Részlet az 1994-es első Anima-koncertből és új remix EP a 20. születésnapi fellépés előtt

2013.11.19. 14:30, rerecorder

anima.jpg

Az Anima Sound System idén ünnepli fennállása húsz éves évfordulóját, a születésnapi koncertre november 22-én, most pénteken kerül sor a Gödörben. Az év eleji poptrapes Good Luck Boy-hoz készült egy remix EP és előkerült egy részlet a legelső Anima-fellépés hanganyagából is.

Az Anima (először még Sound System utótag nélkül) 1993-ban alakult és hamarosan meg is jelentette első kazettáját (ez a Trottel Records-nál kijött 1994-es szempleres-instrumentális-dubos Anima001), de a Prieger-testvérek, Zsolt és Szabolcs már azt megelőzően is zenéltek együtt, az 1988-ban alakult, szintén szombathelyi Év nevű zenekarban (a sámános-rituális-ambient Palomar című kazetta 1990-ben jelent meg). A kilencvenes évek elején megszűnt Év után Szabolcs a Dél nevű darkwave-alterock zenekart alapította meg, de 1992-ben Zsoltban már megfogalmazódott az Anima gondolata, mely 1993-ban a testvéreken túl Rozmán Zoltán dobossal és kiegészítő zenészekkel (Takács Péter, Győri Károly, Németh Tamás) valósult meg. Az említett 1994-es kazetta megjelenése után az alaptriót kiegészítette a mai napig meghatározó tag, Németh Gergő is és a most előkerült első, nagykanizsai koncertfelvételen rajtuk kívül Kovács Kata hegedűs játszik még.


A ZENEKART VEZETŐ PRIEGER ZSOLT LEMEZTÁSKÁJÁBÓL RÉGI ÉS ÚJABB HATÁSOKRA VETÜLT FÉNY.

Az Anima Sound System aztán gyorsan a hazai zenei élet egyik fontos és népszerű együttese lett, a szóban forgó debütáláson kívül hét további nagylemezt (Shalom - 1995, Hungarian Astronaut - 1996, Anima - 1997, Gypsy Sound Clash - 2000, Aquanistan - 2003, We Strike - 2006, Tedd a napfényt be a számba - 2010) és számos EP-t, sőt filmzenealbumot is kiadott többféle felállásban. Idén a bevezetőben is említett dal mellett egy countrys elektropop szerzeményt is megjelentettek (ez az életigenlő Wonder), de a közelgő születésnapi koncert előtt még egy remix EP-t is hallhatunk, melyen Antilope Kid, Monoscope, Dave Parker és Tommy Brutkho átértelmezési szerepelnek. A zenekar pedig hamarosan egy karácsonyi, dubos felvétellel is jelentkezni fog, előtte azonban most pénteken jön a zenészbarátokkal, egykori Anima-tagokkal közös ünnepi koncert a Gödörben.

AZTÁN LP KOLLEKTOR ROVATUNKBAN BEMUTATTUK PRIGER ZSOLT LEMEZGYŰJTEMÉNYÉT IS.

a születésnapi koncert Facebook-eseményoldala


az 1994-es koncertfelvételek:


a szóban forgó friss remix-EP pedig itt hallható:

https://recorder.blog.hu/2013/11/19/reszlet_az_1994-es_elso_anima-koncertbol_es_uj_remix_ep_a_20_szuletesnapi_fellepes_elott
Részlet az 1994-es első Anima-koncertből és új remix EP a 20. születésnapi fellépés előtt
süti beállítások módosítása