Pogány ünnepre invitál a francia űrdiszkó-veterán

2013.09.11. 20:35, Frontrecorder

blackdisco.jpg

A Black Devil Disco Club, vagyis Bernard Fevre, a 67 éves (!) francia retro-futurista szintetizátormágus a seregnyi közreműködővel (köztük olyan ismert nevekkel, mint Afrika Bambaataa, Faris Badwan a Horrorsból, Jon Specer, Nancy Sinatra) felvett 2011-es Circus után október 28-án áll elő ötödik stúdióalbumával. A Black Moon White Sun nyolc szerzeményében elmondása szerint szabad utat engedett saját primitív, feminin és állatias oldalainak. A lemezt beharangozó Maymallow című számban  az okkultista horrorfilmzene találkozik az űrdiszkóval szexi módon, és nagyon állat! 

bmwm.jpgBernard Fevre 2004-ben tört fel az obskuritás mélyéből, amikor Aphex Twin labele, a Rephlex újra kiadta 1978-ban rögzített hatszámos minialbumát, A Black Devil's Disco Club hatalmas szenzációt keltett, a siker pedig arra ösztönözte Fevre-t (aki közben rádió- és tévéműsorok számára komponált aláfestő zenét és hangeffekteket), hogy visszatérjen a zenei életbe. 2006-ban, 28 év kihagyás után adott ki új albumot (28 Years Later), amellyel ott folytatta, ahol abbahagyta  - a korai avantgárd elektronikus zene és az űrdiszkó különös ötvözésével - és jellegzetes, egy párhuzamos univerzum hetvenes éveiből teleportált kozmikus-elszállós hangzásvilágával azóta is stabilan jelen van; további két stúdiólemezt készített (Eight Oh Eight - 2008, Circus - 2011), illetve 2009-ben újradolgozta eredetileg 1975-ben megjelent The Strange World Of Bernard Fevre című anyagát (The Strange New World Of Bernard Fevre-re átnevezve). Október 28-án pedig Fevre fura világának egy újabb, eddig nem ismert szegletét tárja majd fel új albumán (a borítóját lásd oldalt), amelyről azt nyilatkozta, hogy "egy zavarba ejtő, sokkoló, nyugtalanító utazásra", illetve ""pogány ünnepre" hívja a hallgatót, a zene ugyanakkor "tele van színnel és szeretettel". Fevre azt is elárulta, hogy a lemez készítésekor egy sámán bőrébe képzelte magát. Legújabb szintetizátorvarázslásainak első hallható eredménye a szeptember 9-én single-ként a Maymallow:

Fevre egy eddig kiadatlan szerzeménye szerepel a Cosmic Machine című, október 14--én megjelenő válogatáson, amely a francia szintetizátorzene 1970-1980 közötti hőskorát tekinti át, a korszak cosmic / space disco számaiból és kísérleti elektronikus kompozícióiból szemezgetve olyanoktól, mint Cerrone, Jean Miche Jarre, a Space, a Droids, vagy a daft punkos Thomas Bangalter papája, Daniel Vangarde, sőt még Serge Gainsbourg is helyet kapott egy felvételével. Sajnos a válogatásra rákerült Bernard Fevre számot nem tudjuk megmutatni, helyette itt a saját nevén kiadott mindössze 27 perces 1977-es albuma, a Cosmos 2043 (vicces módon erről a harmadik szám, a Central Way szól a Kerekes Band legutóbbi albumának videotrailerében):

https://recorder.blog.hu/2013/09/11/pogany_unnepre_invital_a_francia_urdiszko-veteran
Pogány ünnepre invitál a francia űrdiszkó-veterán
süti beállítások módosítása