Bëlga: Sanyi - ízelítő az új album összes dalából

2013.10.16. 23:55, rerecorder

Belga_7.jpg

Mint arról már beszámoltunk, Sanyi, a Bëlga új nagylemeze megérkezett a fővárosba, eleget tett néhány kötelességének (és egy kicsit el is engedte magát), hogy mától valóban megérkezzen a lemezboltokba. A felpaprikázott hangulatú Gyarmat című klippel felvezetett, egyedi formátumban, óriási papír cd-tokban, poszterrel kiadott album tizennyolc számos lett és itt és most az összes dalból meg lehet hallgatni egy perc körüli részleteket.

Sanyi maga.jpgAz év eleji nagy (REC010 címlapos) Bëlga-interjúnkban már volt szó róla, hogy az új lemezen talán minden korábbinál változatosabb lesz a zene (kortárs stílusokkal - shangaan electróval, moombahtonnal - feldobott), szövegek terén pedig szórakoztatást ígért a zenekar: "kikapcsol, mint egy wellness hétvége" - inkább hétköznapi, mint absztrakt témákkal. A figyelemfelkeltő cím és a Sanyi-videókból már ismert, hagyományosnál jóval nagyobb (balra látható) lemeztok-méret mellett koncepciómenetességében is újdonság az album: "annyiban is más ez a lemez, hogy az utóbbi években a koncepciólemezek foglalkoztattak minket jobban, most viszont ez nem az" - meséli Bauxit. "Mindig az aktuális lemez elkészítése a legélvezetesebb. De itt most nagy különbség volt, hogy nem a megjelenés előtti utolsó két-három hónapban iparkodtunk az elkészítésen, hanem körülbelül két éve, az országban itt-ott letáboroztunk barátainknál pár napra és ott írtunk a szövegeket, koncentráltan. Ilyen gólyatábor szerű írós elvonulásokat korábban nem csináltunk és nagyon bejött. Titusz viszont mindent ugyanúgy csinált, mint eddig, közben mégis ezen a lemezen vannak szerintem a legjobb zenék." Tokyo szerint is most voltak a legmegfelelőbbek a körülmények: "ez az a lemez, aminek készítése során sikerült elérnünk az ideális komfortot. Mit jelent ez? Megfelelő technikai eszközöket, ezoterikus alkotói helyszíneket, és megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelt, nulla % zavaró tényezőket. Ebben a modern és újra és újra felvilágosult korban biztosan furcsa, hogy 15 év kellett mindehhez."

A zenekari YouTube-csatornán közzétettek egy kommentárt a Gyarmat című dalhoz, a további tizenhét szám pedig még szabad préda az értelmezési tartományokban: van itt sűrű szövegű rappelés az ëMC-ben ("ha túl sok mindent mondasz, akkor túl sok mindent mondasz"), northern soulra szőtt tinibánat a Tini rockban ("mér vagyok hülyékkel körülvéve?"), kínrímek egész sora a kínrímelésről szóló Rímálom az Elme utcában című dalban vagy épp saját tizenöt éves történetük megéneklése a 15 évben ("ittam az Ákos poharából / láttam már olyant, amit kár, hogy láttam / hogy miről nyomjuk az kérdés, különböző szintű a megértés, mer' itt bizony vannak jobbról és balról a közönségben, borral, búzával békességben") - szóval minden olyan, amitől izgatottan hallgathatjuk meg a legújabb Bëlga-albumot. Sanyit.

íme, a csak itt hallható, egy perc körüli részletek a Sanyi című tizedik Bëlga stúdiólemez összes dalából:


a zenekar október 22-i "újlemezes koncertje" a Gödörben lesz, a Facebook-eseményoldal itt


és amikor Sanyi lejelentette magát az ARTISJUS-ban:

Címkék: belga albumhallgató
https://recorder.blog.hu/2013/10/16/belga_sanyi_izelito_az_uj_album_osszes_dalabol
Bëlga: Sanyi - ízelítő az új album összes dalából
süti beállítások módosítása