Annie meghekkelt egy húsz évvel ezelőtti tévés slágerlistát

2013.08.01. 20:24, Frontrecorder

annie.jpg

Na tessék, egy újabb múltba rave-edő: a Pet Shop Boys és Paul Kalkbrenner után a szőke norvég elektropop-tündér Annie is visszatekintett két évtizeddel korábbra és Richard X producerrel közösen egy egész EP-t készített a kora kilencvenes évek tánczenei hangzásainak jegyében. Ehhez a nosztalgia triphez igazodik az új klipje is, ami olyan, mintha a brit ITV Chart Show egyik adását néznénk 1993-ban. Videoklip a videoklipben!

anniep.jpgAz 1977-es születésű Annie (Anne Lilia Berge Strand) 1999-ben tűnt fel a Greatest Hit című dallal, majd 2004 szeptemberének végén jelent meg az első albuma Anniemal címmel a 679 Recordings-nál, rajta olyan imádni való elektropop-slágerekkel, mint a Chewing Gum, a Heartbeat és a Happy Without You. Ezt követően a dj-zést is aktívan űző énekesnő (2005-ben készített egy mixet a DJ-Kicks sorozatba) leszerződött az Island kiadóhoz, ám mindenféle huzavonák után végül eljött onnan és az időközben elkészült második albumát már a Smalltown Supersound norvég független lemezcégen keresztül hozta ki 2009 októberében, tele perfektre polírozott elektronikus popdalokkal (My Love Is Better, Don't Stop, I Don't Like Your Band, Songs Remind Me Of You). A Don't Stop című albuma megjelenését követően a szülővárosából, Bergenből Berlinbe költözött Annie dj-zett, utazgatott a világban, elvállalt pár közreműködést (a Designer Drugs és a Toxic Avenger egy-egy elektró-számában), és persze dalokat írt, melyekből a (Xenomania slágergyáros teammel együtt jegyzett) Tube Stops And Lonely Hearts címűt idén májusban adta közre Totally nevű saját labelén. Ezt követte július 29-én a The A&R EP, amelynek mind az öt száma Richard X sztárproducerrel közös szerzemény (vele az első albuma óta rendszeresen együtt dolgozik Annie), erre utal a kettejük keresztnevének kezdőbetűiből álló cím is (na meg csipkelődve a nagykiadók tehetségkutató - azaz A&R - részlegére).

Az EP-t egy beszélgetés ihlette, amikor is Annie visszaidézte, hogy melyik popsztárba és filmszínészbe volt először szerelmes (a Backstreet Boys-ba és a Karate kölyök főszerepét alakító Ralph Macchióba), ebből kiindulva születtek aztán a kilencvenes évek elejének jellegzetes klubzenei és dance-pop hangzásait újrajátszó, a szövegeiben a kamaszkorba visszavágyó dalok. Hogy teljes legyen a retró-fless, az EP kapott egy abszolút korhű borítót, a Little Boots bevonásával írt nyitódal, a Back Together pedig egy korhű klipet, amely szinte egy az egyben rekonstruálja az ITV brit tévécsatornán 1989-1998 között futó slágerlistaműsort, a benne használt számítógépes grafikáktól a - legendásan tévedésektől hemzsegő - szövegbuborékokon át ("Annie Skóciában született, majd a svédországi Bergenbe költözött") a tulajdonképpeni, a listán első helyezett videóig, amely kedvesen kikarikírozza a korszak videótrükkjeit. Külön poén, hogy az elején a visszaszámlálásban felsorolt kamu előadók közül Mannie természetesen nem más, mint Annie és az Invisible című szám az EP-ről, Deejay Jesu pedig valójában a Girls Aloud a 2004-es The Show című számukkal! Következzen tehát Annie listavezető dala:

Összehasonlításul, íme egy részlet a valódi ITV Chart Show 1993. augusztus 7-i adásából: 

Az EP-re Annie tényleg írt egy szerelmi vallomást Ralph Macchióhoz:

A Tube Stops And Lonely Hearts videója Annie megemlékezése a kilencvenes évek rave-korszakáról:

És végül, Ralph Myerz norvég producer áprilisban megjelent trance-es dala, a Take A Look At The World, amelyben Annie énekel, és a klipjében is ő szerepel, amint éjszaka áttaxizza a várost: 

Címkék: 1993 annie
https://recorder.blog.hu/2013/08/01/annie_meghekkelt_egy_husz_evvel_ezelotti_teves_slagerlistat
Annie meghekkelt egy húsz évvel ezelőtti tévés slágerlistát
süti beállítások módosítása