Lemeztáska – Skye Edwards, Morcheeba

2013.11.27. 19:00, rerecorder

MORCHEEBA__Skye_Edwards_by_JasperGrom.jpg

A Morcheeba december 10-én lép fel a Pecsában, a koncertre – melyen a Blahalouisiana lesz az előzenekar – már az összes jegy elkelt. Aki tökéletesen szeretne felkészülni az eseményre, hallgassa a trió énekesnőjének, Skye Edwards-nak a kedvenc dalait, albumait, Lemeztáska-interjúnkban még a közelgő ünnepi szezon Skye-féle kísérőzenéjére is rákérdeztünk.

Legkorábbi zenei emléked

Anyukám énekel nekem. Talán három éves lehettem. Felnőttkoromban hallottam újra a dalt és jöttem rá, hogy egy The Merry Widow című klasszikus dalból származott a dallam.

Kedvenc lemez gyerekkorodból

Egy olyan album, amit folyton játszott anyukám. Egy country-zenei lemez, az a címe, hogy Friends. Több énekes is szerepel rajta: Bobbie Gentry, Glen Campbell, Kenny Rogers.

Első lemez, amit saját pénzből vettél

Now_4.jpgValószínűleg egy válogatáslemez, a Now That’s What I Call Music valahányadik darabja, tele korabeli slágerlistás dalokkal. Olyan tíz éves lehettem.

Zene, ami zenélésre inspirált

Nekem nem volt egyetlen ilyen zenei pillanat az életemben. A mai napig folyamatosan érnek hatások különböző előadóktól, amik arra inspirálnak, hogy én is alkossak.

Hatások mostanában

Az Alt-j nevű zenekar hatott rám mostanában és nemrégiben fedeztem fel egy énekesnőt, Lhasa de Sela-t.

Kedvenc lemez egy olyan énekesnőtől, aki hatott az énekstílusodra

Határozottan úgy érzem, hogy mostanra kifejlesztettem a saját stílusom, de eleinte imádtam – és a mai napig imádom – Sade: Stronger Than Pride (1988) című albumát. Ha visszahallgatom az első Morcheeba-lemezt, a Who Can You Trust?-ot (1996), akkor kihallom az ő hatását a dallamokban.

Koncert, ami megváltoztatta az életedet

Nem igazán volt számomra ilyen koncert, de emlékszem, egy tévés fellépésre Olaszországban úgy 15 évvel ezelőtt. A műsorvezetőt Red Ronnie-nak hívták, és ő hallotta, hogy van egy kisbabám, ezért megkérdezte, hogy elénekelném-e neki a Summertime-ot a műsorban? Fogtam a három hónapos babámat a karjaimban és előadtuk a dalt élőben. Rengeteg rajongót gyűjtöttünk aznap Olaszországban és nagyon népszerűek lettünk.

Minden idők legjobb lemeze

Solid_air.jpgRengeteg van! Az első helyre John Martyn Solid Air (1973) című lemezét tenném.

Lemez, ami boldoggá tesz

Donna Summer és az I Feel Love mindig feldob!

Kedvenc szívtörős lemez

Össze volt törve a szívem, amikor az első szólólemezemet, a Mind How You Go-t (2006) írtam. Akkor szakítottunk egy időre a Morcheebával.

Kedvenc szombat esti lemez

Nincs ilyen. A szombat esti bulizás nekem általában a fellépés.

Kedvenc vasárnap délelőtti lemez

Az Lhasa de Sela Lhasa (2009) című albuma. Tökéletes egy lusta vasárnap délelőtthöz.

Kedvenc zene utazáshoz

Nagyon szeretek zenét hallgatni az autóban. Mostanában sokat hallgattam Joy Wellboy albumát, aminek az a címe, hogy Yorokobi’s Mantra. Az európai turnénkon játszottak előttünk.

Kedvenc zene éjszaka

220px-TBN-HatsUK.jpgA Hats (1989) című The Blue Nile-lemez az éjszakai zeném, nagyon nyugodt.


Kedvenc zene szex után

Nem válaszolok a szexuális életemre vonatkozó kérdésekre.

Bűnös öröm dal

Az Erasure-től a Little Respect.

A szólólemezeket inspiráló zenék

Nem zenék hatottak rám, sokkal inkább különböző érzelmek és az élet maga.

Zene, amit fellépés előtt hallgatsz

Készítettem magamnak egy válogatást erre az alkalomra, ezt szoktam hallgatni, szerepel rajta John Legend (Made To Love), Darkstar (Timeaway), Sinkane (Jeeper Creeper), The Dead Weather (I Can’t Hear You), ez alapján már el lehet képzelni, hogy milyen.

Kedvenc 2013-as album

Alt-J_-_An_Awesome_Wave.pngAz Alt-j-től az An Awesome Wave, vagy várj csak, az 2012-es! Na, mindegy én 2013-ban kaptam meg, úgyhogy remélem ez is ér. Mostanában mindig őket hallgatom, szeretem a harmóniáikat.

Kedvenc téli lemez

Nincs kedvenc téli albumom, de ha azért akarok zenét hallgatni, hogy valami belülről melegítsen, akkor Doris Day-t hallgatok. Nagy tisztán és egyszerűen énekel, igazán szeretem. Az Again című dalát érdemes meghallgatni egy forró kandalló mellett.

Kedvenc karácsonyi zene

Mindig szerettem a Silent Nightot. Tavaly meghívtak Rómába, hogy énekeljek a karácsonyi koncerten. A Silent Nightot és a Have Yourself a Merry Little Christmas-t énekeltem. Két nagy kedvencemet.

lejegyezte: Dömötör Endre

az említett minden idők legjobbja, a John Martyn-lemez címadó dala:


az Alt-j albumról a Breezeblocks:


a Joy Wellboy-tól a What Baby című dal:


a 2010-ben fiatalon elhunyt Lhasa de Sela egyik dala, az említett lemezről:


a Blue Nile, mint Skye kedvenc éjszakai zenéje, az említett Hats album végig, éjszakára:

https://recorder.blog.hu/2013/11/27/lemeztaska_skye_edwards_morcheeba
Lemeztáska – Skye Edwards, Morcheeba
süti beállítások módosítása