Egy koncert, ami egyáltalán nem változtatta meg a világot – Apostol meets Sex Pistols

2013.09.20. 11:06, rerecorder

sex p.jpg
A Sex Pistols első manchesteri koncertje megváltoztatta a rocktörténetet, első stockholmi koncertje – melyen részt vett a hetvenes évek egyik magyar sikerzenekara, az Apostol – a magyar popzenére nem gyakorolt hatást. Retrospektív koncertélmény a Recorder magazin tizenötödik számából a Sex Pistols-szal, mely 1976. szeptember 20-án, azaz ma harminchét éve a 100 Clubban tartott Punk Festivalon való fellépésével szintén rocktörténelmet írt.

sex-pistols-5041ff2ab1b3c.jpgA Sex Pistols 1976. június 4-én játszott először Manchesterben. A Lesser Free Trade Hall-ban rendezett koncertre 42-en váltottak jegyet, a buli mégis bekerült a zenei történelemkönyvekbe, mint minden idők egyik legfontosabb koncertje. A pár tucat néző között ugyanis ott volt például Pete Shelley és Howard Devoto, akik a Buzzcocks-szal futottak be, Tony Wilson, aki aztán a Factory Records és a Hacienda klub alapítójaként, a Happy Mondays menedzsereként lett közismert, Steven Patrick Morrissey, aki később a Smiths frontemberként vált korszakos hatású előadóvá, aztán Mark. E. Smith, aki az elnyűhetetlen The Fall vezetőjeként és énekeseként valósította meg magát, valamint Bernard Sumner és Peter Hook, akik már másnap rohantak hangszereket venni és zenekart csinálni – belőlük lett a Warsaw, majd abból a Joy Divison, végül a New Order. Ez a koncert indította be a helyi zenei életet, amiből kinőttek a független zenekarok és kiadók, a Hacienda klub, majd a Happy Mondays, a Stone Roses, meg az egész madchester dolog. A koncert köré azóta igazi mítosz épült, több százan állítják, hogy látták a bulit, illetve több hírességről tartják úgy, hogy ők is jelen voltak, mint például a szintén manchesteri Mick Hucknall. (Kábé Garibaldinál volt ilyen, hogy partra szállt Szicíliában ezer emberrel 1860-ban, aztán a felkelés évfordulóján már tízszer ennyien jöttek el a veterántalálkozóra…). A Factory Records és a manchesteri popzene sztoriját feldolgozó 24 Hour Party People című film hangsúlyos jelenetet szentel a koncertnek, David Nolan angol zenei újságíró meg könyvet is írt róla I Swear I Was There: The Gig That Changed The World (Esküszöm, hogy ott voltam: A koncert, amely megváltoztatta a világot) címmel.


A 24 HOUR PARTY PEOPLE CÍMŰ FILMET ITT DICSÉRTÜK AGYON!

apostol 2.jpgÁm nem mindenkinek okozott Johnny Rotten és bandája maradandó élményt. Az Apostol együttes (Nehéz a boldogságtól búcsút venni, Nem tudok élni nélküled, Homokvár, légvár, kártyavár stb.) a 70-es évek végén Finnországban vendéglátózott. Szabadidejükben átruccantak néha Stockholmba szórakozni, 1977 júliusában a Happy House klubban belefutottak az éppen skandináv turnén résztvevő, pályafutása csúcsán álló Sex Pistols koncertjébe. Most adjuk át a szót Kraft Tamásnak, a zenekar legendás roadjának, aki Stage Pass címmel a 80-as évek végén megjelent zseniális könyvében számol be a jeles eseményről:

Néztük a Sex Pistols-t egy darabig Stockholmban, de hát röhögőgörccsel távoztam. Megmondom őszintén a punkoknak, hogy ilyen mocskos, szar, szemét produkciót… Kijön a basszusgitáros (aki azóta meghalt), hót szakadt, de a mellényzsebében egy teljesen profi díszzsebkendő. Kiveszi a zsebkendőt, belefújja a kis náthás nóziját, és szétkeni magán.

- Álljunk már hátrébb egy kicsit! – mondom.

Tele volt a színpad vödrökkel. Rossz érzésünk volt, tudtuk, hogy ebből nem sülhet ki jó. Zenekar elkezdett játszani, úgy, hogy kijött a Jancsi, ami kis Rohadt Jancsink (Johnny Rotten), és közölte a jelenlévő élénkvérű svédekkel:

- Az itt állomásozó néger katonák most (hosszú ideig pont-pont-pont), de mindenféle perverziót, az anyátokkal!

Erre a zsűri, hogy ezt megtudta, elkezdte lecsulázni, ami belefért. Tél volt, náthás volt mindenki… Én bunkó vagyok, én ilyet még nem láttam… Keni szét magán.

Elkezdtek játszani. Játék volt, nem zene. Zenéhez semmi köze. Játszottak, jól érezte magát a zsűri is, a második, harmadik szám után mondták: „Te kis hamis!”

Durr, egy adag marhabél a pofájába! Ez volt a vödrökben! Néztük még egy kicsit. Aztán a közönség is elkezdte követelni a járandóságát, és jöttek lefelé a mócsingok. A konszolidált Apostol zenekar „Sokáig éljen a rock and roll” felkiáltással távozott. Ez volt az első pofára esés, ami pénzbe került.”


A NAGY SZTORIZÓ KRAFT TAMÁS NEKÜNK IS HOSSZÚ, CSEPPET SEM VISSZAFOGOTT INTERJÚT ADOTT.

Kraft Tamás szerint a koncert télen volt, valószínűleg rosszul emlékszik, a hivatalos Sex Pistols-oldal szerint csak 1977 nyarán járt a környéken a zenekar, de ez mit sem von le a beszámoló élvezeti értékéből. Mindenesetre elképzelem, ahogy a Meződi Józsi vezette szakállbrigád felháborodottan kivonul a teremből… Ráadásul a könyvből még az is kiderül, hogy Apostolék aztán a Csillagok Háborúja című mozifilm megtekintésével nyugtatták le felzaklatott idegeiket.

Fábián Titusz


a Sex Pistols 1977-ben Svédországban ilyen volt:


az Apostol pedig ilyen volt a hetvenes években:

https://recorder.blog.hu/2013/09/20/egy_koncert_ami_egyaltalan_nem_valtoztatta_meg_a_vilagot_apostol_meets_sex_pistols
Egy koncert, ami egyáltalán nem változtatta meg a világot – Apostol meets Sex Pistols
süti beállítások módosítása