, szinte bármit megtehetünk. A Kelemenben olyan alkotói szabadságunk van, ami egészen ritka más zenekaroknál. Hiszünk ebben a koncepcióban, és hogy ha rögösebb úton, de elérünk oda, ahová szeretnénk."

Ennek az útnak fontos állomása lesz a Kelemen Kabátban új albuma, ami várhatóan február-március környékén jelenik meg, és hozza a formációtól eddig megszokott zenei sokszínűséget. Erről Horváth Gáspár (JumoDaddy) így vélekedik: "A Kelemen zenei világa valóban nagyon szerteágazó, ami összhangban áll a mai internetes világkorszak eklektikájával. A zenei színesség és szabadság nálunk olyan koncepció, amely természetesen és tudatosan próbál alternatívát nyújtani a kulturális kizárólagossággal, a beszűkítő kategorizálással és a szélsőségekkel szemben. Én azt érzem, hogy a zenekar egysége nem a hagyományos zenei stílusok rendező elve alapján jön létre, hanem a hitelesség és a pozitív, elgondolkoztató üzenet síkján található meg."

A Kelemen Kabátban a nagylemez mellett jövőre saját ruhakollekciót is tervez kiadni, jelenleg viszont a koncertezésre koncentrálnak. Legközelebb december 25-én az Ötkertben lépnek fel élőben, ahol az alább hallható új dalt is előadják természetesen. Íme, itt van Petőfi Sándor: 

https://recorder.blog.hu/2013/12/11/dalpremier_kelemen_kabatban_petofi_sandor
Dalpremier! Kelemen Kabátban: Petőfi Sándor
süti beállítások módosítása