Albumpremier! Hangmás: Hangmás

2013.10.04. 10:20, rerecorder

hangmás nyitó.jpg

A Hangmás 2011 őszén adott ki utoljára nagylemezt (korabeli nagyinterjúnk), a sorban harmadikként kijött Ragadozó kritikáját úgy fejeztük be, hogy "a zenekarral szembeni további várakozásokkal hagyja magára a hallgatót". Nos, a Hangmás digitálisan és fizikálisan is jövő hétfőn, október 7-én megjelenő (az október 11-i lemezbemutatón is megvásárolható), cím nélküli - avagy Hangmás című - friss albumával nemhogy megfelel a további várakozásoknak, de minden szempontból felülmúlja azt: karrierje legjobb albumával jelentkezett!

hangmas_digital_cover.jpgA szándékoltan koncepciómentes, laza album ismét Sándor Dániel hangmérnöki-produceri segítségével készült, kilenc kiváló számot tartalmaz, melyek energikusak, úgy hangmásosak, hogy közben frissek, húzzák egymást, slágeresek és a végig magyar nyelvű szövegek terén is pozitívak.

Íme, a zenekar kommentárjai az egyes dalokhoz.

Tudom, hogy hol lax: Viccnek indult. Éppen ekkor voltunk túl egy olyan számírási perióduson, aminek végül nem lett igazi termése, azokkal a dalokkal elmentünk volna egy szentimentálisabb irányba és igényünk lett arra, hogy szülessen egy igazán odaverős szám. Egy szintiközpontú dalt párosítottunk surfrockos lüktetéssel. Először egyperces volt a szám, de aztán még nyújtottuk kicsit a végén egy elszállós outróval. Egy olyan szórakozóhelyen játszódik a dal, ahol csomó idegen közt egyetlen ismerős akad, aki meg haza akar menni. És mi nem szeretnénk, ha hazamenne. Az egyik utolsó szám, ami elkészült a lemezhez.

Ginatonic: Ez viszont ez egyik legelső szám, ami elkészült. Még kicsit érezhető rajta a harmadik lemez kicsit elátkozott hangulata. Egyfajta szerepdal, amiben a főhős elképzeli, hogy mi hajtja azt, aki a címben megjelenő partidrogos akciót véghezviszi, odáig jut el, hogy csak így tud csajt szerezni magának. Provokatív, de ironikus dal.

#&@!: A cím lehetne akár káromkodás is. Szövegileg személyes hangvételű szám. Ebben a dalban játszunk a legélesebben. Tudatosan kerestük a kontrasztot.

Budapest Calling: A The Clash-től jött az ihletés. Már rég született dalunk a városról és most megint aktuális lett. A hétvégéről szól, amikor megtelnek a kiülős, olcsó helyek. A saját kis kilátástalanságok, az unalom hétvégébe fojtásáról. Egy basszuslüktetés adta meg a dal alaphangulatát, az egyetlen szám, ami elektronikus alapú. Érdekes kontraszt a lemez egészéhez, hiszen szinte végig mindent egyben, élőben játszottunk fel, ez a kivétel.

Fuck Barcelona: Jó pár ismerősünk költözött ki Londonba az elmúlt években és sokan azzal az elképzeléssel mennek ki, hogy ott minden jobb lesz, és közülük sokan haza is jöttek, mert nem ez nem jött össze. Nagyon aktuális dal. Visszaköszön benne a túlzásba vitt magyar spleen, "itt minden szar, innen el kell menni", de közben máshol sincs ez másképp, még Barcelonában sem.

Éhség: Itt kimondottan annak adtunk teret, hogy az instrumentális részek kidolgozottabbak legyenek, hosszabbak, bátrabbak. Kata a billentyűs részeket ebben a számban egy Fender Rhodes-szal játszotta fel. A szöveg alapját az egyik kedvenc kamaszkori filmem, a Farkas egyik kulcsjelenete adta: a farkasember Jack Nicholson egy radiátorhoz bilincseli magát, így próbálja megakadályozni, hogy az átváltozás után a Central Parkban randalírozzon.

Laura Palmer: Ebben a számban szintén hosszabb a hangszeres rész, azért is kerültek egymás mellé az előzővel. A Twin Peaks nagyon meghatározó volt a kamaszkorunkban, viszont a dal egy bordélyházban játszódik. Eredetileg poposabb volt, de eltoltuk egy epikusabb irányba.

1993: A dalban kétségtelenül benne van a húsz évvel ezelőtti nosztalgia, akkor ébredtünk zenei öntudatra, ki így, ki úgy.

Újratervezés: Az újrakezdés majdnem mindenben benne lehet, amikor valaminek a végére érünk, akkor újratervezünk. Magunknak állítottuk fel azt, hogy kétévente jelentkezzünk lemezzel és ez segít abban, hogy magunkat is mindig újradefiniáljuk.


a kilencszámos, Hangmás című lemez dallistája:

1. Tudom, hogy hol lax
2. Ginatonic
3. #&@!
4. Budapest Calling
5. Fuck Barcelona
6. Éhség
7. Laura Palmer
8. 1993
9. Újratervezés

a lemez itt hallgatható mostantól október 6-ig, vasárnap éjszaka 23:59-ig:


a lemezbemutató koncert Facebook-eseményoldala


MINDA ENDRE PROFÜL ROVATUNKBAN NICK CAVE ÚJ LEMEZÉRŐL ÍRT KRITIKÁT.


a cd fizikai példánya ezzel az aranyozott, dombornyomott borítóval jelenik meg:

CD_borito.jpg


hangmas_foto.jpg


nyitókép:
Lékó Tamás
zenekari fotó: Ív & Candie


ez pedig az Újratervezés lyric videója:

https://recorder.blog.hu/2013/10/04/albumpremier_hangmas_hangmas
Albumpremier! Hangmás: Hangmás
süti beállítások módosítása