Heti Top 10: a 90-es évek kitörölhetetlen amerikai mainstream alternatív rock slágerei

2013.08.11. 21:18, Frontrecorder

bhg.jpg

Ezúttal a rádióbarát amerikai alternatív pop-rock aranykorába, azaz naná, hogy (az előző heti top 10 után megint) a kilencvenes évekbe térünk vissza és idézünk fel a kollektív fülbe egyszer és mindenkorra belemászott dalokat ebből a mezőnyből, többségében olyan egyslágeres zenekaroktól, amelyek képtelenek megszűnni.

A kilencvenes évek ezerrel zajló reneszánszának van jó oldala (a rave-korszak és a szórakoztató dance-hangzások visszahozása, lásd itt, itt és itt) és rossz oldala is, olyan, aminek nem szabadna megtörténnie. Ilyen nonszensz "kit érdekel?!" fejlemény, hogy elvileg hamarosan új lemezt ad ki az egész karrierjét ordenáré állatkodásra építő, de a viccességét a The Bad Touch-csal kimaxoló és azóta inkább fárasztó Bloodhound Gang (akiket múlt hétvégén kiutasítottak Oroszországból, miután egy ukrán fesztiválon a basszusgitáros gyakorlatilag kitörölte a seggét az orosz zászlóval). Vagy ami még ennél is súlyosabb wtf-csapás a múltból, hogy a héten a süllyesztőből előkerült a Crazy Town egyslágeres rap-rock zenekar (a Butterfly megvan, nem?), hogy bizony idén ők is visszatérnek egy új albummal (utoljára 2002-ben volt nagylemezük, mint most utánanéztünk). Mind Jimmy Popék, mind Shifty Shellshockék a kilencvenes években indultak és haszonélvezői voltak annak, hogy az évtized második felében Amerikában beütő alternatív rock-láznak; a lemezkiadóknak - és rajtuk keresztül a rádióknak, zenetévéknek - köszönhetően a műfaj beáramlott a mainstreambe, és ezzel együtt tömegével jelentek meg a kommersz pop-rock felé húzó "alternatív" együttesek, melyeknek slágerei uralták a listákat. Sokuknak persze egy nagy dobás jutott - ezekből válogattunk össze tíz olyan dalt, amit jobb lenne kitörölni a fejünkből, de képtelenség.

10. Spin Doctors: Two Princes

Na ettől a számtól nem lehetett hová menekülni 1992-ben, amikor az MTV óránként játszotta a klipjét (a dal eredetileg a New York-i zenekar 1991-es első albumán jelent meg). További két albumon át egészen jól futott a szekerük, aztán az állandó tagcserék szétzilálták a zenekart. 2001-ben újra összeállt az eredeti felállás, azóta sporadikusan koncerteznek, illetve felvettek két lemezt, a legutóbbi idén áprilisban jelent meg.

9. Smash Mouth: Walkin' On The Sun

Az 1994-ben alakult kaliforniai zenekar legnagyobb slágere, 1997-ből. A Smash Mouth amúgy tavaly felugrott a kilencvenes évek amerikai rádiós rockjának nosztalgiavonatára és még magával rántott pár hasonszőrű zenekart egy közös turnéra. Az Under The Sun olyan jól sült el, hogy idén is lefutják a kört, a Sugar Ray, a Gin Blossoms, a Vertical Horizon és a Fastball társaságában (augusztus 17-én ér véget a retró menet) 

8. Sugar Ray: Fly

Apropó, Sugar Ray. Az 1986-ban alakult zenekarnak második albuma, az 1997-es Floored hozta meg a kereskedelmi áttörést (és pályájuk tetőpontját), főként a laza funkos, hiphopos Fly című dal révén. 

7. New Radicals: You Get What You Give

A michigani születésű Gregg Alexander (eredeti nevén Gregory Aiuto) énekes-dalszerző-producer 1997-1999 közötti zenekari projektjének emblematikus motivációs slágere 1998-ból, amelyben Beck, a Hanson, Courtney Love és Marilyn Manson mind megkapja, hogy szélhámos. Alexander azóta természetesen az amerikai popslágergyártók társaságának vezetőségi tagja.

6. Len: Steal My Sunshine

1999 nyarának rongyosra játszott slágere volt ez a fánki diszkó-groove-ra épülő könnyed, strandbuli hangulatú dal, amely a kivétel a listán, a Len ugyanis kanadai zenekar - és ki gondolná, de még ma is létezik. (Ha Kanada, akkor lásd még a Crash Test Dummies-tól a Mmm Mmm Mmm Mmm-t.)

EKÖZBEN A BALATONNÁL EZ SZÓLT A KILENCVENES ÉVEKBEN.

5. Deep Blue Something: Breakfast at Tiffany's

Az 1992-ben alakult és 2001-ben feloszlott texasi zenekar tényleg igazi one hit wonder, ráadásul ez az 1995-ös "kellemes és igényes" világslágerük tényleg a rádiós pop-rock Audrey Hepburnje.

4. Dog Eat Dog: No Fronts

Csak hogy legyen egy kis rap-metál is a listán. Bár az 1990-ben New Jerseyben alakult Dog Eat Dog igazából nem a metált, hanem a hardcore punkot - és a szaxofont! - ötvözte a rappeléssel, a mainstream számára még éppen fogyasztható módon. 1995-ben Jam Master Jay Run-DMC-ből remixelte a No Fronts című indulójukat, és top 10-es sláger lett belőle - Angliában. A zenekar a mai napig aktív, többször is jártak Magyarországon.

3. Counting Crows: Mr Jones

Az Adam Duritz vezette, 1991 óta működő kaliforniai zenekar első, és máig legnagyobb slágere - ha nem számítjuk a Shrek 2 betétdalát 2004-ből.

2. Blind Melon: No Rain

Ha nem jön az eső, pedig nagyon kéne már, ez a dal tuti előkerül a mai napig. A Los Angeles-i neo-hippi zenekar egyetlen, 1993-as slágerének sikeréhez nagyban hozzájárult a videója, benne a cuki szteppelős méhecskelánnyal. Shannon Hoon, az énekes 1995-ben kábítószer túladagolásban meghalt, a zenekar 1999-ben hivatalosan is feloszlott, majd 2006-ban új énekessel újjáalakult. 

1. 4 Non Blondes: What's Up?

Az 1989-ben alakult San Francisco-i zenekar 1993-as slágere hallatán egy idő után abból is feltört egy fájdalmas "jajj, ne!", aki pedig előtte lelkesen héjjéjjézett Linda Perryvel kórusban, annyit ment (az agyunkra)c ez a dal. Perrynek is elege lett belőle, meg a zenekarból; 1994-ben kivált, majd egy rövid és sikertelen szólópróbálkozás után ő is beállt világslágereket futószalagon szállító bérdalszerzőnek.

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/08/11/heti_top_10_a_90-es_evek_kitorolhetetlen_amerikai_mainstream_alternativ_rock_slagerei
Heti Top 10: a 90-es évek kitörölhetetlen amerikai mainstream alternatív rock slágerei
süti beállítások módosítása