Best Of Balaton Hits 1983-2013 Vol. 2 - A kilencvenes évek

2013.07.14. 12:59, Frontrecorder

ufo.jpg

"Hányszor elmúlt már, de újra vár / A balatoni nyár - a KFT 1986-os slágerénél jobban nem is lehetne leszűrni a Balaton esszenciáját. Mi pedig ezennel fejest ugrunk a nosztalgiázásba, hogy summer jam fókusztémánkban visszajátsszuk az elmúlt harminc év meghatározó Balaton-soundjait. Az italózós, mulatozós nyolcvanas években tett körutazás után mindenkit álomhajózásra hívunk a kilencvenes évek gagyi-popjának tengerén.

carpediem.jpgA rendszerváltás után elméletben megnyílt az út mindenkinek a külföldi nyaraláshoz, a korszak hazai popzenéje mintha mégsem ezt, hanem sokkal inkább a Magyar Tenger-láz kiteljesedését mutatná. A ma már nevetésre ingerlő (szinte csak) playback-sztárok által futószalagon jöttek a (sokszor nem csak hangulatukban, de) tematikájukban is egyértelműen a Balatonhoz köthető nyári slágerek, ezzel együtt pedig a felejthetetlen dalszövegek és klipek is. Emlékezetünkben máig visszhangzik Mr Rick programadó dalának refrénje:”Újra nyit a nyár, zárjon be a gyár, éljen a Balcsi, nincs több szabály!" A Carpe Diem férfi-nő duó Álomhajója ugyan a tengeren hasított, mégis mindenki egy balatoni vízibiciklizés közben dúdolta azt. A 4F Club megkerülhetetlen nyári slágere, a Balatoni láz klasszikussá merevedett sorait ("Napfény járja át a szívem újra/Csak egy szál bikinit hoztam el az útra”) máig kívülről fújja egy egész ország. Minden bizonnyal így van ez a generációs libidó ihlette "a kempingágyamon Balatonszárszón / Összebújhatunk több, mint százszor” sorokkal is, amit a két lábon járó kilencvenes éveknek, UFO Zsoltinak köszönhetünk. Dr. Love - aki, micsoda fordulat, jelenleg előzetes letartóztatásban van prostituált közvetítő hálózat üzemeltetésének vádjával - a Nyár van mellett olyan Balatont is telibe találó dance-bombákat sütött el, mint a Karibi party vagy a Napolaj. Az UFO a kilencvenes évek első felében aktív Soho Partytól vette át a stafétát (Náksi és a később a Gelka chillout-formációt megalapító Döme Dee mellett itt is volt egy "szerelemember", az énekesnő Betty Love), akik a Balatoni nyár eurodance-esítésével aratták a legnagyobb sikert. Ugyancsak ebben az időszakban volt kedvenc a vízparti diszkókban (is) Császár "Shane54" Előd első együttese, az FLM (Nyár, Véget ért a nyár), a Happy Gang ("Boomshaka"), a Pa-dö-dő duó pedig évről-évre megbízhatóan szállította az együtt kiabálható nyári slágereket.

A KORSZAK EGYIK FŐ SLÁGERGYÁROSA VOLT HAUBER ZSOLT, VELE, ÉS A LIQUID LIMBS-ES BATTA RÓBERTTEL ITT BESZÉLGETTÜNK.

A Balaton ekkoriban vedlette le a szürke szocializmus képeslaphangulatát, és vált a VAKÁCIÓ, na meg a tinédzser bulik központjává. Persze mindebben segítségére voltak a fesztiválőrület előtt itt már jelen lévő zenés nyári táborok, a Ladánybene 27 Reggae Camp-je vagy az Animal Cannibals nyári tábora Balatonalmádiban. Balaton Sound még sehol, de a csoportos parton bulizás élménye már bevett dolog lett, ahogy a kilencvenes évek közepén a zánkai diáküdülő is (mai szemmel) non-stop fesztiválnak minősült. A balatoni diszkókban rendre ott pörögtek a tinik, részben az említett magyar slágerekre, de sokkal inkább az ekkoriban mindent elhomályosító eurodance-re, amivel észrevétlenül öleltük keblünkre a multikulti Európát.

clip_dr_alban-sing_hallelujah.jpgA legnagyobb dózis persze a németektől jött (középpontban rendre egy fekete rapperrel), így a Snap!, a Captain Jack, a Mr. President és Haddaway gyilkos slágerei, de természetesen megkerülhetetlen a mindenkori magyar egyetemista kedvenc nigériai-svéd orvosa, Dr. Alban, vagy a svájci DJ Bobo is. Ráérezve a trendre meg is indultak a magyar előadók diszkóhaknijai, amik közel sem csak az egyébként is a lebutított szintis popban utazókra, hanem a magyar zenei élet nagy részére vonatkoztak. Ennek megkoronázásaként pedig 1997-ben megnyílt a siófoki Beach House a Petőfi sétányon, ahol évről-évre több százezren engedték ki az előző tanév, vagy csak épp az előző munkahét alatt felgyülemlett gőzt.

Persze az évtized végéig nem húzta az eurodance, helyette jöttek a latinosabb, egzotikusabb hangulatot árasztó zenék (Samba de Janeiro, Equador, Bailando), Ricky Martin és Lou Bega, de a diszkó és a Balaton-part változatlan maradt. Bizony, ekkoriban igazán nyakig ért a holiday, ahogy azt az Emergency House is megénekelte. Nehéz persze utólag felfejteni a magyar popbiznisz logikáját, de úgy tűnik, nem volt valamirevaló, a slágerlistás helyeket megcélzó formáció, amelyik előbb vagy utóbb ne csinált volna egy napsütötte, vízparton játszódó videoklipet bugyuta szintihangzással, és a háttérben tátogó táncoslányokkal - az igazán elkötelezettek pedig éveken át tartó, sikeres karriert is építettek erre a pofonegyszerű receptre (lásd UFO). Persze kár lenne tagadni, hogy ezeknek a számoknak a többsége, ha röhögéssel vegyítve is, de még mindig képes megmenti bármelyik, unalomba fulladt házibulit.


Csada Gergely

 

Még szép, hogy a kilencvenes évek balaton-party slágereiből is nyomatjuk a videódiszkót - "Hurrá nyaralunk és nincsen záróra"!

https://recorder.blog.hu/2013/07/14/best_of_balaton_hits_1983-2013_vol_2_a_kilencvenes_evek
Best Of Balaton Hits 1983-2013 Vol. 2 - A kilencvenes évek
süti beállítások módosítása