Nyugodjék vinylen!

2013.08.03. 16:05, Frontrecorder

andvinyly.jpg

"Ha az élet című album a végére ér, nem lenne jó, ha pöröghetne tovább az a lemez az örökkévalóságig?" - ezzel a költői kérdéssel kezdi bemutatkozását az And Vinyly, amely elhunytak hamvait préseli lejátszható tiszta vinylbe. 

mortofon.jpgA morbid, ám mindenképpen eredeti ötlet néhány éve pattant ki egy angol experimentális techno zenész, Jason Leach fejéből, aki 2009-ben poénból indította el az And Vinyly szájtot és vele a különös kegyeleti szolgáltatást, amely ugyan állítólag rengeteg érdeklődőt vonz, de azt nem mondhatni, hogy virágzó üzlet lenne: tavalyig mindössze négy darab hamvakat tartalmazó vinyl lemez készült el (maga az eljárás egyébként annyi, hogy a nyers vinylbe szórják a megboldogult porait). Ennek oka, mint azt a Business Week tavalyi cikkében Leach kifejtette leginkább az, hogy az érdeklődők a kezdeti lelkesedés után egy ponton visszariadnak az ötlettől és köszönik, de inkább mégsem kérik. A másik ok talán a borsos ár: az alapcsomag 3000 fontba kerül, ezért 30 darab hamvakkal préselt lemez jár, az elhunyt nevével, illetve születési és halálozási dátumával ellátott sablonborítójú tasakban. A lemez mindkét oldalára 12 percnyi hanganyag fér, ami lehet bármi, ami őrzi a néhai szeretett személy emlékét; általa készített vagy kedvelt zenék, felvételről a hangja, de az is opció, hogy nincs semmi a lemezen és így a halott hamvai "szólnak". Leach vagy a Death To Vinyl (hmm...) nevű kiadójához tartozó előadók akár dalokat is írnak külön az elhunytról, ennek a a felára 500 fontról indul per darab, az egyedi borító pedig 500 fontot kóstál per csomag. Ezek mellett még több extra szolgáltatás is rendelhető; például 3500 fontért egy festőművész vagy egy street artos elkészíti az elhunyt olajfestmény portréját, de arra is van mód, hogy elhalálozott házi kedvenc kerüljön lemezre, vagy csak egy elhamvasztott testrész (hmm hmm...), sőt, a cég a vinylek hivatalos lemezbolti terjesztését is vállalja, ráadásul akár egy komplett temetést is lebonyolít, 10 ezer fontos kezdőárral.

VAN, AKI PEDIG A KLINIKAI HALÁLBÓL VISSZATÉRTEK EMLÉKEI ALAPJÁN ÍR SZIMFÓNIÁT.

Aki további konkrétumokra kíváncsi, az kattintsa végig az And Vinyly weboldalát, amely kissé fárasztó fekete humorral (a lemezjátszótű márkája Ortofon helyett Mortofon) játszik rá a vállalkozás mibenlétére.

https://recorder.blog.hu/2013/08/03/nyugodjek_vinylen
Nyugodjék vinylen!
süti beállítások módosítása