Boards of Canada: Reach for the Dead (videoklip)

2013.05.24. 15:01, Frontrecorder

boc.jpg

Közel nyolc év után, június 10-én jelenik meg új stúdiólemeze a Boards of Canada skót elektronikus zenei duónak, Tomorrow's Harvest címmel. A Daft Punk-album felvezetető kampányánál is furmányosabb módön, kódfejtős játékkal leleplezett album beharangozó száma a Reach for the Dead, amelyhez a BoC-ra jellemző gyönyörű, sejtelmes, sci-is klip készült.

Az Edinburghből származó testvérpár, Michael Sandison és Marcus Eoin 1989 óta működő ambient-IDM-formációja legutóbb 2005 októberében adott ki albumot (The Campfire Headphase), azután csak a Trans Canada Highway EP-vel jelentkeztek 2006 májusában, így érthető volt a felfokozott izgalom, amikor idén április 20-án, a Record Store Day-en néhány lemezboltban a világ különböző pontjain szemfüles rajongók ráakadtak egy addig ismeretlen BoC-vinylre, amelyen 20 másodpercnyi zaj mellett egy hatjegyű számsor hallható. (Később ezek a lemezek elképesztő összegekért találtak gazdára az eBay-en.) Ezt követően további hasonló számsorokat tett közzé a BBC Radio 1, az NPR, az Adult Swim kábelcsatorna, illetve a Twoism internetes rajongói fórum, az utolsó számot pedig egy YouTube-ra feltöltött videó rejtette. Aki összegyűjtötte a kódokat és beírta azokat szép sorban az időközben elindult Cosecha Transmisiones szájton jelszó gyanánt, megkapta ezt a sejtelmes, "képhibás" videót, a borítót leszámítva nulla információval, viszont hozzá album előrendelési linkkel:

A következő etapban a nyilvánosságot és a médiát mindig is kerülő duó eltekintett az információ rejtjelezésétől és egyszerűen elárulták, immár hivatalosan, az album címét és megjelenési dátumát. De a játék ezzel nem ért véget, a Twitterükön ugyanis pár napja ezt posztolták: "May 22nd 24:00 @ 1-23-10 Jinnan Shibuya-ku Tokyo". A megfejtés? Május 22-én, helyi idő szerint éjfélkor Tokió népszerű szórakoztató- és bevásárló negyede, a Shibuya egy saroképületének falán lévő hatalmas kivetítőn - á la Kanye West - lement egy videó, alatta a Boards of Canada zenéjével. Mint tegnap kiderült, ez nem más volt, mint a BoC negyedik albumát megelőlegező Reach for the Dead klipje, amelyet mutatunk is alább. Szellemváros a sivatagban benne szellemalakkal és ijesztő kőarccal, rózsabokrok, suhanás a felhők között, mindez el-elhomályosodó és furán vibráló, misztikusan szép felvételeken, a végén földönkívüli csattanóval, íme:

És ilyen az egész visszafelé játszva:

Címkék: boards of canada
https://recorder.blog.hu/2013/05/24/boards_of_canada_reach_for_the_dead_videoklip
Boards of Canada: Reach for the Dead (videoklip)
süti beállítások módosítása