Globálradar – Speedy Ortiz

2013.08.02. 11:00, rerecorder

speedy_ortiz_wide-1218cbd647ef206e7db4a6086275d281b0bd133a-s6-c30.jpg

Végy egy nagyszájú, lenyűgöző szövegeket író gitáros-énekesnőt, rakj köré egy ritmusszekciót (dob, basszus, ritmusgitár) és garantált sikered van az indie-rock térfelén. Hé, de nem 1994-et írunk?! Nos, bár utoljára ez akkoriban működött tömegesen, most mégis itt egy kortársai közül kiemelkedő, egyéni kvartett ezzel a recepttel.

Megalakulás éve: 2012

Tagok: Sadie Dupuis (ének, gitár), Matt Robidoux (gitár), Mike Falcone (dob), Darl Ferm (basszusgitár)

Honnan: Northampton, Nyugat-Massachusetts

Stílus: indie-rock a kilencvenes évekből

Kiadók: Exploding In Sound, Carpark Records

Olyan, mint ajaj, ebbe bele se kellene kezdeni: Liz Phair, PJ Harvey, Breeders, Belly, Pavement, Sebadoh, Superchunk, Helium, Polvo, Unwound…

speedy ortiz.jpg

Történet: Jé, 2013-ban ismertté lehet még válni jó dalokkal, amikre egyre több és több ember figyel fel? Egy Northampton nevű egyutcás egyetemi kisváros (amiben mellesleg a különválásig sokáig lakott a Sonic Youth házaspárja, sőt a zenekar is ott próbált) adja a helyszínt, négy átlagos fiatal adja a szereplőket (akik átlagos munkát végeznek(tek?): tanársegéd, gitároktató, könyvtáros, hamburgerárus) és a kortársakhoz képest átlagtól eltérő zenei ízlés adja a keretet. Végigkoncertezték a közeli New York és Boston összes klubját, egy szcénateremtő kiskiadónál megjelent egy EP, egy ahhoz képest már kultikus, jónevű, de még mindig aprócska cégnél (a Carparknál jött ki az első Beach House, és náluk van a Cloud Nothings) a bemutatkozó nagylemez, amire pillanatok alatt mindenki felkapta a fejét. A Speedy Ortiz lusta-trükkös tempóváltó dalai a felsorolt példaképekből építkeznek, de attitűdje miatt ma nagyon is egyéni a Sadie Dupuis vezette formáció. Szövegeiben személyes és csipkelődő, élőben élettel teli (a gitáros kisétál a koncertről és az utcán szólózik), profizmusban komolytalan (röhögnek a like-gyűjtögető zenekarokon, weboldaluk egy napló). Mit ne lehetne ebben szeretni?

Megjelenések: Sports EP - 2012, Major Arcana album - 2013

speedy csaj.jpgMellékprojektek: nincsenek, bár Dupuis játszott korábban egy Babement nevű, csupalány Pavement feldolgozás-zenekarban!

Szexepil: nagyszájú, lenyűgöző szövegeket író énekesnő.

Legnagyobb eredmény, elismerés, hogy semmi hátszéllel egyik hónapról a másikra az összes befolyásos zenei oldal friss kedvencnek kiáltotta ki őket.

Radarjel-erősség: Kibontakozóban egy erős 90s revival az amerikai indie-rockban, de ugye a húszéves periodicitásban érkező poptörténeti körforgás szerint most épp ennek is van itt az ideje. Jövőjük a hullám erejétől függ, de ha az tartós lesz, akkor az irányzat egyik vezető együttese lehetnek.


a Speedy Ortiz bemutatkozó albumáról az első kislemezdal, a Tiger Tank klipje:

ez pedig a Sports EP-ről az Indoor Soccer videója:

https://recorder.blog.hu/2013/08/02/globalradar_speedy_ortiz
Globálradar – Speedy Ortiz
süti beállítások módosítása