Pucéran elmélkedik a sivatagban Nina Kraviz (videoklip)

2013.07.09. 19:45, Frontrecorder

kraviz.jpg

Néhány hónapja egy habfürdőzős jelenettel kavart vihart, most pedig az új klipjében pucéran látható az orosz dj-producer-énekesnő Nina Kraviz Fire című számához forgatott művészi kisfilmben.

Nina-Kraviz-bubble-bath.jpgA szibériai születésű Kravizról a világutazó dj-ket testközelből bemutató sorozatában készített portrét a Resident Advisor elektronikuszenei portál. A március közepén közzétett filmben a repülő-szálloda-parti-szálloda-repülő kör bemutatása mellett akad néhány - nem éppen spontánnak tűnő - intim jelenet is, így látni Kravizt, amint a tengerben úszkál, majd később amint habfürdőzik, miközben épp arról beszél, mennyire nehéz a dj-életmóddal összeegyeztetni a párkapcsolatokat. A "kitárulkozós" portréfilm láttán több férfi dj is szükségét érezte, hogy nyíltan nekimenjen Kraviznak, mondván, direkt és hatásvadász módon rájátszott a női vonzerejére, hogy így adja el magát. Ez pedig elég volt ahhoz, hogy a tánczenei körökben ismét fellángoljon a vita arról az örök kérdésről, hogy ebben a férfi dominanciájú közegben a külső adottságok mennyiben határozzák meg női dj-k érvényesülését. Kraviz minderre röviden összefoglalva azzal reagált, hogy egyrészt igen, a film valóban túlságosan is a női mivoltára fókuszált, és neki sem tetszik a végeredmény (viszont az ominózus habfürdőzős jelenetet, amely egy vicces tumblr-oldalt is életre hívott, ártatlannak és bájosnak tartja), másrészt tíz éve a pályán van és nincs szüksége rá, hogy ilyen olcsó módon hívja fel magára a figyelmet, harmadrészt pedig önmagát adta, mint mindig, és hadd legyen már az, aki. "Srácok, ez komoly? Nem unjátok még ezt a tízszeresen halott topikot a női dj-kről, és azt a felfogást, hogy miközben egy fiú bármit csinál, az elfogadható, de a lányok viselkedjenek? Értsd: ne is sminkeljék ki magukat, mert jajj, aki csinos és nőies, vagyis önmaga, azt nem fogják komolyan venni. Miért is nem, srácok? Légyszi engem ne tegyetek a skatulyátokba." - riposztozott az ellene kikelő férfi szakmabelieknek egy terjedelmes Facebook-bejegyzésben, melyet ezzel a gondolatsorral zár: "Jogom van hozzá, hogy olyan legyek, amilyen vagyok. (...) A szexizmus és az összes hasonló baromság pusztuljon - és ehhez az első lépés, hogy hagyni kell a művészeket, hogy önmaguk legyenek, nemtől, bőrszíntől, szexuális irányultságtól, satöbbitől függetlenül."

Nos, az áprilisban kirobbant "Kravizgate"-felzúdulás még alig csitult el, az érintett most ismét felszítja a tüzet, a tavaly februárban megjelent cím nélküli bemutatkozó albuma zárószámához, a mindössze egy "alig pislákoló" minimál szintidallamra és az énekére épülő meditatív Fire-höz forgatott videóban ugyanis még többet mutat meg magából a művésznő: a New York-i fotós, Yulia Skya által rendezett artisztikus klipben Kraviz hol lenge fátyolba burkolva, hol anyaszült meztelenül látható a Mojave-sivatagban. Igaz, mindez filozofikus jelentést hordoz: a leírás szerint ugyanis a véges létünk és a végtelen viszonyát vizsgálja.

Kraviz februárban a berlini Boiler Roomban mutatta meg magát és dj-tudását, a teljes szettje megnézhető alább:

Ez pedig a debütáló albumáról az első kislemez, a Ghetto Kraviz klipje:

Címkék: nina kraviz
https://recorder.blog.hu/2013/07/09/puceran_elmelkedik_a_sivatagban_nina_kraviz_videoklip
Pucéran elmélkedik a sivatagban Nina Kraviz (videoklip)
süti beállítások módosítása