Magyarradar – ZUP

2013.09.24. 15:45, rerecorder

zup 3.jpg

A magukat pop-rockzenekarként meghatározó, Záhonyból indult ZUP kvartett (eredetileg Záhony Unplugged Projekt) tagjai nagyon szimpatikus fiatalok, akik nem kevésbé szimpatikus módon vinylen is megjelentetik kiadványaikat. Ja és videóklipjeik, mint a legfrissebb Hívatlan is nagyon kedvesek. Magyarradar rovatunkban a bemutatkozó nagylemezzel idén jelentkezett ZUP, mely szeptember 28-án lép fel a Kapuzárási Pánik fesztivál zárónapján.

zup 4.jpgMegalakulás éve: 2007

Tagok: Farkas Krisztina (ének, billentyűs hangszerek), Farkas János (ének, húros hangszerek, didgeridoo), Gaál Kristóf (basszusgitár), Tardos Balázs (dob)

Stílus: Azt írták rólunk, hogy indie-folk zenekar vagyunk, de mi egyszerűen csak pop-rockként definiáljuk magunkat. Ez ugyanis elég tág ahhoz, hogy beleférjen minden, ami ránk jellemző.

Hatások: A teljesség igénye nélkül: John Butler Trio, John Mayer, Michael Kiwanuka, Jack Johnson, Ray Lamontagne, Kings Of Convenience, Lianne La Havas

Kiadó: Nincs. Szerzői kiadásban jelennek meg a dalaink, lemezeink.

Történet: 2007 tavaszán kezdődött minden az ország északkeleti csücskében, Záhonyban. Akkoriban jól elszórakoztunk azon, hogy átalakítunk dalokat. Számtalan feldolgozást csináltunk pop, rock és metál dalokból. Ez az érdekes kísérletezés az ország minden szegletébe, számos fesztiválra eljuttatott minket. 2012 azonban mérföldkő volt, akkor döntöttük el, hogy csak saját számokkal szeretnénk a jövőben foglalkozni. Azóta sem gondoltuk meg magunkat.

zup lp.jpgMegjelenések: Takarásból EP (2012), Füstjelek szélcsendben LP (2013)

Küldetés: Vissza akarjuk hozni az emberek lemezvásárlási kedvét, ezért is jelennek meg bakeliten a lemezeink. A „küldetésünk” főként a dalszövegeinkben fedezhető fel. Ha most még kicsit virágnyelven is szólalnak meg, az annak tudható be, hogy ezek még az első dalaink. A jövőben bátrabban, s konkrétabban fogalmazzuk majd meg például a társadalmat érintő főbb kérdéseket.

Jövőkép: Jövőre szeretnénk megjelentetni a második nagylemezünket, illetve decembertől a Vad Fruttikkal megyünk országjáró turnéra.

Szexepil: Valószínűleg három srác mellett üdítő látvány Kriszti a színpadon, emellett pedig mind a négyen elég egyedi mozgáskultúrával vagyunk megáldva, s csak nézőpont kérdése, hogy azt szexisnek vagy esetlennek tituláljuk!

Mellékprojektek: A dobosunknak van egy metálzenekara, a többiek főként a ZUP-ra koncentrálnak. Nem kizárt azonban, hogy János csinál egy John Butler Trio Tribute zenekart, Kriszti pedig egy orosz dalokat előadó formációt. 

Legnagyobb eredmény, elismerés: Még zöldfülűként 2010-ben játszhattunk az MTV Icon Demjén Rózsi előtt tisztelgő estjén. A legbüszkébbek most talán arra vagyunk, hogy 2012 nyarán megjelent az első saját dalos kislemezünk, idén márciusban pedig egy kilenc számot tartalmazó nagylemezünk, melyről két dalhoz (Orom utca 8., Hívatlan) klip is készült. Az Orom utca 8. pedig a Petőfi Rádió májusi toplistájának élén végzett.


a szeptember 28-i Kapuzárási Fesztivál Facebook-eseményoldala


a Füstjelek szélcsendben lemez végighallgatható a zenekar YouTube-csatornáján keresztül:


az Orom utca 8. klipje:


ez pedig még a tavalyi EP-ről egy videó a Mehet tovább című dalhoz:


a zenekar feldolgozós korszakából a Feel Good Inc. című Gorillaz-dal átirata:

Címkék: zup magyarradar
https://recorder.blog.hu/2013/09/24/magyarradar_zup
Magyarradar – ZUP
süti beállítások módosítása