Bakelitszomj - Marton László Távolodó könyvbemutatója és az Ágoston Kártett koncertje

2013.05.15. 14:09, rerecorder

marton lászló távolodó.jpg

Az 1956-os születésű Marton László Távolodó a hazai zenei újságírás egyik legfontosabb alakja, íróként, koncertszervezőként, rádiós szerkesztőként, filmek és zenei kiadványok szerkesztőjeként is jelentős. Legújabb kötete, a Bakelitszomj személyes napló, melynek középpontjában a szerző kedvenc zenéi szerepelnek. A könyv bemutatására május 16-án kerül sor egy ingyenes koncerttel egybekötve, melyen az Ágoston Béla vezette kvartett játssza a maga képére formálva a könyvben előforduló dalokat.

1.jpgMarton László Távolodónak a Magyar Narancs zenei szerkesztőjeként nagy szerepe volt a világzene magyarországi népszerűsítésében (könyve is van a témáról: Érintés - Világzeném, 2001), de írt a Kispál és a Borzról (Pécsi szál - Kispál-könyv, 1997) is, valamint szép számmal jelentek meg személyes hangvételű irodalmi munkái. Legújabb kötete, a Bakelitszomj tulajdonképpen egy év zenehallgatásának naplószerű dokumentálása, kedvenc lemezeiről, gyűjteményében megtalálható albumokról (Patti Smith, Miles Davis, Trabant, Marvin Gaye, Ideal, The Jesus Lizard, Nina Hagen Band, The Klezmatics, Sonic Youth, Nick Cave, Klaus Nomi, Jan Garbarek - és így tovább, kaleidoszkopikus tabló) eszébe jutó történetek és személyes vonatkozások megosztása.

"Zenei naplójában személyes történetein át idézi meg kedvenc előadóit, arra késztetve az olvasókat, hogy (újra) hallgassák a bakelitkorszakhoz kötődő albumokat. Hogy másképp hallgassák ezután." A Kalligram gondozásában az idei Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvnek május 16-án csütörtökön este, 20.00 órakkor lesz a bemutatója a nemrégiben átadott Budapest Music Centerben (IX. kerület, Mátyás utca 8.), az ingyenes eseményen fellép az Ágoston Kártett (Ágoston Béla - altszaxofon, Móser Ádám - harmonika, Ajtai Péter - bőgő, Szegő Dávid - dob) és a Bakelitszomjban felbukkanó zenékből válogatva ad koncertet.

a bemutató Facebook-eseményoldala

HA MÁR BAKELIT, ILLETVE VINYL, BÖNGÉSZD BUDAPESTI LEMEZBOLT-TÉRKÉPÜNKET!

https://recorder.blog.hu/2013/05/15/bakelitszomj_marton_laszlo_tavolodo_konyvbemutatoja_es_az_agoston_kartett_koncertje
Bakelitszomj - Marton László Távolodó könyvbemutatója és az Ágoston Kártett koncertje
süti beállítások módosítása