Heti Top 10: a legröhejesebb világűrben játszódó klipek

2013.05.19. 20:48, Frontrecorder

darkness.jpg

A világűrben kezdtük a hetet, fejezzük is be ott, egy kis súlytalan szórakozás formájában. Míg nem győztünk ámulni a Nemzetközi Űrállomáson forgatott Bowie-feldolgozás lenyűgöző kivitelezésén, most itt az alkalom szörnyülködni, és persze röhögni a legbénább világűrben játszódó zenés videókon.

A végső visszaszámlálás előtt azonban említsünk meg két dolgot: egyrészt, természetesen remek klipek is vannak zenészek az űrben témában (csak néhány példa: Foo Fighters: Next YearLCD Soundsystem: North American Scum, Kylie Minogue: Put Yourself In My PlaceBjörk: I Miss YouThe Smashing Pumpkins: Tonight, Tonight), másrészt pedig - valljuk be - a Bowie-féle Space Oddity eredeti, 1969-es ősklipje is elég röhejes, na....

10. Flight of the Conchords: Bowie's In Space

...olyannyira, hogy meg is kapta a paródiáját (a dallal együtt), ami persze már direkt röhejes.

9. The Darkness: I Believe In A Thing Called Love

Apropó, direkt röhejesség: a brit Darkness egész kunsztja erre, a nevetségességig fokozott túlzásokra épül, elég megnézni ezt a glam rock-űroperettnek beillő 2003-as videójukat:

8. Seo In Young: Let's Dance

Nem igazán foglalkozunk - okkal - a Recorderen a K-Poppal, vagyis az annyira hipergiccses, hogy már-már jó dél-koreai popzenével (persze a Gangnam Style-ról mi sem hallgathattunk), hát most tessék - irány a Gyémántok Bolygója! De előre szólunk, az agyak és a retinák esetleges kisüléséért nem vállalunk felelősséget!

7. Ambulans: Wiem Że

A nagy költségvetésű, látványos vizuális effekteket felvonultató, világűrbe helyezett fiúzenekaros klipek zsáneréből egy egzotikus, és természetesen röhejes példa, Lengyelországból:

6. Ganymed: Music Drives Me Crazy

A hetvenes évek végén Európa szerte kibontakozó space disco irányzat (lásd Space: Magic Fly) igazi kincsesbányája a - mai szemmel - röhejes világűrt imitáló klipeknek, jöjjenek is sorban a legsúlyosabbak. Elsőként az osztrák Ganymed 1978-ból; ez a videó a Pirx kalandjai magyar tévésorozatból sem lógott volna ki (persze ha az színes lett volna).

5. Sarah Brightman & Hot Gossip: I Lost My Heart To A Starship Trooper / Dee D. Jackson: Automatic Lover

Nem tudtunk dönteni, hogy a korszak két botcsinálta brit diszkódívájának idevágó klipje közül melyik a nagyobb vizuális büntetés, úgyhogy jöjjön mindkettő!  

A musicalsztárrá avanzsált Brightman esetében pluszpontot ér, hogy űrhajósnak képzi magát.

Jackson daláról pedig muszáj megjegyezni, hogy tulajdonképpen óda a vibrátorhoz.

Naná, hogy a franciák ezt is sokkal sikkesebben csinálták, elég megnézni a Sheila And B. Devotion Chic által szerzett Spacer című dalának klipjét. Szűcs Judith Űrdiszkója pedig azzal mentesül a listára kerüléstől, hogy a tévéfelvételen a kozmosznak nyoma sincs, vannak viszont szexi androidnak öltözött táncosnők.

4. Video Kids: Woodpeckers From Space

Italo disco gyerekeknek, egy furdancsként összecsavarodó, Hupikék Törpike-hangú rajzfilmfigurával a főszerepben 1984-ből... ez már leírva is borzalmas!

3. Silicon Dream: Andromeda

Ami azt illeti, az italo disco világűrrel való kapcsolata is igen mély, így akad bőven ilyen vonatkozású röhejes klipekből (mint például ez).Mégsem volt nehéz kiválasztani a legütősebbet, amely a német Klaus Munzert egyszemélyes projektjének Andromeda című dalához készült 1988-ban - maximál-WTF vizuális trip! A szám egyébként arról szól, hogy az amerikai indiánok nekivágnak a világűrnek...

2. DÖF: Codo

Az osztrákok nagyon érezték ezt a klip az űrben dolgot, ahogy ez az 1983-as orbitális blődli is mutatja. Kedvencünk a robotlány, akinek szélforgó van a sisakján. (E videó láttán még a Flash Gordon is átértékelődik.) 

De tudnak ám azért az osztrákok jót is, ha akarnak:az Edelweiss schläger-dance formáció Raumschiff Edelweiss-ához összedobott klipje például szuper jó(dli) dili.

1. Armi Ja Danny: I Want To Love You Tender

Vitán felül az első helyezett ebben a kategóriában a Korda György-Balázs Klári páros finn megfelelője, Ilkka Johannes Lipsanen (Danny) és Armi Aavikko (Armi) 1978-as duettjének (eredeti címén: Tahdon olla sulle hellä) klipje, benne a pszeudo-űr kulisszák között valaha előadott legbizarrabb tánckoreográfiával.


Listán kívüli bónuszként mutatunk még két klipet. Az elsőről nem tudjuk eldönteni, röhejes-e vagy sem:

Ez pedig nagyjából a listán szereplő, paródiába illő klipek vicces kifigurázása:

Címkék: heti top 10
https://recorder.blog.hu/2013/05/19/heti_top_10_a_legrohejesebb_vilagurben_jatszodo_klipek
Heti Top 10: a legröhejesebb világűrben játszódó klipek
süti beállítások módosítása